Thuiswerken: Horror of Heerlijk?

thuiswerken met e-learning

Thuiswerken: niet voor iedereen een ideale situatie. In dit artikel staan een aantal tips van iemand voor wie het plaats- en tijd onafhankelijk werken al vele jaren dagelijkse kost is (met veel plezier!).

Werken op afstand, vanuit huis.

Tot 2020 was dat nog vrij ongebruikelijk. Met z’n allen elke dag in de file naar het werk en ’s avonds op dezelfde manier weer terug. Dat was de norm. Er waren maar weinig gelukkigen die de vrijheid hadden om vanuit huis te werken: freelancers, ondernemers en een enkeling die goede afspraken kon maken met de baas. Tot Corona ons leven volledig op z’n kop zette. Thuiswerken werd de norm. Voor de een heerlijk, maar voor de ander soms ook horror.

Niet iedere situatie is hetzelfde.

Scenario 1
Je zit thuis in een klein flatje, op 8-hoog, met 3 jonge kinderen die moeten worden bezig gehouden of online les krijgen, een partner die ook vanuit huis moet werken en een internetverbinding die er om de haverklap uitligt. Je hebt geen aparte kamer waar je je kunt afsluiten van de rest en het is één grote chaos. Dan is thuiswerken geen pretje. Soms heb je niet veel te kiezen en moet je er het beste van maken. Ik leef mee met iedereen in dit scenario.

Scenario 2
Je hebt volop de ruimte om te werken en ook je partner heeft een eigen kamer. Er lopen geen kinderen rond, en je internetverbinding is lekker stabiel.
Degenen met dit scenario 2 hebben niets te klagen en vinden het vaak heel relaxed dat ze niet meer dagelijks uren onderweg zijn en zelf hun tijd kunnen indelen waardoor ze productiever zijn. Maar ook zij hebben soms hun uitdagingen bij thuiswerken.

Hieronder geef ik een aantal tips die in de meeste situaties toe te passen zijn.
(Zie ook dit blogartikel).

Tip 1: Laat los

Accepteer dat de situatie is zoals die is.
Focus op oplossingen en probeer niet krampachtig de ‘oude’ routines vast te houden. Dat werkt niet en je raakt er alleen maar gefrustreerder door.

Tip 2: Vind een nieuwe routine

Veel van onze dagelijkse activiteiten gaan op de automatische piloot. En dat is maar goed ook, anders werden we gek. Als je constant alles met 100% aandacht moet doen en overal over na moet denken, dan wordt het erg vermoeiend en komt er weinig uit je handen. De oude routine heb je los gelaten, maar het is belangrijk om daar een nieuwe routine voor in de plaats te zetten voor het thuiswerken.

Deel je dag in volgens een vast patroon. Bijvoorbeeld elke dag op dezelfde tijd opstaan, beginnen met de lastigste taken, tijd plannen voor de lunch en korte pauzes (ga even lopen) en sluit de werkdag weer af met een vast ritueel, zoals de doelen voor de volgende dag op een rijtje zetten en je spullen opruimen.

Zorg ook voor een duidelijk verschil tussen een werkdag en een vrije dag, b.v. het weekend. Doe dan heel andere dingen, zodat je ook weer echt opgeladen bent voor de nieuwe week.

Tip 3: Maak afspraken

Als je je collega’s niet zo vaak live ziet, dan is het belangrijk om extra goede (nieuwe!) afspraken te maken. Als je samenwerkt wil je weten waar de ander mee bezig is. Wanneer kun je hem/haar storen, op welke manier communiceer je met elkaar?

Dit is een voorbeeld uit onze eigen praktijk:

Bij de eLearning eXpert Group zijn we gewend om allemaal op verschillende locaties te werken. Microsoft Teams is ons interne communicatiekanaal. Via chat kunnen we elkaar snel bereiken, waar ter wereld we ook zijn. En dat kan ook betekenen dat sommige teamleden aan het thuiswerken zijn. Maar we houden wel rekening met ieders werktijden (die ook nogal kunnen verschillen).

We beginnen de week met een gezamenlijke online meeting om onze doelen voor de week door te nemen en taken te verdelen. Daarna hebben we nog een aantal online meetings om de voortgang te bespreken en ad-hoc sessies als we b.v. bij elkaar op het beeldscherm willen meekijken.

Omdat je niet zomaar even ergens kunt ‘binnenvallen’ is het belangrijk dat er goede afspraken zijn over dat soort zaken.

Tip 4: Ben creatief

Deze vervelende periode heeft ook een positieve keerzijde: onze creativiteit wordt er door aangesproken. Maak daar gebruik van.

Enkele voorbeelden:

  • Zoek een andere plek om een paar uurtjes ongestoord te werken als dat thuis niet goed lukt. Ik heb al mensen gezien die in hun auto gingen zitten, een prima “bubble”.
  • Als je wifi niet zo best is als er meerdere mensen tegelijk gebruik van maken, kijk dan eens of je je mobiele telefoon als ‘hotspot’ kunt gebruiken. Je staat er vaak versteld van hoeveel snelheidswinst je daarmee bereikt! Natuurlijk moet je data-bundel voldoende speling hebben.
  • Verschuif je werktijden tijdens thuiswerken. Spreek met je partner af dat deze een bepaalde tijd de kinderen opvangt en dat jij dat voor de andere uren van de dag doet. Zo heb je toch minimaal een aantal uren gedurende kantoortijden je handen vrij en kun je ’s ochtends voordat de kinderen uit bed zijn of ’s avonds laat, de overige tijd werken.

Tip 5: Geniet

Realiseer je ook hoe fijn het is om thuis te mogen werken.
Geen files, zelf grotendeels je tijd indelen, gebruik maken van je eigen vertrouwde omgeving, geen urenlange vergaderingen enz.
Geniet dus van de kleine dingen waar je blij van wordt. Dat is voor iedereen wat anders. Heb je een tuin? Hoe fijn is het dan dat je alle seizoenen van dichterbij mee kunt maken.

Tot slot:

Zal het werken zoals vóór Corona gebruikelijk was, weer volledig terugkomen? Ik denk het niet. Veel mensen hebben ontdekt wat de voordelen zijn van thuiswerken.

Natuurlijk gaan we weer terug naar kantoor, zullen we onze collega’s weer live spreken en zullen de Zoom of Teams vergaderingen een heel stuk minder worden.

Maar hoe zal het zijn als we het beste uit 2 werelden kunnen kiezen, in volle vrijheid? Ik hoop dat de afgelopen periode veel meer mensen hebben ervaren dat er meer variaties zijn om te werken. En dat er een betere balans zal ontstaan tussen van 9.00 – 17.00 op kantoor zijn enerzijds en plaats- en tijd onafhankelijk werken, anderzijds.

In de wereld van opleiden en trainen is er al langer een verschuiving gaande van uitsluitend klassikaal naar ‘blended learning’, een combinatie van offline en online leren.

Ook dat is het beste uit 2 werelden: de voordelen van e-learning (plaats- en tijd-onafhankelijk leren, in je eigen tempo en net zo vaak de stof herhalen als nodig is) gecombineerd met de voordelen van klassikaal werken (samen sparren, oefenen en vragen stellen).

Wil je als zelfstandig trainer, consultant of coach ook meer online trainingen aanbieden? Kijk dan eens naar onze opleiding Creëer Winstgevende E-Learning Programma’s.

En ben je een creatieveling met gevoel voor kennisoverdracht, die inspirerende e-learning wil ontwikkelen in opdracht van anderen? En wil je daar je beroep van maken? Dan is de Vakopleiding eLearning Specialist voor jou de beste keuze.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Tijdelijk maar 9,95 per maand !

Met Live sessies, korte trainingen, artikelen, checklists en nog veel meer. Elke maand nieuwe content!