In de snel evoluerende wereld van leren en ontwikkelen is het essentieel om vernieuwend en effectief te zijn. Daarom delen we in dit artikel 5 waardevolle tips die trainers en coaches helpen bij het maken van inspirerende e-learning die écht resultaat oplevert.
Waar loop je tegenaan bij het maken van je online trainingen?
Over de belangrijke plaats van e-learning binnen het hele palet aan leermethoden hoeven we niet te discussiëren. Dat e-learning veel voordelen heeft is inmiddels duidelijk geworden.
Zeker als je als zelfstandig kennisprofessional naast je live trainingen ook online trainingen wilt gaan aanbieden. Dan snijdt het mes aan twee kanten.
Toch zien we nog veel saaie e-learning voorbij komen die van leren een verplicht nummer maakt in plaats van een inspirerende leerervaring waar de deelnemers zonder motivatie van buitenaf graag aan deelnemen.
Hoe komt dat?
Een van de redenen is dat trainers en coaches die hun offline programma’s willen omzetten naar een digitale variant, niet altijd voldoende kennis en ervaring hebben met de mogelijkheden van digitale didactiek. Ze zijn wel expert in hun vakgebied, maar bij het ontwikkelen van pakkende online programma’s kom hele andere skills om de hoek kijken.
Waar moet je rekening mee houden?
Er zijn veel aspecten die een rol spelen bij het maken van inspirerende e-learning.
Zoals bij elke training is het cruciaal om te weten wie de doelgroep is, wat (gemiddeld) hun leerstijl is, welke onderwerpen aan bod moeten komen en wat het uiteindelijke leerdoel is. Tot zover wijkt het niet af van een live training. Maar juist e-learning geeft zoveel meer mogelijkheden voor de deelnemers. Hieronder vind je een aantal tips die je kunt meenemen als je jouw live training gaat omzetten naar een online training, zodat je e-learning écht resultaat oplevert!
1. Interactieve Elementen
Bij e-learning kun je de cursisten interactief laten werken. Voeg quizzes, polls of discussieforums toe om de betrokkenheid te vergroten. Dit maakt de training niet alleen leuk, maar bevordert ook het leerproces.
2. Personaliseer de Leerervaring
Bij het gebruik van de juiste tools, kun je de leerervaring personaliseren. Dat betekent b.v. dat je een deelnemer die meer tijd nodig heeft, extra oefeningen geeft, of meer theoretische achtergrond. De gevorderde deelnemer, die al bepaalde kennis en vaardigheden heeft, kun je onderdelen laten overslaan of juist verdiepende content bieden.
Natuurlijk zul je regelmatig willen meten hoe de stand van zaken is, om deze mogelijkheid in te zetten.
3. Storytelling: Maak het Persoonlijk
Integreer echte voorbeelden en casestudies in je e-learning. Laat zien hoe vaardigheden in de praktijk zijn toegepast zodat ze de vertaalslag kunnen maken naar hun eigen situatie. Als je de doelgroep goed kent, dan is het niet ingewikkeld om casestudies te bedenken die de deelnemers zullen aanspreken.
4. Social Learning
Een van de nadelen van e-learning kan zijn dat de deelnemers zich wat geïsoleerd voelen tijdens het leren. Dat kun je voorkomen door social learning aspecten toe te voegen. Bij een goed online platform (LMS) is social learning al geïntegreerd. Denk aan discussiegroepen en opties voor het samenwerken aan opdrachten. Samen leren is meestal effectiever dan alleen.
5. Voordelen van AI als Ontwikkeltool
Deze laatste tip is voor jou, als maker van de e-learning.
Maak gebruik van AI tijdens het ontwikkeltraject. Het versnelt niet alleen de ontwikkeling, maar optimaliseert ook de personalisatie van de leerervaring. Je kunt AI bijvoorbeeld inzetten voor het creëren van tekst, presentaties, afbeeldingen, video’s en voice-overs.
Allemaal tijdrovende taken, die enorm versneld worden door de geschikte AI-tools te gebruiken.
In onze (virtuele) opleiding Creëer Winstgevende E-Learning Programma’s (WEP), leer je niet alleen alle theorie en vaardigheden om hoog kwalitatieve e-learning modules te maken en te verkopen, maar ook hoe je AI-tools inzet om dat proces enorm te versnellen.
Klik hier voor meer informatie.