Zo gebruik je prachtige plaatjes bij je content

Plaatjes bij contentKale tekst, zonder plaatjes, spreekt meestal niet erg tot de verbeelding. Plaatjes bij je content is dus erg belangrijk, maar waar vind je die prachtige plaatjes die je zonder zorgen online kunt gebruiken? Het is belangrijk om rekening te houden met copyright als je afbeeldingen van anderen gebruikt. Ben je daar te gemakkelijk in, dan kun je behoorlijk in de problemen komen. Kopieer dus NOOIT zomaar een plaatje van een andere website.

Hoe vind je plaatjes voor je online training?

Maak ze zelf

Met de huidige smartphones kun je prachtige foto’s maken en daarvan zijn de rechten natuurlijk van jou. Deze foto’s kun je prima gebruiken als plaatjes bij je content. Als je de foto’s online zet, heb je echt geen dure spiegelreflex camera nodig van 20 of 30 megapixels. Die leveren foto’s op die veel te groot zijn (qua bestandsgrootte en ook in cm’s) en dan moet je ze toch kleiner maken om ze online te kunnen gebruiken. Dus hou het simpel.

Koop ze op een stockphoto site

Daar zijn er heel veel van. Een aantal van de bekendste:

Gebruik gratis rechtenvrije foto’s

Dit zijn afbeeldingen die de maker gratis ter beschikking stelt. Ook daarvoor zijn er veel websites te vinden. Onze favoriete site is: pixabay.com. Maar ook op de volgende sites vind je prachtige plaatjes voor bij je content of afbeeldingen voor een online training.

Hoe en waar bewaar je afbeeldingen voor een online training?

Bewaar alle gevonden/gekochte of gemaakte afbeeldingen op je eigen PC of cloud op zo’n manier dat je ze later weer kunt terugvinden.

Hier zijn een aantal tips om rekening mee te houden:

Bewaar een afbeelding op 2 plaatsen

De originele, gedownloade of gemaakte afbeelding in een verzameling b.v. op Dropbox of Amazon S3 (in de cloud dus), zodat het geen extra ruimte op je PC in beslag neemt. De aangepaste (kleiner gemaakte, bijgeknipte, tekst toegevoegde enz.) afbeelding in de map van de content waarbij je hem hebt gebruikt.

Gebruik mappen gebaseerd op onderwerp

Bijvoorbeeld alle natuurfoto’s bij elkaar, foto’s met mensen enz. Voor inspiratie kun je het beste kijken op een van de sites waar je gratis rechtenvrije afbeeldingen kunt downloaden. Ook zij hebben een groot aantal categorieën gedefinieerd.

Hanteer slimme bestandsnamen

Wat voor jou handig is kan voor een ander totaal onlogisch zijn, dus ga vooral uit van je eigen manier van denken.
Als je helemaal geen inspiratie hebt, hier een paar voorbeelden:
hond-transparant-800×400-blog.png (hiermee geef je aan wat het onderwerp is, dat de achtergrond transparant is, wat de afmeting is en waar je het gebruikt hebt).

Gebruik “bibliotheken” in Windows

Een bibliotheek is een verzameling bestanden en mappen uit alle hoeken van je PC (en externe harddisks). Je hebt al een bibliotheek “Afbeeldingen”, maar daar kun je nog een hele hoop mappen aan toevoegen.
Stel dat je de map ‘Eigen fotos’ op je externe harde schijf hebt staan. Dan is het voor het opzoeken van afbeeldingen veel handiger als ook die map in de bibliotheek Afbeeldingen staat (neemt geen extra ruimte in beslag, zijn alleen verwijzingen). Dat doe je heel simpel door in de Verkenner de map op te zoeken (eigenlijk één niveau hoger, zodat je de naam van de map in beeld krijgt). Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de map en kies: “In bibliotheek opnemen”. Je kunt ook een heel nieuwe bibliotheek maken.

2 gedachten over “Zo gebruik je prachtige plaatjes bij je content”

  1. Prima tips Leonie! Heb de diverse links meteen in mijn Symbaloo gezet en ja je hebt gelijk. Rubriceren en verzamelen met de goede tekst en titel scheelt veel tijd! En dan heb ik het nog niet eens over alle foto’s die ik zelf maak en ook geschikt zijn als illustratie bij een artikel. Ook daar kan ik soms erg lang in zoeken :). , want ook in die duizenden foto’s moet er toch wel 1 zijn die ik kan gebruiken!? Maar ja, vind hem dan maar eens.

    1. Ja, dat is zeker waar. Vaak heb je al zoveel verzameld, maar kun je gewoon niet gemakkelijk vinden wat je nodig hebt. “Als ik een keer tijd heb” ga ik mijn afbeeldingen en foto’s toch opnieuw ordenen. Dat duurt dan misschien wel lang, maar daarna heb ik er bijna dagelijks veel profijt van 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven