Topprestaties voor onze Helden

Elearning in de zorg

Onlangs was het de Dag van de Zorg: de dag om onze helden in de zorg eens goed in het zonnetje te zetten. Het is een beroepsgroep (en we vergeten ook de vrijwilligers niet) die het allergrootste respect verdient. Het afgelopen jaar was, zeker voor hen, enorm uitdagend. Als je ziet hoe professioneel iedereen werkt, dan weten we dat de gezondheidzorg in Nederland nog steeds tot een van de beste ter wereld behoort. Maar hoe houden we alle mensen in deze sector up-to-date? En hoe scholen we voldoende nieuwe medewerkers? E-learning voor de zorg is daar een efficiënte manier voor.

De uitdagingen voor het bijscholen van zorgpersoneel

In alle bedrijfstakken komen de onderstaande knelpunten voor bij het opleiden van personeel. Maar bij de zorg speelt dit vaak nog veel meer:

  1. Klassikale trainingen vereisen veel organisatie
    Zeker bij zorgmedewerkers, die meestal met verschillende roosters te maken hebben en waar veel parttime wordt gewerkt, is het een hele klus om een groep bij elkaar te krijgen.
  2. Groot verschil in achtergrond
    Dat heeft niet alleen betrekking op het scholingsniveau van de individuele medewerker, maar ook op b.v. de taal. Zeker nu er ook b.v. verpleegkundigen uit Spanje of Polen worden ingezet. Deze verschillen maken het lastiger om de lesstof op zo’n manier over te brengen dat het voor alle deelnemers begrijpelijk is.
  3. Informatie op de verkeerde tijd
    Omdat het niet mogelijk is om continu een trainer in te zetten, wordt de training vaak geclusterd op een aantal dagen in het jaar. Tijdens die bijeenkomsten wordt er content gedeeld die voor sommige cursisten nog helemaal niet relevant is.
    Aan de andere kant: op het moment dat ze de informatie wél nodig hebben, is die niet altijd beschikbaar.
  4. De werkvorm
    Veel mensen en zeker zorgmedewerkers, zijn echte ‘doeners’. Ze leren het liefst door te kijken hoe iets moet en het dan zelf te herhalen. Geen ellenlange theorie bestuderen, maar direct praktisch aan de slag. Nog niet alle klassikale opleidingen zijn hierop afgestemd.

Hoe kan e-learning een deel van deze knelpunten weghalen of verminderen?

E-learning kan onafhankelijk van plaats en tijd worden ingezet

Door korte modules (micro-learning), die ook heel goed op een mobiel apparaat bekeken kunnen worden, kan iedere medewerker de lessen volgen op de momenten die het beste uitkomen. E-learning voor de zorg kan dus onafhankelijk van plaats en tijd ingezet worden.

Aangepast aan het niveau

Ook als er een groot verschil is in aanvangsniveau, taal of cultuur, kan iedereen dezelfde content volgen. Door in het begin een aantal leuke testjes toe te voegen, kan worden bepaald wat de cursist al weet en kan een individueel leerpad worden samengesteld (volledig automatisch of handmatig).
Andere taal of cultuur? Door ondertiteling toe te voegen in meerdere talen wordt het meteen voor iedereen duidelijk.

Just-in time en Just-enough

Met e-learning kun je er voor zorgen dat de content altijd beschikbaar is op het moment dat dit nodig is. Ook als dat maanden later is. En de cursist hoeft zich niet door onnodige ballast heen te werken als het onderwerp nog niet in de eigen praktijk aan de orde is.

Leuk om te doen

Door goed gebruik te maken van instructievideo’s, is het voor de zorgmedewerkers leuk om te zien hoe bijvoorbeeld bepaalde handelingen aan het bed gedaan worden. Hierdoor kunnen ze al “droog oefenen”. Daardoor zal de tijd die nodig is om de handelingen live te oefenen, een stuk minder worden.

Door live sessies te combineren met e-learning (=blended learning), maak je gebruik van de flexibiliteit en efficiency van e-learning samen met de praktijkoefeningen en de ervaring van de trainers in een klassikale omgeving of training on the job.

Standaard e-learning modules

Er zijn websites waar je als zorgmedewerker standaard e-learning modules kunt volgen. Tegen betaling of soms zelfs gratis. Dit is handig om de meest voorkomende onderwerpen opnieuw te bestuderen. Het nadeel is dat de modules geen rekening houden met speciale wensen, situaties en doelgroepen.

Je eigen platform met eigen e-learning modules

Dat klinkt duur, ingewikkeld en tijdrovend. En zo’n 10 tot 20 jaar geleden was dat ook zo. Maar tegenwoordig zijn er heel betaalbare oplossingen (b.v. het EasyLearning LMS), waarbij jij je als zorginstelling volledig kunt focussen op de inhoud.

Een bedrijf dat dit goed heeft begrepen is Zwaartepunt. Als ras-trainer in de zorg hebben Rianne en haar team zelf enorm veel professionele content ontwikkeld. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Maar je kunt het wel leren!
Als je creatief bent en het leuk vindt om iets moois te maken voor je eigen organisatie, dan hebben wij verschillende opleidingen (WEP en VAKopleiding) om je daarin te bekwamen.

Wil je toch maatwerk online trainingen voor je medewerkers maar heb je daar zelf geen tijd voor, dan kun je het digitaliseren van je trainingen ook uitbesteden (b.v. aan de eLearning eXpert Group). Wij werken dan nauw met je samen om inspirerende, resultaatgerichte online modules te maken!

Je ziet: met e-learning kunnen onze Helden topprestaties blijven leveren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven