Het dilemma van veel zelfstandige trainers en consultants

Wat is voor jou het belangrijkste?

Heb je dat ook wel eens? Dat je denkt: “Ik draai wel lekker, maar ik wil de volgende stap zetten met mijn bedrijf”.
Dan is de vraag: hoe ga je dat aanpakken.

Om te beginnen is het belangrijk om de oorzaak van dat gevoel te kennen.

Waarom wil je eigenlijk de volgende stap zetten? Waar wringt het? Als ik die vraag stel aan mijn klanten, dan zijn de antwoorden opvallend gelijk.
Ze komen neer op de volgende knelpunten:

 1. Ik heb te weinig tijd voor mezelf
  Veel ondernemers met een eenmanszaak werken zich letterlijk 3 slagen in de rondte. Ze moeten (vinden ze zelf) bijna 24 uur per dag bereikbaar zijn voor hun klanten en kunnen zich niet permitteren om een maandje met vakantie te gaan of ziek te zijn.
  Dat ze dit zo ervaren heeft heel veel te maken met versnippering.
  Als zelfstandig trainer / consultant heb je vele petten op (vakexpert, marketing manager, secretaresse, financieel administrateur en ga maar door). Hierdoor heb je soms het idee dat je wel veel uren hebt gemaakt, maar dat je in verhouding weinig hebt bereikt.
  Op den duur kan dat tot frustratie leiden.
  x
 2. Ik verdien te weinig
  Dat is ook een veelvoorkomend probleem. Een van de oorzaken is dat je maar een gedeelte van je totale uren kunt besteden aan facturabel werk. Zeker als je nog op uurbasis of projectbasis werkt belemmert dat je groei behoorlijk. Eigenlijk zou je uurtarief behoorlijk omhoog moeten om een eerlijke boterham te verdienen, maar dan prijs je jezelf soms weer uit de markt.
  x
 3. Ik zou mijn klanten meer flexibiliteit en waarde willen bieden
  Als je live training of adviezen geeft aan je klanten, dan zijn er een aantal bottlenecks waardoor je misschien minder resultaat hebt dan je zou willen. Bij trainingen heeft dat vaak te maken met het feit dat jij slechts op bepaalde dagen en tijden aanwezig kunt zijn bij het bedrijf. Daardoor kun je niet altijd de ondersteuning geven die individuele cursisten nodig hebben. Wat ik ook vaak hoor is dat het management weinig zicht heeft op de borging van de geleverde training.
  Bij consultants en adviseurs speelt dit ook, maar daar komt nog bij dat de medewerkers vaak (lang) nadat jij vertrokken bent, nog snel bepaalde informatie moeten kunnen terugvinden.

Hoe is dat bij jou?

Herken je de dilemma’s? Laat eens wat van je horen in het commentaarvak hieronder.

Gratis Tips en Trucs?
Praktische tips over e-learning en marketing. Belangstelling?  Hier vind je alle info.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top