Een dure les bij mijn eerste e-learning programma

e-learning

Het zweet staat in mijn handen…
Nu gaat het gebeuren! Na wekenlang elke vrije minuut te hebben gestoken in mijn splinternieuwe e-learning, is eindelijk het moment daar: de (virtuele) deuren gaan open. Al mijn klanten hebben een mail gekregen en staan vol ongeduld klaar om te bekijken wat ik voor ze gemaakt heb.
Maar wat een afgang…..

Het systeem was niet vooruit te branden!

Het was 2003 en we hadden net ADSL-verbindingen in Nederland. En voor mijn online training, boordevol mooie, verhelderende afbeeldingen, was dat veel te traag. Alsof je brooddeeg door een rietje moest duwen.

Dat was de eerste les die ik ‘the hard way’ leerde:

Hou rekening met de infrastructuur. Er zouden nog vele lessen volgen. Want wat ik op internet bij elkaar gezocht had over e-learning kwam allemaal uit de VS en daar was de situatie toch echt heel anders dan bij ons. Het waren (vaak letterlijk) cowboys die met geweldige claims en fraaie beloftes de markt overspoelden. Het bleek vaak te mooi om waar te zijn.

Gelukkig zitten er niet alleen nadelen aan zelf het wiel uitvinden:

Alles wat je door schade en schande hebt geleerd, zul je nooit meer vergeten. Het is alleen jammer dat het zoveel tijd en vaak ook geld kost om alles zelf uit te vinden en om te kunnen beoordelen of de tools die als de “ultieme oplossing” worden voorgespiegeld, dat ook werkelijk zijn.

E-learning omgeving

Kies je e-learning omgeving met zorg. Over de infrastructuur hoeven we ons in Nederland (bijna) niet meer druk te maken. Haast iedereen heeft een snelle tot zeer snelle internetverbinding. Maar waar moet je nog meer rekening mee houden als je je content online wilt aanbieden? In deze gratis lijst vind je veel aandachtspunten die je kunt meenemen in je beslissing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven