Heb je een online programma of ben je van plan om er een te maken? Dan weet je dat het belangrijk is dat je deelnemers betrokken blijven. Het gebrek aan zelfdiscipline van cursisten is een van de grootste obstakels waar je als trainer/consultant mee te maken hebt en waar jij weinig invloed op kunt uitoefenen.
Gelukkig biedt de huidige technologie veel mogelijkheden om de deelnemers een steuntje in de rug te geven. Waardoor het net iets gemakkelijker voor ze wordt om door te pakken en het doel te halen dat ze voor zichzelf hadden gesteld toen ze aan jouw training begonnen. In dit artikel noem ik 3 manieren die de betrokkenheid van de deelnemers aan jouw online training flink kunnen verhogen.
GAMIFICATION
Dat klinkt voor de een heel erg ingewikkeld en voor een ander “kinderachtig”. In de meest eenvoudige vorm betekent het dat je een bepaald beloningssysteem toevoegt aan je programma. Dat kan bij veel Learning Management Systemen door punten te geven voor het afronden van een training of voor het maken van een opdracht.
Ook kun je soms Badges toekennen.
In een aantal van onze online programma’s krijgen de deelnemers een badge voor het afronden van een training of voor het met goed gevolg uitvoeren van een quiz. En hoewel je het misschien een beetje kinderachtig vindt, het werkt! Zelfs de meest serieuze deelnemers worden extra geprikkeld om hun ‘serie’ met badges compleet te maken, waardoor ze vaak net dat stapje extra willen zetten.
Interactieve video
Natuurlijk weet je dat video niet meer weg te denken is bij online leren. Het voordeel van video is dat je heel veel leerstijlen aanspreekt, waardoor je content beter wordt opgenomen en verwerkt. Maar zelfs al gebruik je fantastische video’s in je training, op den duur gaat ook dat misschien vervelen. Dan wordt het tijd om interactiviteit toe te voegen aan je video’s. Een voorbeeld van een interactieve video vind je hieronder.
x
Quiz of toets
Ook een quiz of toets of test (verschillende woorden voor hetzelfde) vinden de meeste deelnemers een leuke uitdaging om te doen. Trap dan niet in de valkuil dat je alleen multiple-choice vragen maakt. Dat wordt op den duur ook saai en bovendien prikkel je de deelnemers niet om na te denken. Als jouw LMS die mogelijkheid biedt, maak dan ook andere soorten vragen. Bijvoorbeeld:
- Sorteer vragen, waarbij je onderwerpen in een bepaalde volgorde moet zetten (via slepen)
- Video vragen, waarbij je een korte video laat zien waar de vraag betrekking op heeft
- ‘Fill in the blanks’ vragen, waarbij je bepaalde woorden in een zin weglaat, die de deelnemer moet invullen
- Matrix vragen: jij geeft b.v. 5 termen op en 5 verschillende omschrijvingen. De deelnemers slepen dan de juiste omschrijving bij de juiste term
- Open vragen. Hier heb je zelf wel wat werk aan, want jij moet die ingestuurde tekst beoordelen, maar ze geven wel het beste beeld van wat de deelnemer heeft geleerd.
Dit zijn maar 3 manieren om de deelnemers te stimuleren.
Wil je meer leren over het opzetten van je eigen online programma? Kijk dan eens hier.