Video bij e-learning – de kracht van beeld en geluid

Video bij e-learning

Als je ooit zelf online trainingen hebt gevolgd, dan weet je dat video bij e-learning onmisbaar is geworden. Maar hoe zit dat als je aan de andere kant van dit proces zit? Met andere woorden: als JIJ de maker van de online training bent. Veel trainers en instructional designers die starten met het ontwikkelen van e-learning content vinden het creëren van goede video’s best lastig. Toch loont het de moeite om de nodige skills op te doen om pakkende video’s te maken die het leerdoel ondersteunen.
In dit artikeltje geef ik je een aantal redenen om daar werk van te maken.

Waarom Video?

Stel je voor: je bent een cursist en “moet” een online module volgen. Je zit achter je scherm en een droge tekst verschijnt. Je ogen worden glazig en het is moeilijk om je te concentreren. Maar wacht! Daar komt een video! De spreker verschijnt, de beelden worden duidelijk, en je wordt meegesleept. Je ziet het verhaal tot leven komen. Dat is de magie van video.

Door het gebruik van video bij e-learning wordt je training in één keer een stuk interessanter en leuker om te volgen. Video biedt:

  • Visuele leiding: Video’s trekken je aandacht als een magneet. Je wordt er als cursist in gezogen en meegesleept. Of het nu gaat om een instructievideo, een case study of een inspirerende TED Talk, video’s houden je aandacht gemakkelijker vast.

  • Emotie en verbinding: Een goede video raakt je recht in het hart. Het gezicht van de spreker, de intonatie, de (eventuele) muziek – het schept een sfeer en creëert een emotionele band. En dat is precies wat je wilt bij e-learning. Het is niet alleen kennis overdragen, maar ook een connectie maken.

  • Praktijkvoorbeelden: Video’s brengen abstracte concepten tot leven. Stel je voor dat je leert over klantenservice. Een saaie tekst? Nou nee, liever niet. Laat een video zien van een klantenservicemedewerker die een boze klant kalmeert. Dat blijft hangen!

Voorbeelden uit de Praktijk

  1. Een beveiligingsbedrijf wilde medewerkers trainen. Ze creëerden blended learning: eerst leerden medewerkers online over procedures en veiligheid. De vaak saaie procedures werden tot leven gebracht in scenario’s die het nut van de procedures goed duidelijk maakte. Vervolgens gingen de medewerkers in de praktijk aan de slag. Door de heldere instructievideo’s met real-life situaties, waren de deelnemers goed voorbereid op wat ze in de praktijk zouden tegenkomen.

  2. Zorgspecialisten wilden snel een nieuwe behandelingswijze leren. De video’s die waren opgenomen in de e-learning modules waren zo goed ingezoomd, dat ze het kleinste detail konden zien en zo in no time met de nieuwe methode aan de slag konden.  

Valkuilen in video bij e-learning

Is video bij e-learning dan alleen maar rozengeur en maneschijn? Nee, natuurlijk niet. Er zijn genoeg valkuilen Dit zijn een paar van de meest voorkomende:

  1. Informatiedump: De verleiding is vaak groot om alle tekst in één video te verwerken. Dat is lastig voor de cursist, omdat na een paar minuten de focus al verloren gaat. Verdeel daarom één grote video in kleinere stukjes. Korte video’s zijn krachtiger en de informatie is ook gemakkelijker terug te vinden.

  2. Geen interactiviteit: Ondanks dat video’s een effectieve manier zijn om kennis over te dragen, zal zelfs de meest geïnteresseerde en gemotiveerde deelnemer na de zoveelste (passieve) video moeite krijgen om de aandacht erbij te houden.  Maar video’s kunnen ook interactief zijn! Door quizzen, vragen en discussies toe te voegen blijven de deelnemers betrokken.

  3. Te Langdradig: Niemand wil een eindeloze monoloog. Variëer met de scenes en wissel “talking head” video’s af met diapresentaties of schermopnames.

Conclusie

Video’s zijn de diamantjes van e-learning. Ze nemen je mee, raken je hart en maken leren leuk. Dus, actie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Tijdelijk maar 9,95 per maand !

Met Live sessies, korte trainingen, artikelen, checklists en nog veel meer. Elke maand nieuwe content!