Hoe maak je van thuiswerken een succes?

thuiswerken, elearning

Als trainer, consultant of coach ziet je werkdag er een stuk anders uit sinds de Corona-crisis. Je zult nu voornamelijk thuiswerken. En als je dat eerder niet of weinig deed kan dit best een aanpassing van je vergenHoe kun je het beste maken van deze situatie? In dit artikel krijg je tips om op de veranderingen in te spelen en er zelfs van te profiteren. 

Online gaan

Gelukkig hebben de meesten van ons door dat je veel van je live-activiteiten online door kunt laten gaan. Misschien in een net wat ander jasje, maar je kunt zeker een goede mate van kwaliteit leveren aan je klanten. Veel ondernemers gaan nu online via Zoom, Teams of een ander systeem. En sommigen laten een online programma ontwikkelen of leren zelf hoe ze dat moeten doen. 

Bouwen aan je onderneming 

Dus mogelijkheden te over om ondanks deze crisis constructief met je bedrijf bezig te zijn.  Het is een gegeven dat we dit vanaf het begin van de Corona-crisis vooral vanuit huis doen.  Dat is even wennen en niet voor iedereen meteen even simpel. Werken vanuit huis heeft voor- en nadelen. 

De voordelen van uit huis werken

Thuiswerken heeft natuurlijk tal van voordelenGeen reistijd en makkelijker privé en werk combineren, zijn wel de bekendsteMaar ook dat je je beter kunt concentreren, meer gedaan krijgt en meer vrijheid kan ervaren, zijn waardevolle zaken. Voor veel ondernemers, zzp’ers zijn een of meerdere van de bovenstaande zaken mede redenen geweest om voor zichzelf te beginnen. Maar dat was op vrijwillige basis. Dat is in deze situatie voor velen niet het geval. Hierdoor is thuiswerken voor sommigen echt een uitdaging. 

De uitdagingen van thuiswerken

Als thuiswerkers hebben we een aantal zaken gemeen: we hebben meer te maken met onze gezinsleden (afleiding) en het is niet altijd gemakkelijk een goed werkritme aan te houden. Werk wordt meer versnipperd over de dag. En hoewel we evenveel uren maken, is het rendement soms minder, omdat je kortere tijd achter elkaar door kunt werken.  Bovendien missen we onze collega’s, de gesprekken en de structuur. Hoe zorg je er dan voor dat thuiswerken een meerwaarde blijft houden? 

Omgaan met de valkuilen

Wanneer je thuiswerken niet goed aanpakt kan de balans tussen privé en werk ontregeld raken. En dat is vaak de oorzaak van de nadelen van thuiswerken. Of je nu kinderen hebt, alleen een partner of alleen bent, een goede balans is cruciaal voor het slagen van het thuiswerken. En daadwerkelijk de vruchten ervan te plukken. Maar hoe vind je die goede balans? Enkele tips: 

  • Maak een realistische planning (en hou je er zo goed mogelijk aan)
  • Hou rekening met welke taken je geconcentreerd moet doen en waar afleiding niet zo’n probleem is  
  • Plan je werk om je dringende (verzorg) taken in
  • Bouw een pauze in na elke twee uur werken (maak een ommetje, speel met de kinderen, hond uitlaten enz.) 
  • Zet de telefoon (en meldingen op je PC) op stil, zodat je ongestoord kunt werken
  • Een online meeting is óók een vergadering; zorg dat niet iedereen je te pas en te onpas online kan bereiken
  • Probeer werk los te laten wanneer je niet aan het werk bent. Schrijf zaken die je bezighouden op en maak je hoofd leeg.

Wanneer je deze tips uitvoert kan thuiswerken een stuk aangenamer en waardevoller worden.
Veel succes! 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven