Je online training verkopen? Zo doe je dat!

online training verkopen

De verkoop van je online training is iets waar je niet te licht over moet denken. Helaas neemt niet iedere zelfstandige trainer, consultant of coach die met e-learning aan de slag gaat, de verkoop serieus genoeg. In dit artikel een voorbeeld van hoe dat ging bij Rob, mindset trainer en coach. En hoe jij dat beter aanpakt!
Rob geeft mindset training en coaching binnen bedrijven.
Dat ging op zich prima, maar hij kon zijn inkomsten niet voldoende laten groeien omdat die uitsluitend van zijn eigen uren afhankelijke waren. Om zijn bedrijf toch te laten groeien had Rob een mooie e-learning gemaakt die hij apart wilde verkopen, naast zijn in-company trainingen.
Hij had gehoord dat je daarmee passief inkomen kon genereren, en dat was precies wat hij wilde: eenmalig wat werk verzetten om de e-learning modules te maken en daarna zou het geld vanzelf naar hem toe komen, want hij had ook een webwinkel.

De realiteit

Zijn teleurstelling was groot toen hij na 3 maanden nog steeds geen enkele training verkocht had. Hij begreep niet zo goed hoe dat kon, want aan de prijs kon het niet liggen. Die was vele malen lager dan de live training en coaching die hij gaf.
Waarom kwamen de klanten niet “vanzelf” naar de webwinkel om de training te kopen?

De oorzaak

De reden was dat Rob een verkeerd idee had over de verkoop van een online training. Hij had op internet gelezen dat je er niets voor hoefde te doen en dat de inkomstenstroom uit zijn e-learning modules echt helemaal passief zou zijn. En dus ging hij passief wachten op de klanten die niet kwamen.

In een gesprek met Rob bleek dat hij zijn online trainingen minder waardevol vond dan zijn offline dienstverlening. Dat is natuurlijk een misvatting.
Als je een kwalitatief goede e-learning hebt gemaakt, kan die minstens zo waardevol zijn als je live training. Zeker als je er nog wat extra’s aan toevoegt, zoals b.v. een discussiegroep of regelmatige online Vraag en Antwoord sessies.

De oplossing

Ben je écht overtuigd van de waarde van je e-learning modules? Als dat zo is, handel je daar dan ook naar?

Het verkopen van een e-learning module heeft net zoveel zorg nodig als het verkopen van een live training. Alleen als je het op die manier aanpakt, zul je een grote omzet genereren met je online training.

Hoe pak je de verkoop van je online training aan?

Vóór je wat dan ook kunt verkopen, moet er voldoende marketing voor zijn gedaan. Is marketing voor je online training anders dan voor je live dienstverlening?
Nee! En dat is prima.
Want het betekent dat je niets nieuws hoeft te doen of te leren. Kijk eens hoe je de marketing doet voor je live training en consulting. Misschien heb je veel mond-tot-mond aanbevelingen: dat is fantastisch! Gebruik deze contacten ook om je online trainingen aan te bieden. En bij netwerkbijeenkomsten en andere live events is het belangrijk om niet alleen over je live dienstverlening te praten, maar ook je online training te promoten.

Wat kun je doen met online marketing?

Online marketing is jezelf en je product of dienst bekend maken via online kanalen.
Welke kanalen heb je tot je beschikking:

 • Sociale media (focus op de sociale media waar jouw doelgroep te vinden is)
 • Een mailinglijst (waarmee je regelmatig interessante content stuurt)
 • Artikelen schrijven (blogs) op je eigen website en op die van anderen
 • Webinars geven over onderwerpen die je ook in je (online) training behandelt
 • Joint Ventures en affiliates: extra kanalen om je product of dienst te promoten.

Na marketing pas verkoop

Via je on- en offline marketingkanalen trek je de potentiële klanten aan. Dit doe je op zo’n manier dat je voldoende “Know – Like – Trust” hebt opgebouwd. Ze zien dan niet alleen jouw online training als een (deel)oplossing voor hun probleem, maar hebben ook voldoende vertrouwen in jou of je bedrijf, om daadwerkelijk geld te investeren.

elearning marketing en sales
De rollen van marketing en sales

Samenvatting

Als je moeite hebt met de verkoop van je online training heeft dat vaak te maken met de gedachte dat e-learning minder waardevol zou zijn dan live training of consulting.

Dat is meestal niet zo (tenzij je een slechte online training hebt gemaakt; kijk dan bij deze tips). Door je online trainingen voor de marketing en sales op dezelfde manier te behandelen als je live dienstverlening, zal je merken dat je omzet snel omhoog gaat.

Als je nog bezig bent met het opbouwen van naamsbekendheid voor je online trainingen, kijk dan eens naar dit artikel (vooral de tip onderaan); het kan je veel tijd schelen.

2 gedachten over “Je online training verkopen? Zo doe je dat!”

 1. zijn er bedrijven die een kant en klare e-learning aan de man kunnen brengen zonder dat ik het hoef te doen ?

  1. Leonie Bruning

   Beste Alphons,
   Die platformen zijn er zeker. Een voorbeeld is Udemy.
   Maar als je wat verder zoekt, zul je er nog meer vinden.
   Onderzoek dan ook wat de verschillen zijn per platform en welke doelgroep zij specifiek aantrekken.
   En welke vergoeding zij vragen voor de verkoop van jouw trainingen. Let ook op de “kleine lettertjes”: soms willen deze platformen het recht hebben om zelf te bepalen welke prijs ze vragen voor jouw training. Bijvoorbeeld via een actieprijs. De vraag is of je dat wil, want misschien levert het klanten op, maar je positioneert je training dan meteen in de categorie “low end”.
   Het beste is natuurlijk altijd als je dit soort beslissingen volledig in eigen hand houdt. Dat kan door een eigen LMS met geïntegreerde webwinkel aan te schaffen, zoals het EasyLearning LMS.
   Wil je eens vrijblijvend sparren over je keuze? Neem dan gerust contact met ons op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven