Snel(ler) geld verdienen met je online programma

geld online training

Het klinkt als een “get rich quick” slogan, maar dat is niet wat ik ermee bedoel. In onze opleiding (WEP) kom ik steeds weer een paar deelnemers tegen die aan het einde van de rit nog geen geld verdienen met hun online training. Terwijl er anderen zijn die al heel snel na de start van hun opleiding de eerste inkomsten zien binnenkomen. Hoe kan dat nou? Waar komen die verschillen vandaan? In dit artikel lees je twee mogelijke oorzaken en natuurlijk de bijbehorende oplossing. Zodat ook jij heel snel je inkomsten uitbreidt met je eigen e-learning programma’s.

Oorzaak 1: Perfectionisme

O zo herkenbaar, ook voor mezelf. Ik denk dat het inherent is aan ons vak als trainers, consultants en coaches: we willen onze klanten het beste geven en het liefst ALLES! We willen ze behoeden voor de valkuilen waar we zelf ingetrapt zijn. En dat kan natuurlijk alleen maar met heel uitgebreide content.
Of is dat toch niet zo slim?????

De praktijk leert dat uitgebreide online trainingen vaak niet de beste manier zijn om je klanten te inspireren en er geld mee te verdienen.
Vergeet niet dat je zelf waarschijnlijk tientallen jaren bezig bent geweest om te komen op je huidige niveau. Kun je dan van de klanten/cursisten verwachten dat ze dit in één training bereiken? Dat is niet realistisch en meestal ook niet wat je klanten willen. Wat is dan een betere aanpak?

Oplossing:

Bouw langzaam op. Niet alleen bínnen je training, maar ook over meerdere trainingen heen. Veel potentiële klanten willen helemaal niet meteen de diepgang die jij ze te bieden hebt. Begin daarom met een korte training. Bijvoorbeeld: beperk je tot alleen de grote lijnen van je oplossing of pik er 1 onderwerp uit dat je in detail uitwerkt.

Voordelen:

  • Je kunt je klant langer helpen als je meerdere trainingen aanbiedt die op een logische manier met elkaar te maken hebben.
  • Het is voor de klant fijn om relatief snel een (tussen)resultaat te krijgen, hoe klein ook. Het geeft een “Yes I Can”-gevoel en is daardoor heel inspirerend.
  • Bovendien is het voor jezelf veel stimulerender als je al na b.v. 90 dagen resultaat ziet en niet pas na vele maanden van cursusontwikkeling.

Tip:

Een van mijn eerste mentoren had een uitspraak waaraan ik mezelf ook nu nog regelmatig herinner: “You don’t have to get it right, you just have to get it going”. Het geeft niets als je eerste poging niet meteen perfect is. Zolang je in beweging bent kun je bijsturen. Actie is het sleutelwoord!

Oorzaak 2:  Angst voor / hekel aan marketing

De meesten van ons zijn geen geboren marketeers. Sterker nog: ik merk nog altijd dat er zelfstandige ondernemers zijn die denken, verwachten of hopen, dat de klanten vanzelf in rijen van drie binnenstromen.

Helaas is dat niet zo. Je kunt nóg zo’n fantastische training hebben, als je die niet onder de aandacht weet te krijgen van je doelgroep, dan zal het nooit wat worden. Het is helaas de harde realiteit: niet degene met het beste product, maar met de beste marketing wint de klant.

Misschien herken je uit een grijs verleden de strijd tussen WordPerfect als tekstverwerkingsprogramma en later Microsoft Word. Was die laatste beter? Nee, zeker niet! WordPerfect werkte heel intuïtief en zat logisch in elkaar, wat je van Word niet kon zeggen. Waarom werkt nu dan toch 90% van alle gebruikers met Word in plaats van WordPerfect? Dat komt voor een heel groot gedeelte door de betere marketing.

Oplossing:

Maar wat als je geen enorm budget hebt, zoals Microsoft? Dan kun je toch veel impact hebben, juist in deze tijd. Door van een aantal kleine acties een dagelijkse of wekelijkse routine te maken kun je bedrijf op een goede manier onder de aandacht brengen bij de juiste doelgroep.

En waarschijnlijk weet je zelf best hoe je dat zou kunnen doen:

  • door het publiceren van (blog) artikelen
  • het posten van relevante informatie op de sociale media
  • in gesprek te gaan en mensen te helpen in Facebook of LinkedIn groepen
  • in contact te blijven met bestaande klanten via je mailinglijst enz.

Ook offline zijn er genoeg mogelijkheden, maar je moet het dus met enige regelmaat DOEN.

Voordeel:

Als je een bepaalde naamsbekendheid hebt opgebouwd, is het gemakkelijker om je nieuwe training onder de aandacht te brengen. Je doelgroep kent je al een beetje. Je hebt hun vertrouwen verdiend. En zoals je misschien weet: een klant koopt alleen iets van je als je voldoet aan de “Know – Like -Trust” factor.

Know: ze moeten je kennen; weten dat je bestaat en wat je te bieden hebt
Like: ze moeten jou en je oplossing aantrekkelijk vinden
Trust: ze moeten je voldoende vertrouwen om hun geld aan je te geven in ruil voor je oplossing. Dat is een proces en kost tijd.

Wil je een kortere weg bewandelen? Kijk dan naar de onderstaande tip!

Tip:

Ook als je nog geen jaren bezig bent met het opbouwen van je naamsbekendheid is het mogelijk om op een effectieve manier geld te verdienen met je online training.

Één manier is: creëer een korte pilottraining waarbij je je doelgroep inschakelt en die je tegen een heel interessante prijs aanbiedt. Door je doelgroep al in de ontwikkelfase te laten meedenken voelen ze zich meer betrokken en zal je training beter aansluiten op de wensen en behoeften die er zijn. Bovendien heb je dan al een aantal programma’s verkocht en zullen de deelnemers jouw ambassadeurs worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Tijdelijk maar 9,95 per maand !

Met Live sessies, korte trainingen, artikelen, checklists en nog veel meer. Elke maand nieuwe content!