5-stappenplan voor online programma’s

online programma maken

Veel coaches, consultants en adviseurs zijn geïnteresseerd in het maken van een online programma. Maar ze hebben vaak veel vragen: “hoe maak ik nu echt een online training?”  Of “hoe bescherm ik de content?” en “hoe zorg ik ervoor dat ik voldoende omzet genereer?” Om antwoord te geven op de bovenstaande vragen hebben we een 5-stappenplan ontwikkeld voor het opzetten van online programma!

In 5 stappen naar je online programma

Het maken van je eerste online programma kan voor veel trainers en consultants een behoorlijke to-do lijst opleveren. Je kunt er zelfs helemaal door verlamd raken, als je bedenkt wat er allemaal geregeld moet worden als je begint met je online avontuur.
Maar als je er rustig voor gaat zitten, dan kun je 5 belangrijke aandachtsgebieden herkennen:

  • De Opzet
  • De Creatie
  • De Hosting/ Levering
  • De Marketing
  • De Verkoop

Stap 1: de opzet

Voor je begint met het maken van je online programma is het belangrijk om heel goed in kaart te hebben wat het DOEL is van je training en wie de DOELGROEP is. Dat is belangrijk voor de manier waarop je de cursisten aanspreekt. Niet alleen tijdens de online training, maar ook tijdens je marketing. Tijdens deze stap ga je ook de globale opzet maken van je training: de onderwerpen en sub-onderwerpen, waarvan je in stap 2 de modules en lessen van maakt.

Stap 2: Creatie

Dit is voor veel trainers en consultants het leukste gedeelte: je bent lekker creatief aan de gang met het maken van je content. (PowerPoint) presentaties, tekst, video, oefeningen en quizzen…. er zijn veel werkvormen waar je een keuze uit moet maken. Gebruik wat bij jou en je doelgroep past en begin eenvoudig.

Stap 3. Hosting/ levering

Als je je online programma klaar hebt, zul je op een of andere manier toegang willen verlenen aan de cursisten die ervoor betaald hebben. Aan de andere kant wil je dat degenen die geen recht hebben op de content daar niet bij kunnen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Elke keuze heeft voor- en nadelen. Denk daarbij ook verder dan vandaag, want een beslissing die je nu neemt, wil je niet over een half jaar weer terugdraaien of veranderen, omdat het toch niet bij je ambities past.

Stap 4. Marketing

Hier wordt vaak te laat mee begonnen. Wat denk je dat er gebeurt als je pas met marketing begint op het moment dat je online programma klaar is? Dan heb je nog vaak weken of maanden nodig om je eerste cursus te verkopen. Dat is zonde en niet nodig. Begin al ruim vóórdat je training klaar is met de marketing. Dan weet je zeker dat je niet onnodig tijd verliest.
Marketing kan ook weer op veel manieren. Online: je mailinglijst (“nieuwsbrief”), de sociale media, publiceren van (gast) blogartikelen, webinars, live streams, podcasts en nog veel meer. Het is onbegonnen werk om alles te doen. Kies een stuk of 3 kanalen en focus daar op. Dat levert meer op dan wanneer je je energie heel erg versnippert. En vergeet natuurlijk de offline marketing niet (netwerken, contacten bellen, op bedrijfsbezoek gaan, presentaties/lezingen geven enz.).

Stap 5. Verkoop

De meeste trainers en consultants willen hun online programma’s verkopen. Maar dat hóeft natuurlijk niet. We hebben ook klanten die hun LMS als extra service naar hun klanten gebruiken. Of om zich te onderscheiden van hun concurrenten.
Wil je je trainingen verkopen, dan zul je gebruik willen maken van een webshop. Zodat het hele verkooptraject volledig geautomatiseerd verloopt: de cursist koopt je programma in de webshop, rekent af (b.v. met iDeal) en krijgt meteen toegang tot de online training.

Tot slot

Elk van deze fases heeft zijn eigen activiteiten. Maar door het op te delen in overzichtelijke stappen, wordt het hele traject van het maken van je online programma, helder en wordt het géén chaos. Dat is de prettigste en effectiefste manier om je online trainingen te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven