stappenplan

5-stappenplan voor online programma’s

Jacqueline, NLP-trainer, achter in de veertig en al meer dan 15 jaar bij haar huidige werkgever, belde me laatst voor een strategiesessie.
Ze was dringend toe aan een nieuwe uitdaging en had besloten dat het NU tijd was om voor zichzelf te beginnen. Het doel was: een eigen trainingsbureau met live en online trainingen.

Dat eerste gedeelte (live trainingen) was voor haar geen probleem; daar hield ze zich al zo lang mee bezig. Maar hoe begon ze in ’s hemels naam met het e-learning gedeelte??????
Ze had heel veel vragen: “Hoe maak ik een online programma?”, “hoe bescherm ik de content?”, “hoe zorg ik ervoor dat ik voldoende omzet genereer?” en nog veel meer.

Toen heb ik met haar mijn persoonlijke 5-stappenplan doorgenomen en heeft ze de ééndaagse workshop JEEP gevolgd, waarmee ze in 1 dag de hele opzet van haar online training klaar had. En nu is ze flinke stappen aan het zetten om haar training verder af te ronden in de WEP.

Het 5-stappenplan

Het maken van je eerste online programma kan voor veel trainers en consultants een behoorlijke to-do lijst opleveren. Je kunt er zelfs helemaal door verlamd raken als je bedenkt wat er allemaal geregeld moet worden als je begint met je online avontuur.

Maar als je er rustig voor gaat zitten, dan kun je 5 belangrijke aandachtsgebieden herkennen:

  • De Opzet
  • De Creatie
  • De Hosting / Levering
  • De Marketing
  • De Verkoop

 

1. de opzet

Voor je begint met het ontwikkelen van je training is het belangrijk om heel goed in kaart te hebben wat het DOEL is van je training en wie de DOELGROEP is. Dat is belangrijk voor de manier waarop je de cursisten aanspreekt. Niet alleen tijdens de online training, maar ook tijdens je marketing. In deze fase ga je ook de globale opzet maken van je training: de onderwerpen en sub-onderwerpen, waarvan je in fase 2 de modules en lessen maakt.


2. de creatie

Dit is voor veel trainers en consultants het leukste gedeelte: je bent lekker creatief aan de gang met het maken van je content. (PowerPoint) presentaties, tekst, video, oefeningen en quizzen…. er zijn veel werkvormen waar je een keuze uit moet maken. Gebruik wat bij jou en je doelgroep past en begin eenvoudig.


3. Hosting / levering

Als je je online training klaar hebt, zul je op een of andere manier toegang willen verlenen aan de cursisten die ervoor betaald hebben. Aan de andere kant wil je dat degenen die geen recht hebben op de content daar niet bij kunnen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Elke keuze heeft voor- en nadelen. Denk daarbij ook verder dan vandaag want een beslissing die je nu neemt wil je niet over een half jaar weer terugdraaien of veranderen omdat het toch niet bij je ambities past.


4. de marketing

Hier wordt vaak te laat mee begonnen. Wat denk je dat er gebeurt als je pas met marketing begint op het moment dat je training klaar is? Dan heb je nog vaak weken of maanden nodig om je eerste programma te verkopen. Dat is zonde en niet nodig. Begin al ruim vóórdat je training klaar is met de marketing. Dan weet je zeker dat je niet onnodig tijd verliest.
Marketing kan ook weer op veel manieren. Online: je mailinglijst (“nieuwsbrief”), de sociale media, publiceren van (gast) blogartikelen, webinars, live streams, podcasts en nog veel meer. Het is onbegonnen werk om alles te doen. Kies een stuk of 3 kanalen en focus daar op. Dat levert meer op dan wanneer je je energie heel erg versnippert. En vergeet natuurlijk de offline marketing niet (netwerken, contacten bellen, op bedrijfsbezoek gaan, presentaties/lezingen geven enz.)


5. de verkoop

De meeste trainers en consultants willen hun online programma’s verkopen. Maar dat hóeft natuurlijk niet. We hebben ook klanten die hun LMS als extra service naar hun klanten gebruiken. Of om zich te onderscheiden van hun concurrenten.
Wil je je trainingen verkopen, dan zul je gebruik willen maken van een webshop. Zodat het hele verkooptraject volledig geautomatiseerd verloopt: de cursist koopt je programma in de webshop, rekent af (b.v. met iDeal) en krijgt meteen toegang tot de online training.

Elk van deze fases heeft zijn eigen activiteiten. Maar door het op te delen in overzichtelijke stappen, wordt het hele traject helder en wordt het géén chaos. Dat is de prettigste en effectiefste manier om je online trainingen te maken.

Hoe zou je het vinden om je EIGEN online academie te hebben waarmee je je bedrijf ongelimiteerd kunt opschalen? In de (gratis) virtuele Masterclass “In 90 Dagen je Training Online“, leer je alles wat je wilt weten om zo snel mogelijk digitaal te gaan!

 

 


Geef een reactie