5 LMS Functies om de motivatie van je cursisten een boost te geven

motivatie cursisten

Oké, je hebt je eerste training op je LMS (Learning Management Systeem) gezet en je deelnemers zijn aan de slag gegaan. De content van je training zit prima in elkaar. Toch merk je dat de motivatie van je cursisten niet overweldigend is. Wat kun je doen om je cursisten te helpen actiever aan hun zelfstudie training te werken?

1.    Verhoog de motivatie van je cursisten door samenwerking

Een online training volgen kan in sommige situaties een “eenzame” taak lijken. Gelukkig zijn er veel mensen die zelf voldoende discipline hebben om in alle rust, consequent aan de training te werken. Maar dat geldt niet voor iedereen.
Een training volgen betekent ook dat je soms wilt overleggen met studiegenoten. Hoe hebben zij iets gedaan? Wat is de mening van anderen over een bepaald onderwerp? Je wilt een keuze voorleggen en daar anderen in betrekken………
Er zijn legio situaties te bedenken waarin je wilt sparren met je medecursisten. Hoe kun jij daarop inspelen?

Door aan je online training een forum te koppelen.

Dat kun je op verschillende manieren doen. Als je een goed LMS hebt (b.v. het EasyLearning LMS), dan heb je de mogelijkheid om een of meerdere discussieforums te koppelen aan je trainingen. Een andere mogelijkheid is het gebruik van Facebook groepen.
Het nadeel daarvan is dat steeds minder mensen een Facebook account willen en ook dat je leren en communicatie met anderen van elkaar scheidt. Je merkt dat veel mensen helemaal zijn afgeleid op het moment dat ze in een andere omgeving terecht komen waar honderden meldingen roepen om aandacht.

Het EasyLearning LMS is er ook in een Social Learning uitvoering. Daarbij staat samenwerken en communiceren met medecursisten centraal. Het is een soort Facebook omgeving, maar dan helemaal gefocust op jouw trainingen! Hiermee verhoog je de motivatie van je  cursisten doordat ze zich minder “alleen” voelen.

2.     Beloon ze voor hun vorderingen

Niets werkt zo goed als een complimentje, een klopje op de schouder: “Goed gedaan!”. Maar hoe doe je dat in een virtuele omgeving? Er komt vast een tijd dat jij als hologram naast je cursist kunt gaan staan om dat compliment uit te delen, maar op dit moment is het technisch nog niet op een rendabele manier te realiseren. Gelukkig kan het ook anders:

Door gebruik te maken van badges, punten en certificaten.

Eerst even de badges:
Dit zijn een soort virtuele medailles die je krijgt als je b.v. een quiz/toets met goed gevolg hebt afgelegd of als je een training hebt afgerond. Het zijn kleine visuele beloningen die op de persoonlijke pagina van de cursist worden getoond. Je kunt de afbeeldingen daarvoor zelf bedenken. Dit werkt voor de meeste deelnemers heel stimulerend.

Dan de punten:
Deze zijn niet visueel, maar wel heel krachtig in het gebruik. Je kunt aan een training punten toekennen bij afronden, maar je kunt ze ook gebruiken om de toegang tot een andere training te beperken.
Voorbeeld:
Stel je hebt 4 verschillende voorbereidende trainingen die elk 10 punten waard zijn. Daarnaast is er een gevorderde training. Dan kun je het zo instellen dat de gevorderde training pas toegankelijk is als de cursist b.v. 30 punten heeft verzameld uit de 4 voorbereidende trainingen.

Als je dit creatief inzet, dan kun je complete leerpaden samenstellen waar de cursist een grote mate van flexibiliteit in heeft. Ook daarmee bevorder je de motivatie om met de trainingen door te gaan, of nog een extra training af te ronden.

Een certificaat kan ook heel motiverend zijn.
Door een certificaat te koppelen aan het doorlopen van een training of juist aan het “slagen” voor een toets, krijgt de cursist een tastbaar bewijs in handen van de eigen prestaties. Bovendien is een certificaat te printen en kan het worden toegevoegd aan een personeelsdossier als het om verplichte trainingen gaat.

3.     Communiceer 1-op-1 met je cursisten

Dit vraagt natuurlijk meer van jouw tijd, dus is het niet voor alle trainingen geschikt. Maar door je training aan te bieden in verschillende versies, met verschillende prijzen, zul je merken dat veel cursisten graag een grotere investering willen doen om door jou 1-op-1 geholpen te worden. Binnen ons LMS kun je dat op verschillende manieren oplossen:

Gebruik privé Sessies om de motivatie van je cursisten te verhogen

Dit zijn berichten die alleen voor de betreffende cursist zichtbaar zijn en die op een beveiligde pagina netjes bij elkaar worden bewaard. Veel fijner dan dat alle belangrijke trainingsinformatie en commentaren verloren gaan in de normale inbox.

Door feedback te geven op ingestuurde uitwerkingen

Een van de voordelen van een LMS is dat de cursisten ook opdrachten kunnen maken en de uitwerkingen daarvan kunnen uploaden naar het systeem. Jij, of een andere toegewezen docent, kan die uitwerking bekijken en voorzien van de nodige feedback.  Zo krijgt de deelnemer echt het gevoel dat er iemand ‘aan de andere kant” zit, die meekijkt, helpt en stimuleert bij het doorwerken van de training.

Samenvatting:

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om met voldoende zelfdiscipline een online training te doorlopen. Gelukkig zijn er bij de moderne Learning Management Systemen voldoende mogelijkheden om de cursisten te stimuleren en te motiveren.
We hebben gekeken naar het gebruik van Social Learning, beloningen in de vorm van badges, punten en certificaten en naar manieren om 1-op-1 te communiceren met je cursisten. Als je deze mogelijkheden toepast zul je merken dat veel meer cursisten enthousiast met je training aan de slag gaan én blijven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Tijdelijk maar 9,95 per maand !

Met Live sessies, korte trainingen, artikelen, checklists en nog veel meer. Elke maand nieuwe content!