Voorbeeld verdienmodel met webinars en online sessies

Voorbeeld verdienmodel met webinars en online sessies

Ik krijg regelmatig de vraag: “Kun je een voorbeeld geven van een verdienmodel met webinars en online sessies en hoeveel dat kan opleveren”?
Dat kan ik zeker.

Dit is het voorbeeld van Martina.

Ze is schrijftrainer/-coach voor ondernemers.
Haar probleem was dat ze minder afhankelijk wilde zijn van haar eigen uren en locatie. Voordat dat ze startte met op een andere manier (online) te werken, had ze een vaste groep klanten waaraan ze live training en coaching gaf. Haar inkomen was toen ongeveer 45.000 euro per jaar en ze moest veel reizen omdat haar trainingen door het hele land gegeven werden.

Wat heeft ze in haar bedrijf veranderd?

Ze heeft een “blended” programma gemaakt, dat volledig online gegeven wordt.
De training bestaat uit 7 lesmodules, die in de vorm van (evergreen) webinars worden aangeboden. Daarnaast zijn er 8 wekelijkse online sessies, waarin de belangrijkste onderwerpen worden samengevat en waarin de deelnemers vragen kunnen stellen.

Wat levert dat voor haar op?

In de eerste plaats: meer vrijheid.

Doordat ze extra inkomsten genereert via haar online programma’s, hoeft ze minder tijd te besteden aan haar live training en coaching. Dit komt omdat ze niet zo veel meer hoeft te reizen. Ook zit ze niet meer vast aan de lestijden van 9.00 – 12.00 en van 14.00 – 17.00 uur.

Daarvoor in de plaats hoeft ze maar 1 uur per week via een online sessie met de cursisten af te spreken. En daarvoor maakt het niet uit of ze in Nederland is of in het buitenland!

En qua inkomsten?

Het aantal live trainingen is ze gaan afbouwen. En dat kon ook, omdat ze veel meer inkomsten heeft uit haar online programma’s.

Ik zal het voor je uitrekenen
Haar huidige verdienmodel met webinars en online sessies ziet er als volgt uit:
Martina heeft een online programma ontwikkeld op basis van haar bestaande live training.
Doordat ze veel minder kosten heeft, houdt ze per saldo meer over. Haar programma’s kosten 1.250 euro per persoon.
Daarvan verkoopt ze er gemiddeld 5 per maand. Dat levert haar per maand 6.250 euro extra op. Op jaarbasis is dat ongeveer 70.000 euro.

Is ze dan helemaal gestopt met live training en coaching?

Nee, dat doet ze ook nog, maar alleen voor zover het binnen haar eigen schema past. Ze reist veel en samen met haar man heeft ze een leuk appartement gekocht in Italië, waar ze ook (online) kan werken. Ze werkt nu nog ongeveer 50% van de tijd vanuit Nederland met live training en coaching en de rest doet ze allemaal online.

Haar totale inkomen ligt nu gemiddeld op 115.000 euro per jaar, met minder uren werken!

Wat wordt haar volgende stap?

Haar volgende stap wordt een eigen Online Leerplatform (LMS). Dan kan ze nog meer online trainingen ontwikkelen met een scala aan professionele werkvormen (interactieve video’s, opdrachten, quizzen enz.) zodat het leereffect van haar training en coaching groter wordt en haar persoonlijke tijdsinvestering kleiner.

Dit is de prognose die ze zelf heeft gemaakt:

Huidige situatie:
Live training en coaching: 50% van de tijd
Inkomsten: Live training en coaching: 45.000 euro en online: 70.000 euro

Over 2 jaar:
Live training en coaching: 20% van de tijd
Inkomsten: live training en coaching: 20.000 euro; online: 150.000 euro. Totale inkomsten 170.000 euro in minder tijd.

Over 5 jaar:
Martina is heel ambitieus en ziet enorme mogelijkheden om haar bedrijf op te schalen, omdat het nu niet meer van haar zelf afhankelijk is. Haar LMS geeft haar de mogelijkheid om op verschillende manieren extra omzet te genereren, waardoor haar totale inkomsten flink groeien. Zonder dat ze extra personeel in dienst hoeft te nemen, zonder dat zij er veel meer uren in moet steken en zonder huur of aanschaf van een duur bedrijfspand. Maar mét de vrijheid waar ze zoveel waarde aan hecht. Deze replay van het webinar over Geld verdienen met je eigen LMS zie je 5 voorbeelden van de verdienmogelijkheden van een eigen online academie.

Zou dat ook iets voor jou zijn?

Je moet er dan voor openstaan om je huidige training gedeeltelijk of helemaal om te zetten naar een online programma. Je hebt waarschijnlijk al heel veel content. Dat moet alleen geschikt worden gemaakt om online te gebruiken.

Hoe je dat doet leer je b.v. in de QuickStart E-Learning Ontwikkelen. Kijk hier wat die korte (virtuele) praktijktraining inhoudt en wanneer de volgende groep van start gaat.
Een aanrader om te starten op het digitale pad!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven