5 Tips voor verhelderende afbeeldingen in je online training

Afbeeldingen in je online training

Ken je ze nog van vroeger? Je moest e-learning volgen van het werk, maar na 20 minuten viel je al (bijna) in slaap. Het was heel moeilijk om je door de lappen met tekst heen te werken die je op je scherm voorgeschoteld kreeg.
Geen wonder dat je al snel het idee had dat e-learning minder leereffect had dan een live training. Gelukkig zijn er nu veel meer mogelijkheden. Een goed gebruik van afbeeldingen in je online training zal het resultaat enorm vergroten. En deelnemers haken minder snel af.
Hieronder vind je een aantal tips om rekening mee te houden bij het gebruik van afbeeldingen in e-learning modules.

1. Waarom afbeeldingen in je online training?

Je kent ongetwijfeld de uitdrukking: “1 plaatje zegt meer dan 1000 woorden” en dat klopt. Mensen zijn visueel ingesteld en dat is in deze tijd alleen nog maar meer geworden. Denk aan de populariteit van het delen van foto’s en video’s op de sociale media. Het slimme gebruik van beeld in de reclamewereld.
Op een website wordt je oog het eerst getrokken naar een afbeelding en veel minder naar de tekst die er bij hoort.

Een afbeelding is ook veel intuïtiever: onafhankelijk van taal en (meestal) cultuur.
We krijgen er meteen een bepaald gevoel bij en zien vaak in één oogopslag de betekenis. Door ingewikkelde concepten als eenvoudige schema’s weer te geven, maak je de lesstof veel toegankelijker dan wanneer je dat allemaal zou proberen te omschrijven.

2. Waar vind je ze?

Even een waarschuwing: Gebruik geen willekeurige afbeeldingen van internet!

Dat lijkt een open deur, maar de verleiding is vaak zo groot:
je ziet een leuk plaatje dat helemaal past bij het onderwerp van je les. Hoe eenvoudig is het dan niet om met de rechter muisknop op de afbeelding te klikken en te kiezen voor “Afbeelding opslaan als….”? Of je gaat zoeken met Google Afbeeldingen.
Grote kans dat daar iets van je gading bij staat.

Doe het niet!

Je mag niet zomaar een afbeelding van iemand anders gebruiken. Dat is in strijd met het copyright. En als de afbeelding van b.v. Shutterstock of een andere site af komt waarvan Getty de eigenaar is, dan kun je een (buitenproportionele) boete verwachten.

Overigens zijn sites als deze wel prima te gebruiken als je afbeeldingen zoekt voor in je online training die je niet kunt vinden op de sites met gratis content. Soms heb je een hele speciale afbeelding in je hoofd, maar kun je die niet vinden. Dan is een abonnement op Shutterstock, iStock, 123RF of Adobe Stock een aanrader.

Maar er zijn ook veel plaatsen waar je gratis rechtenvrije afbeeldingen kunt vinden.
Om er een paar te noemen: pixabay, pexels, freeimages.

3. Zelf maken?

Nog mooier is het als je de afbeeldingen zelf kunt maken.
Met een beetje creativiteit kun je dat doen met de (bijna professionele) camera van je smartphone.

Heb je meer behoefte aan grafische afbeeldingen? Gebruik daarvoor dan een speciaal programma (zie hieronder). En wist je dat je ook met PowerPoint héél veel kunt doen op grafisch gebied? Het voordeel van zelfgemaakte afbeeldingen is dat je natuurlijk nooit gezeur kunt krijgen met copyright. Maar misschien nog belangrijker: een eigen afbeelding is altijd authentieker dan een stock-foto.

4. Veel voorkomende bewerkingen

Of je nu een eigen afbeelding gaat gebruiken of een stockfoto, je zult er bijna altijd nog het een en ander aan willen wijzigen. Hier staan een aantal van de meest voorkomende zaken die je wilt aanpassen:

  • Afmeting wijzigen
  • Kleuren verbeteren
  • Tekst toevoegen
  • Achtergrond weghalen
  • Uitsnede maken
  • Afbeeldingen samenvoegen

5. Voordelig en gratis bewerken van je afbeelding

Voor het bewerken van foto’s en grafische afbeeldingen zijn er veel programma’s op de markt. Natuurlijk zijn er professionele programma’s, zoals Photoshop en Lightroom, maar daar zit een behoorlijk prijskaartje aan. En omdat ze zo uitgebreid zijn, duurt het lang voordat je alle functies weet te vinden.
Paintshop Pro kost slechts enkele tientjes en biedt bijna evenveel functionaliteit als de duurdere programma’s.

Wil je het helemaal gratis? Kijk dan eens naar:

Samenvatting

E-learning zonder afbeeldingen is ondenkbaar. Het zorgt voor een beter begrip en maakt de lesstof toegankelijker. Je kunt afbeeldingen kopen of gratis downloaden. Nog mooier is het als je de afbeeldingen zelf maakt. Je zult daarna bijna altijd nog het een en ander willen wijzigen. Ook daarvoor kun je betaalde, maar zeker ook gratis software gebruiken.
Met de bovenstaande tips kun je hopelijk je online training nog beter maken!

De overheid helpt een handje mee

Wil je zelf in korte tijd leren hoe je een eigen online training maakt? Doe dan mee met de Quickstart E-Learning Ontwikkelen. In 6 weken staat je eerste training online.
En als je je STAP-budget dit jaar nog niet hebt gebruikt, dan kun je deze training zelfs helemaal kosteloos volgen (want volledig vergoed via de STAP-subsidie).

Kijk hier voor de eerstvolgende subsidieronde en startdatum van de training!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven