Het recept voor online succes in het nieuwe jaar

recept voor online succes


Heb je ook wel eens het idee dat de tijd vliegt? Dat je je doelen nog niet helemaal hebt gehaald? Dat je het ‘t VOLGEND jaar anders gaat aanpakken?
Een tip voor als je het volgend jaar gemakkelijker je doelen wilt halen:
begin NU met de voorbereidingen. Vaak onderschatten we wat we allemaal in 1 jaar kunnen bereiken, maar beginnen we te laat met actie nemen.
Wij hebben het recept voor online succes voor als je van plan bent om volgend jaar bijvoorbeeld je eigen online programma(s) in de lucht te hebben:

Stap 1: begin met het einddoel

Wanneer wil je je eerste online training klaar hebben? En dan niet alleen de training zelf, maar alles wat erbij komt kijken: je LMS, je webshop om je training online te kunnen verkopen en de cursisten die de training gaan volgen. Prik een datum (b.v. over 6 maanden) en schrijf die onderaan op een A4-tje.

Stap 2: ga brainstormen met jezelf

Wat moet je allemaal geregeld hebben om dit voor elkaar te krijgen? Schrijf alles (desnoods kriskras door elkaar) op een vel papier of gebruik post-it plakkers op een tafel of whiteboard. Alles wat je te binnen schiet is OK. Vind je het lastig om dat allemaal zelf te bedenken als je het nog nooit hebt gedaan? In onze opleiding “Creëer Winstgevende E-Learning Programma’s” (WEP) leer je dat!

Stap 3: groepeer de bij elkaar horende subdoelen

Probeer uiteindelijk een aantal concrete hoofdactiviteiten te benoemen. Elke hoofdactiviteit kan daarbij bestaan uit meerdere subdoelen, maar het kan ook gewoon 1 item zijn. Beschrijf de acties die nodig zijn om de (sub)doelen te behalen.

Stap 4: zet de acties in de juiste volgorde

Vaak kan doel 2 alleen gerealiseerd worden als doel 1 klaar is. Denk b.v. aan het inschrijven van je deelnemers. Dat kan alleen gebeuren als ze in de webwinkel kunnen bestellen. En dat is alleen mogelijk als de webwinkel is ingericht. Zo is dat bij veel acties: ze kunnen alleen in een bepaalde volgorde worden uitgevoerd.

Stap 5: maak een schatting van de tijd die elke stap kost

Zet alle acties op een tijdlijn en werk van achter naar voren. Dus op D-day (de dag dat je je eerste online training op de markt wilt hebben, b.v. op 1 mei) zet je het einddoel; dan neem je de laatste actie (b.v. de lancering van je training) en streep je de tijd af die deze in beslag zal nemen: b.v. 4 weken. Op 1 mei min 4 weken, ongeveer 1 april, moet je dus uiterlijk beginnen met je lancering.
Zo werk je van achter naar voren door op je tijdlijn totdat je alle acties in kaart hebt gebracht.

Stap 6: Bepaal wat je zelf gaat doen en wat je  delegeert

Je hoeft niet alles alleen te doen. Dat zou ik je ook niet adviseren. Je kunt niet in ALLES even goed zijn en bovendien ga ik er van uit dat je ook tijd moet besteden aan je reguliere activiteiten. Een goede Virtuele Assistent (iemand die je op afstand helpt) is goud waard en kan je veel uit handen nemen van het echte uitvoerende werk. Daarmee blijft er voor jou meer tijd over voor het creatieve gedeelte van de ontwikkeling van je online training. Bonus: de tijdlijn wordt hiermee een heel stuk korter!

Stap 7: Begin nu met het eerste punt van je tijdlijn

De eerste stap in het recept voor online succes is voor veel mensen de moeilijkste stap: in beweging komen.
Hoe begin je en wat moet je dan doen? Ik heb het ontwikkelen van je online training in 5 simpele stappen verdeeld. De eerste stap is: de opzet van je training.

Wil je in het komende jaar beslist je eerste online programma in de markt zetten? Dan moet je op tijd beginnen met de voorbereidingen. Daar wil ik je graag bij helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Tijdelijk maar 9,95 per maand !

Met Live sessies, korte trainingen, artikelen, checklists en nog veel meer. Elke maand nieuwe content!