Voorbeelden PowerPoint

Als je online programma’s maakt, e-learning, dan gebruik je daar heel vaak PowerPoint presentaties voor. Meestal zul je daar een (ingesproken) video van maken. Wat mij dan opvalt is dat er heel veel te verbeteren valt aan de presentaties. De matige kwaliteit kan vele oorzaken hebben hebben, maar ik denk dat het ontbreken van PowerPoint vaardigheden of weinig inzicht in grafische mogelijkheden (of een combinatie van beide) daar voor een groot deel debet aan is. Gelukkig is met enkele simpele ’trucs’ al veel winst te behalen.

Hieronder zie je een paar voorbeelden van PowerPoint dia’s die jij ook kunt maken. We beginnen met een dia die voor verbetering vatbaar is (de inhoud is trouwens helemaal waar ☺):

De bovenstaande dia staat vol met (alleen maar) tekst. Dat is niet overzichtelijk, want teveel tekst wordt vaak als ‘overweldigend’ gezien door je cursisten.

Het is beter om deze ene dia te verdelen in 6 aparte dia’s: een dia voor de titel en 5 dia’s met elk één onderwerp. Natuurlijk moet je dan zelf aanvullende informatie geven (vertellen), maar het wordt daardoor veel duidelijker.

 

Hieronder laat ik 3 dia’s zien, die voor de titel en de eerste 2 onderwerpen in de plaats kunnen komen:

 

titeldia

 

 

dia3

En getallen of tekst kun je met een paar simpele ingrepen veel mooier maken.

Kijk maar eens naar het voorbeeld hieronder. Met gewoon een aantal standaard mogelijkheden van PowerPoint heeft het getal plotseling een heel ander uiterlijk gekregen:

Wist je trouwens dat er mega-handige tekenfuncties in PowerPoint zitten?

Dat gaat veel verder dan een vierkantje of een ovaal tekenen. Zeker in de nieuwe versies van PowerPoint (b.v. Office 365) zijn zulke uitgebreide mogelijkheden te vinden dat je geen apart tekenprogramma meer nodig hebt! Zo kun je met het slim toepassen van vormen, lagen en uitsluitingen, je eigen grafische personen maken. En als je je verdiept in animaties wordt het nóg beter! Hieronder een voorbeeld van een vrouwelijk en een mannelijk personage. Die afbeeldingen kun je in korte tijd samenstellen. Daarna is het een kwestie van kopiëren en kleine aanpassingen maken om een hele set te creëren die je in je trainingen steeds opnieuw kunt gebruiken:

Tenslotte een voorbeeld van een korte animatie die ook met PowerPoint gemaakt is.

Dit is maar één dia! Daarna heb ik er trouwens een video van gemaakt. Want zoals je misschien weet kun je een PowerPoint presentatie niet zomaar online zetten. Je zult hem dus moeten opnemen.

Ik hoop dat je hiermee wat inspiratie hebt gekregen!

P.S. In deze hilarische video zie je hoe het NIET moet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven