De prijs van je online training

prijs van je online training

Een van de meest gestelde vragen die ik krijg van onze klanten is: “hoe bepaal ik welke prijs ik kan vragen voor mijn online training?”
Het antwoord daarop is niet een vast recept. Hieronder geef ik je een aantal zaken ter overweging, die je kunt meenemen bij het vaststellen van de prijs.

De waarde van je dienst

Anders dan bij een tastbaar product, is de waarde van een te leveren dienst voor een potentiële klant niet zo gemakkelijk in te schatten. Dat legt de verantwoordelijkheid voor het bepalen van de juiste prijs voor een groot deel bij jou als leverancier van de dienst.

De prijs bepalen

Er zijn een aantal manieren waarop je je prijs kunt bepalen. Als het gaat over een online training, dan is dit wat ik regelmatig tegenkom:

  • Op basis van het werk dat er in gestoken is
  • Een “marktconforme” prijs
  • Zo laag mogelijk
  • “Hangt af van de (portemonnee) van de klant”
  • Laat de klant achteraf bepalen

Nou kan ik natuurlijk niet voor iedereen de prijs bepalen van een training. Ik kan alleen aangeven hoe wij daar mee omgaan en hopelijk heb je daar wat aan. De eerste en belangrijkste afweging die wij maken is:

Wat levert het op voor de klant?

Daarvoor is het belangrijk dat je verder denkt dan alleen het eerste resultaat.
Stel dat je een training hebt gemaakt die er voor zorgt dat de klant beter slaapt. Wat betekent dat dan voor die klant?
Op het gebied van gezondheid bijvoorbeeld: de totale fitheid neemt toe, de klant heeft meer energie om aan zijn of haar conditie te werken en zal vaak gezondere keuzes kunnen maken.
Op het gebied van relaties: de klant is minder moe, waardoor ze meer tijd kan en wil besteden aan activiteiten met anderen (partner, kinderen, vrienden, familie). De relaties zullen daardoor verbeteren.
Op het gebied van werk: meer energie en dus een betere prestatie. Voor ondernemers betekent het ook vaak dat ze meer inkomsten genereren.
En zo kun je nog een tijdje doorgaan. Het is belangrijk om alle aspecten mee te nemen die positief worden beïnvloed door de resultaten van jouw training.

En dan: maak dat in je marketing duidelijk!

Want de waarde van je training is de waarde die de klant er aan geeft. Helaas is het niet zo dat er meer betaald wordt voor de beste producten en diensten. De winnaar is degene die in de marketing (en uiteraard ook waargemaakt) de meeste waarde kan duidelijk maken.
Je moet jezelf in de markt positioneren met de prijs waarvan jij vindt dat die bij jouw dienst past. En zorg dan dat je dat in alles uitdraagt: de kwaliteit van je website, je artikelen, je lezingen, je Social Media bijdragen en vooral van je service en je training.

Een andere overweging is: ga je voor massa of voor maatwerk.

Massa:

Om grote aantallen klanten te kunnen bedienen is het nodig dat je er zelf niet veel tijd in hoeft te steken. Dat is gewoon niet te doen. Iedereen krijgt ongeveer hetzelfde. Maatwerk is niet mogelijk. Je zult veel energie en geld moeten steken in marketing om zo veel klanten te bereiken en binnen te halen. Je moet concurreren met anderen die een vergelijkbare dienst leveren en de klant zal vaak selecteren op prijs.

Maatwerk:

Je kunt er ook voor kiezen om je te specialiseren.
Dan heb je een veel kleinere doelgroep nodig, want je hebt niet veel concurrenten. Jouw dienst is uniek. Misschien ken je de term “niche”: de combinatie van een specifieke doelgroep met een groot probleem of speciale wens, waar jij een unieke oplossing voor hebt.
Jouw dienst (training) is een schaars product, waarvoor de doelgroep bereid is een goede prijs te betalen. En als je denkt dat jouw training niet uniek is (je vindt b.v. concurrenten die ongeveer hetzelfde bieden tegen lagere tarieven), zorg er dan voor dat je er iets aan toevoegt waardoor deze wel uniek wordt.

Een voorbeeld is een online training waar je ook persoonlijke begeleiding bij geeft (online of live) en waar je nog andere elementen aan toevoegt zodat er een compleet “pakket” ontstaat.
Extra’s zijn bijvoorbeeld: e-books, webinars, discussiegroepen, e-mail begeleiding, Vraag en Antwoord-sessies, live begeleiding enz.

Het beste is als je trainingen levert in verschillende prijsklassen.

Denk aan onze opleiding “Creëer Winstgevende E-learning programma’s”. Dit is altijd een totaaloplossing: training, begeleiding en een product (het LMS), maar is in verschillende prijsklassen beschikbaar. Hoe minder persoonlijke ondersteuning, hoe lager de investering. En individuele begeleiding is weer duurder dan groepstraining.

Conclusie:

Je hebt geen kant-en-klaar recept gekregen om de prijs te bepalen van je eigen online training, maar als je de bovenstaande overwegingen hebt gelezen dan snap je waarom dat is. Ik hoop dat het wel wat stof tot nadenken heeft opgeleverd en dat je daarmee nog eens goed naar je prijsstrategie gaat kijken.

4 gedachten over “De prijs van je online training”

  1. margot van bragt

    Voor massa, zou ik een basis training opzetten, waar ik met antwoordsleutels werk, dus die cursist geheel zelfstandig doorloopt. Dan als maatwerk een aantal keuzes waarmee ze de basistraining kunnen uitbreiden, van persoonlijke feedback op opgaves via email, vraag en antwoord sessies en eventueel fysiek contactmoment.

  2. Wat een mooie tips, dankjewel Leonie!
    Wat toch ook handig is om te doen is een klein marktonderzoekje, want wat vragen concullega’s voor een vergelijkbaar product? Maar misschien vond je dat te vanzelfsprekend om nog op te schrijven.
    Zelf zit ik ook te denken om de vraag in mijn evaluatie achteraf op te nemen: was de training je investering in tijd en geld waard?
    Hartelijke groet!

    1. Leonie Bruning

      Ja, een marktonderzoek(je) is zeker verstandig. Er schuilt wel een gevaar in: als je je teveel laat leiden door wat anderen vragen, dan ben je al snel geneigd om je prijzen “marktconform” te maken. Als je het gebruikt als prikkel om boven de rest uit te stijgen en op zoek te gaan naar extra’s, dan is dat natuurlijk een prima motivatie 😉
      Groeten, Leonie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven