Als ik vertel dat wij gespecialiseerd zijn in e-learning, dan komen vaak de verhalen los:
- dat ze zelf pas nog een e-learning training ‘moesten’ volgen van hun manager en dat ze dat helemaal niet leuk vonden
- dat ze geen geduld hebben om door ellenlange lappen tekst heen te scrollen en daarbij in slaap vallen “DUS” is e-learning niets voor hun
- dat ze wel enthousiast zijn begonnen, maar al vrij snel afhaakten omdat ze geen tijd hadden want het werk moest doorgaan
Eigenlijk komen al deze uitspraken op hetzelfde neer:
Het was niet LEUK om met hun e-learning programma bezig te zijn en soms niet erg RELEVANT voor hun dagelijkse praktijk.
Hieronder staat een aantal tips waarmee jij je cursisten helpt om van e-learning een leuke, uitdagende en motiverende belevenis te maken.
1. Maak het relevant
Niets is zo vervelend als het moeten doorworstelen van content waarvan je zelf het nut niet inziet. Door steeds de terugkoppeling te maken naar de situatie van de cursist, zorg je ervoor dat het onderwerp echt gaat leven. En wordt het meteen ook relevant voor de cursist.
2. Ken je doelgroep en het onderwerp
Als je een (online of live) training maakt, is de eerste stap altijd: weten WIE je deelnemers zijn, WAT ze willen leren, HOE ze het liefste leren en hoe DIT SPECIFIEKE ONDERWERP het beste overgebracht kan worden. Onze klanten komen uit heel verschillende branches. En dan merk je dat er grote verschillen zitten in wat mensen gewend zijn:
oudere deelnemers leren heel anders dan jongere, mensen met een hogere opleiding anders dan mensen die minder gestudeerd hebben, online is anders dan offline, een vaardigheid leer je anders dan theorie. Door met al die facetten rekening te houden kun je echt MAATWERK leveren, waardoor je cursisten helpt een groter rendement te halen uit je training.
Zeker als je de deelnemers de vrijheid geeft om hun eigen leerpad te kiezen.
3. Maak het “menselijk”
Wat vind jij leuker om in een training te lezen/zien?
- “Het is belangrijk om homogene groepen te samen te stellen. De onderwerpen moeten voor alle cursisten interessant zijn“.
of
- “……. en toen bleek dat 4 van de 8 deelnemers in de klassikale bijeenkomst hadden geruild met een collega. Ik had de groep aanvankelijk zo samengesteld dat alle cursisten ongeveer hetzelfde startniveau hadden. Nu bestond plotseling de helft van de groep uit beginners en de andere uit gevorderde deelnemers. Ik kwam niet eens toe aan hun specifieke vragen, omdat ik steeds allerlei beginnersvragen moest beantwoorden ……..”
Het tweede voorbeeld is een vorm van storytelling.
Je neemt de cursisten mee in een verhaal dat voor hun ogen gaat leven. Alsof ze er zelf bij zijn geweest. Door je content op deze manier te brengen wordt het geen saaie opsomming van feiten, en help je je cursisten deze beter te onthouden. Want verhalen blijven beter hangen en in het gunstigste geval kan de cursist zich verplaatsen in de geschetste situatie. Dan word je content meteen ook op een natuurlijke manier relevant voor de deelnemer.
4. Maak het leuk
Je training online aanbieden heeft voor- en nadelen t.o.v. live, face-2-face.
Het nadeel is dat het warme, menselijke contact ontbreekt in een online situatie.
Het voordeel is dat je gebruik kunt maken van heel veel interactieve werkvormen die het leuk maken om de content te bestuderen en die zorgen voor meer effect. Mensen (jong en oud) houden van spelletjes. Door je lessen op een speelse manier aan te bieden zullen deelnemers veel minder snel afhaken.
Binnen een goed LMS (Learning Management Systeem = online leeromgeving) heb je vaak veel mogelijkheden om spelvormen of ‘gamification’ te gebruiken.
Hiermee help je de deelnemers en wordt het voor hun gemakkelijker om jouw programma te volgen.
Met deze tips maak je je training een stuk prettiger en professioneler. En zorg je ervoor dat je cursisten niet voortijdig afhaken.
Ook bij je klassikale, offline, programma’s. Maar natuurlijk is het nog belangrijker om hiermee rekening te houden bij het creëren van (winstgevende) e-learning programma’s. Bij face-2-face trainingen kun je altijd improviseren, inspelen op wat je bij de deelnemers ziet gebeuren.
Bij een online training zie jij (meestal) niet hoe je cursisten reageren. Met een paar eenvoudige ingrepen maak je het voor zoveel mogelijk deelnemers meteen goed!