afbeeldingen

 

Zo gebruik je prachtige plaatjes bij je content

Kale tekst, zonder plaatjes, spreekt meestal niet erg tot de verbeelding.

Maar waar vind je die prachtige plaatjes die je zonder zorgen online kunt gebruiken? Het is belangrijk om rekening te houden met copyright als je afbeeldingen van anderen gebruikt. Ben je daar te gemakkelijk in, dan kun je behoorlijk in de problemen komen. Kopieer dus NOOIT zomaar een plaatje van een andere website.
Wat moet je dan doen?

Hier volgen een aantal mogelijkheden:

 1. Maak ze zelf.
  Met de huidige smartphones kun je prachtige foto’s maken en daarvan zijn de rechten natuurlijk van jou.
  Als je de foto’s online zet, heb je echt geen dure spiegelreflex camera nodig van 20 of 30 megapixels.
  Die leveren foto’s op die veel te groot zijn (qua bestandsgrootte en ook in cm’s) en dan moet je ze toch kleiner maken om ze online te kunnen gebruiken.
  Dus hou het simpel.
 2. Koop ze op een stockphoto site.
  Daar zijn er heel veel van. Een aantal van de bekendste:

Zelf heb ik een abonnement bij Shutterstock.
Daar maak ik gebruik van als ik foto’s met een hoge resolutie wil downloaden (die ik b.v. ook wil afdrukken) of als ik niet veel tijd heb om verder te zoeken.

Voor alle andere situaties gebruik ik de tip hieronder:

Er zijn nog veel meer websites, maar ik zou je aanraden om je een beetje te beperken.
Er gaat enorm veel tijd zitten in het zoeken naar de geschikte afbeeldingen en hoe meer plaatsen je hebt om te kijken, hoe meer tijd je kwijt bent.

Maak je eigen collectie

Wat ik je absoluut wil aanraden is: bewaar alle gevonden afbeeldingen op je eigen PC op zo’n manier dat je ze later weer kunt terugvinden.
En begin daar meteen aan. Dat is iets waar ik zelf vroeger nooit veel aandacht aan heb besteed en nu heb ik daar veel spijt van.

Want het kost me minder tijd om online een nieuwe afbeelding te zoeken dan op mijn eigen PC! Vaak weet ik wel dat ik iets heb wat ik wil (her)gebruiken, maar heb ik geen idee waar ik het heb bewaard en (erger nog) hoe ik het bestand genoemd heb.

Op mijn PC, externe harddisks en Dropbox staan tienduizenden afbeeldingen, maar omdat ik nooit ben begonnen met een goede naamgeving is het heel lastig om iets te vinden.

Hier zijn een aantal tips om het voor jou gemakkelijker te maken:

 • Bewaar een afbeelding op 2 plaatsen:
  1. de originele, gedownloade afbeelding in een verzameling b.v. op Dropbox of Amazon S3 (in de cloud dus), zodat het geen extra ruimte op je PC in beslag neemt
  2. de aangepaste (kleiner gemaakte, bijgeknipte, tekst toegevoegde enz.) afbeelding in de map van de content waarbij je hem hebt gebruikt.
 • Gebruik mappen gebaseerd op onderwerp
  Bijvoorbeeld alle natuurfoto’s bij elkaar, foto’s met mensen enz. Voor inspiratie kun je het beste kijken op een van de sites waar je gratis rechtenvrije afbeeldingen kunt downloaden. Ook zij hebben een groot aantal categorieën gedefinieerd.
 • Hanteer slimme bestandsnamen
  Wat voor jou handig is kan voor een ander totaal onlogisch zijn, dus ga vooral uit van je eigen manier van denken.
  Als je helemaal geen inspiratie hebt, hier een paar voorbeelden:
  hond-transparant-800×400-blog.png (hiermee geef je aan wat het onderwerp is, dat de achtergrond transparant is, wat de afmeting is en waar je het gebruikt hebt)
  knop-JaIkDoeMee-oranje.jpg (alle afbeeldingen die als knop gebruikt worden op je landingspagina’s kun je zo snel terugvinden)
 • Gebruik “bibliotheken” in Windows
  Een bibliotheek is een verzameling bestanden en mappen uit alle hoeken van je PC (en externe harddisks). Je hebt al een bibliotheek “Afbeeldingen”, maar daar kun je nog een hele hoop mappen aan toevoegen.
  Stel dat je de map ‘Eigen fotos’ op je externe harde schijf hebt staan. Dan is het voor het opzoeken van afbeeldingen veel handiger als ook die map in de bibliotheek Afbeeldingen staat (neemt geen extra ruimte in beslag, zijn alleen verwijzingen). Dat doe je heel simpel door in de Verkenner de map op te zoeken (eigenlijk één niveau hoger, zodat je de naam van de map in beeld krijgt). Klik vervolgens met de rechter muisknop op de map en kies: “In bibliotheek opnemen”. Je kunt ook een heel nieuwe bibliotheek maken.

Hoe ga jij om met afbeeldingen voor je content?
Heb je ook je eigen collecties gemaakt? En kun je alles gemakkelijk terugvinden?

 

Gratis virtueel event over e-learning!
Verdeeld over 2 dagen volg je inspirerende sessies en krijg je een kijkje achter de schermen bij onze opleidingen. Klik hier voor alle informatie.


  2 replies to "Zo gebruik je prachtige plaatjes bij je content"

  • M.J.(ies)

   Prima tips Leonie! Heb de diverse links meteen in mijn Symbaloo gezet en ja je hebt gelijk. Rubriceren en verzamelen met de goede tekst en titel scheelt veel tijd! En dan heb ik het nog niet eens over alle foto’s die ik zelf maak en ook geschikt zijn als illustratie bij een artikel. Ook daar kan ik soms erg lang in zoeken :). , want ook in die duizenden foto’s moet er toch wel 1 zijn die ik kan gebruiken!? Maar ja, vind hem dan maar eens.

   • Ja, dat is zeker waar. Vaak heb je al zoveel verzameld, maar kun je gewoon niet gemakkelijk vinden wat je nodig hebt. “Als ik een keer tijd heb” ga ik mijn afbeeldingen en foto’s toch opnieuw ordenen. Dat duurt dan misschien wel lang, maar daarna heb ik er bijna dagelijks veel profijt van 😉

Geef een reactie