webinars

WEBINARS en het grote misverstand

Je hebt ze allemaal wel eens voorbij zien komen:

de webinars waarin een oneindig lijkende PowerPoint presentatie getoond werd, waarbij de eerste 20 minuten verloren gingen met het opsommen van de geweldige resultaten van de presentator, waarna vervolgens 10 minuten besteed werd aan heel oppervlakkige inhoud en de rest (soms wel tot 2 uur lang) alleen maar gevuld werd met het aanprijzen van een product of dienst.
Geen wonder dat men tegenwoordig bij het horen van het woord “webinar” een heel verkeerd beeld krijgt.

Dat sommigen zelfs een aversie krijgen tegen de tool.
En dat is jammer.
Want net als met elk hulpmiddel: het gaat erom hoe je het gebruikt.
In dit artikel lees je wat webinars eigenlijk zijn, waar je ze voor kunt inzetten en wat de nieuwste trend is in webinarwereld.

Wat zijn webinars precies?

Voor degene die nog niet bekend is met deze online presentatievorm:
Een webinar is een semINAR dat via het internet (het WEB) wordt gehouden.
Dus een WebSeminar, of kortweg: webinar.

De presentator, ook wel Host genoemd, gebruikt speciale software terwijl de deelnemers via hun browser of een klein viewerprogramma op hun eigen PC, laptop of mobiele apparaat de presentatie volgen.


Wist je dat webinars in de beginfase (zo’n 10-15 jaar geleden) helemaal niet voor marketingdoeleinden werden ingezet?

In die tijd waren webinars in Nederland eigenlijk helemaal nog niet ingeburgerd.
Bij BGE Business Training maakten we gebruik van de webinar software Gatherplace om onze trainingen te geven.
Een heel stabiel platform, waarmee we, ook over de langzame inbelverbindingen van die tijd, vlekkeloos onze beeldschermen konden delen met honderden cursisten.
Het gebruik van een webcam was in die periode nog helemaal niet mogelijk.

Maar we moesten eerst de ‘methode: webinars’ als ‘TOOL’ verkopen, voordat de koudwatervrees werd overwonnen en men in grotere aantallen ging deelnemen.

Het was wel een enorme vooruitgang ten opzichte van de Teleseminars.

Een techniek die overigens in andere landen, zoals de VS nog veel gebruikt wordt. Bij een TELEseminar maak je gebruik van de TELEfoon. De organisator neemt een (meestal gratis) account bij een teleseminar provider: de vergaderlijn. De deelnemers bellen via de telefoon naar een lokaal nummer om het seminar te beluisteren.

In Nederland mogen we ons gelukkig prijzen met onze fantastische internet infrastructuur.
Daardoor hebben webinars een enorme vlucht kunnen nemen, want er gaat natuurlijk niets boven een presentatie waar ook beeld bij gebruikt kan worden.
In de vorm van een (dia- of Prezi-)presentatie, het delen van je beeldscherm om b.v. de werking van een programma of online tool uit te leggen en door middel van je webcam, waardoor je zelf in beeld bent.

Pas vanaf ongeveer 2007 werden webinars in Nederland voor marketingdoeleinden gebruikt. In de tijd dat content marketing belangrijk begon te worden. Nu, bijna 10 jaar later, is de tool volwassen geworden en zijn er nog maar weinig ondernemers die er geen kennis mee hebben gemaakt (als deelnemer of als organisator).


Waar kun je webinars voor inzetten?

1. In de eerste plaats als educatief middel.

Door je training of workshop te verplaatsen van een live locatie naar een virtuele locatie (via internet), maak je het voor veel meer deelnemers mogelijk om op een laagdrempelige manier jouw lessen te volgen. Die lessen kunnen als losse onderwerpen worden gegeven of een onderdeel zijn van een langer lopend programma, waarbij het lesmateriaal ook op andere manieren wordt aangeboden.

 

2. Een webinar is ook ideaal om de werking van een product of een software pakket uit te leggen.

Doordat de deelnemers live vragen kunnen stellen, is het leereffect veel groter dan b.v. met video’s of een handleiding.


3. En natuurlijk als marketingtool.

Een live, face-2-face, presentatie, is het beste middel om je “know-like-trust” factor te vergroten. Een webinar is de een na beste oplossing.
De deelnemers kunnen je zien en horen en met je communiceren. Ook geef je in een (goed) webinar aan waar jouw expertise ligt. En dat alles zonder te moeten reizen of locaties te huren.

 

De nieuwste trend

Een nadeel van een live webinar: de deelnemers moeten op een bepaalde datum en tijd aanwezig zijn.
Dat botst soms met agenda’s, waardoor mensen het webinar niet kunnen volgen. De remedie: geef het webinar een aantal keren op verschillende data en tijden en laat deelnemers zelf kiezen wanneer ze aanwezig willen zijn. Gegarandeerd levert dat in totaal meer deelnemers op, maar voor jou als presentator kan het belastend zijn. En frustrerend als er op een bepaalde datum/tijd maar 1 of 2 mensen aanwezig zijn. Je moet je verhaal dan toch houden (en met evenveel enthousiasme).


Geautomatiseerde, of “evergreen” webinars, zijn hiervoor een goede oplossing.

Je neemt het webinar 1x op en zendt het op specifieke data en tijden uit.
Het lijkt op een live webinar, maar dat is het niet.


Is dat dan niet de boel bedonderen?

Dat ligt er helemaal aan hoe jij het brengt:
Als je zegt dat het om een live webinar gaat, terwijl het een geautomatiseerd webinar is, dan is dat naar mijn idee niet ethisch (want niet waar). Maar als je aangeeft dat het om een online training gaat, dan klopt het en verkondig je geen onwaarheden.


Waarom dan niet gewoon de video beschikbaar stellen?

De praktijk leert, dat als de opname van het webinar gedownload kan worden, veel geïnteresseerden dat inderdaad doen, maar deze vervolgens “later” bekijken.
Als ze tijd hebben. Helaas: “later” en “als ze tijd hebben” zijn heel vaak mooie plannen die nooit werkelijkheid worden (…. sprak ze uit eigen ervaring ☺).

Door de opname op enkele beperkte data en tijden uit te zenden, help je de geïnteresseerden om er de tijd daadwerkelijk voor vrij te maken. Bovendien is een geautomatiseerd webinar een fantastische schakel in je online marketing.

Maar daarover later meer.
Heel veel succes.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Ben je geïnteresseerd in het toepassen ven e-learning in je bedrijf? Misschien is de opleiding Creëer Winstgevende E-Learning Programma’s iets voor jou!


  4 replies to "WEBINARS en het grote misverstand"

  • Mia

   Hallo Leonie, niet dat ik er aan toen ben aan webinars maar soms bekruipt me de gedachten dat het is misschien iets is. ik bedoel ik moet product zien te verkopen. En door zo een webinar kunnen mensen je zien en meer vertrouwen in je krijgen. Maar de vraag kwam in me op; wat heb je daarvoor nodig en wat kost een en ander.
   Ik mail even vanuit Mac Donalds. ben nog tot rust en op adem aan het komen op mijn vakantie-zorgplek. En vakantie bedoel ik, hoofd tot rust komen, weer iets meer op orde krijgen, de tuin en tussendoor schrijven. Wacht nog op het redigeer werk van mijn boek, groeten, Mia

   • Dag Mia,
    Ja, webinars zijn een uitstekend middel om met veel mensen in contact te komen.
    Natuurlijk is het “live” contact, waarbij je b.v. samen ergens afspreekt, het allerbeste.
    Maar een goede tweede is het gebruik van webinars.
    Je hebt ze in alle maten en prijzen, goede kwaliteit, maar ook minder goede.
    En als je wilt kun je gebruik maken van Google Hangout.
    Dat kost helemaal niets, maar is niet zo gemakkelijk in het gebruik.
    Je zou ook kunnen kijken of je samen met iemand anders een webinar kunt geven.
    Zeker als je het niet zo vaak doet is dat een optie.
    Als dat dan ook nog iemand is met een beetje webinarervaring, helpt dat ook nog voor jou, Mia, want dan hoef jij je helemaal niet bezig te houden met het opzetten van het webinar en kun je je concentreren op je presentatie (en natuurlijk mensen laten weten dat je een webinar geeft).
    Succes!

  • Nellie Timmermans

   Inderdaad vind ik veel webinars verschrikkelijk, eerst gaan ze 10 minuten iedereen welkom heten, en dan beginnen ze nog eens een verhaal over zichzelf….Dat is irritant. Dan haak ik af.
   Bij jou haak ik nooit af!

   • Hallo Nellie,
    Ben blij dat je bij mij nooit afhaakt 😉
    (“Hoort zegt het voort”…..)
    Ik zie je bijna altijd in de deelnemerslijst staan, dus dat vind ik erg leuk.

    Het is niet altijd even gemakkelijk om een goed evenwicht te vinden tussen interessante content en marketing.
    Als het webinar bedoeld is om een product of dienst te promoten zijn veel mensen geneigd om daar teveel de nadruk op te leggen.
    Maar dat wil niet zeggen dat ik het zelf altijd perfect doe, integendeel.
    Ook voor mij is het iedere keer weer zoeken naar de juiste balans

    Groetjes,
    Leonie

Geef een reactie