WEBINARS en het grote misverstand

goed webinar

Je hebt ze allemaal wel eens voorbij zien komen: webinars waarin een oneindig lijkende PowerPoint presentatie getoond wordt. De eerste 30 minuten gaan verloren aan het opsommen van de geweldige resultaten van de presentator en oppervlakkige inhoud. De resterende tijd wordt gevuld met het aanprijzen van een product of dienst. Geen wonder dat sommigen een aversie krijgen tegen de tool. En dat is jammer. Want net als met elk hulpmiddel: het gaat erom hoe je het gebruikt. In dit artikel lees je wat een goed webinar eigenlijk is, waar je deze voor kunt inzetten en welke soorten er zijn.

Wat is een goed webinar?

Een webinar is een semINAR dat via het internet (het WEB) wordt gehouden. Dus een WebSeminar, of kortweg: webinar. De presentator, ook wel Host genoemd, gebruikt speciale software terwijl de deelnemers via hun browser of een klein viewerprogramma op hun eigen PC, laptop of mobiele apparaat de presentatie volgen.

Webinars bestaan al zo’n 20 jaar. Sinds de beginperiode is de tool volwassen geworden. Er zijn nog maar weinig ondernemers die er geen kennis mee hebben gemaakt (als deelnemer of als organisator).

Waar kun je webinars voor inzetten?

1. Educatief middel

Door je training of workshop te verplaatsen van een live locatie naar een virtuele locatie (via internet), maak je het voor veel meer deelnemers mogelijk om op een laagdrempelige manier jouw lessen te volgen. Die lessen kun je als losse onderwerpen geven. Maar kunnen ook onderdeel zijn van een langer lopend programma. Verder kan je lesmateriaal ook op andere manieren aanbieden. Doordat deelnemers live vragen kunnen stellen, is het leereffect veel groter dan b.v. met video’s of een handleiding.

2. Marketingtool

In de beginfase werden webinars helemaal niet voor marketingdoeleinden ingezet. Pas vanaf ongeveer 2007 werden ze in Nederland voor marketingdoeleinden gebruikt. En ook nu is een goed webinar een uitstekend alternatief  voor een live, face-2-face, presentatie om je “know-like-trust” factor te vergroten. Deelnemers kunnen je zien en horen en met je communiceren. Ook geef je in een goed webinar aan waar jouw expertise ligt.

Hebben webinars ook nadelen?

Een groot nadeel van een live webinar is dat deelnemers op een bepaalde datum en tijd aanwezig moeten zijn. Dat botst soms met agenda’s, waardoor mensen deze niet kunnen volgen. De remedie: geef het webinar een aantal keren op verschillende data en tijden en laat deelnemers zelf kiezen wanneer ze aanwezig willen zijn. Gegarandeerd levert dat in totaal meer deelnemers op, maar voor jou als presentator kan het belastend zijn. En frustrerend als er op een bepaalde datum/tijd maar 1 of 2 mensen aanwezig zijn. Je moet je verhaal dan toch houden (en met evenveel enthousiasme).

“Evergreen” webinars

Een goed alternatief is gebruik te maken van geautomatiseerde, of “evergreen” webinars, als je deze meerdere keren wilt geven. Je neemt het webinar 1x op en zendt het op specifieke data en tijden uit. Het lijkt op een live webinar, maar dat is het niet.
“Is dat dan niet de boel bedonderen?”
Dat ligt er helemaal aan hoe jij het brengt: Als je zegt dat het om een live webinar gaat, terwijl deze geautomatiseerd is, dan is dat naar mijn idee niet ethisch (want niet waar). Maar als je aangeeft dat het om een online training gaat, dan klopt het en verkondig je geen onwaarheden.

En video of een evergreen webinar?

De praktijk leert, dat als de opname van het webinar gedownload kan worden, veel geïnteresseerden dat inderdaad doen. Maar deze vervolgens “later” bekijken. Als ze tijd hebben. Helaas: “later” en “als ze tijd hebben” zijn heel vaak mooie plannen die nooit werkelijkheid worden. Door de opname op enkele beperkte data en tijden uit te zenden, help je de geïnteresseerden om er de tijd daadwerkelijk voor vrij te maken. Bovendien is een geautomatiseerd webinar een fantastische schakel in je online marketing.

4 gedachten over “WEBINARS en het grote misverstand”

  1. Hallo Leonie, niet dat ik er aan toen ben aan webinars maar soms bekruipt me de gedachten dat het is misschien iets is. ik bedoel ik moet product zien te verkopen. En door zo een webinar kunnen mensen je zien en meer vertrouwen in je krijgen. Maar de vraag kwam in me op; wat heb je daarvoor nodig en wat kost een en ander.
    Ik mail even vanuit Mac Donalds. ben nog tot rust en op adem aan het komen op mijn vakantie-zorgplek. En vakantie bedoel ik, hoofd tot rust komen, weer iets meer op orde krijgen, de tuin en tussendoor schrijven. Wacht nog op het redigeer werk van mijn boek, groeten, Mia

    1. Dag Mia,
      Ja, webinars zijn een uitstekend middel om met veel mensen in contact te komen.
      Natuurlijk is het “live” contact, waarbij je b.v. samen ergens afspreekt, het allerbeste.
      Maar een goede tweede is het gebruik van webinars.
      Je hebt ze in alle maten en prijzen, goede kwaliteit, maar ook minder goede.
      En als je wilt kun je gebruik maken van Google Hangout.
      Dat kost helemaal niets, maar is niet zo gemakkelijk in het gebruik.
      Je zou ook kunnen kijken of je samen met iemand anders een webinar kunt geven.
      Zeker als je het niet zo vaak doet is dat een optie.
      Als dat dan ook nog iemand is met een beetje webinarervaring, helpt dat ook nog voor jou, Mia, want dan hoef jij je helemaal niet bezig te houden met het opzetten van het webinar en kun je je concentreren op je presentatie (en natuurlijk mensen laten weten dat je een webinar geeft).
      Succes!

  2. Inderdaad vind ik veel webinars verschrikkelijk, eerst gaan ze 10 minuten iedereen welkom heten, en dan beginnen ze nog eens een verhaal over zichzelf….Dat is irritant. Dan haak ik af.
    Bij jou haak ik nooit af!

    1. Hallo Nellie,
      Ben blij dat je bij mij nooit afhaakt 😉
      (“Hoort zegt het voort”…..)
      Ik zie je bijna altijd in de deelnemerslijst staan, dus dat vind ik erg leuk.

      Het is niet altijd even gemakkelijk om een goed evenwicht te vinden tussen interessante content en marketing.
      Als het webinar bedoeld is om een product of dienst te promoten zijn veel mensen geneigd om daar teveel de nadruk op te leggen.
      Maar dat wil niet zeggen dat ik het zelf altijd perfect doe, integendeel.
      Ook voor mij is het iedere keer weer zoeken naar de juiste balans

      Groetjes,
      Leonie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven