Als trainer of consultant zul je ongetwijfeld al heel wat PowerPoint presentaties gemaakt hebben. We gaan er vaak van uit dat “iedereen” op een goede manier kan werken met dit pakket. Helaas is de realiteit anders. Dat zien we aan de meer dan slaapverwekkende oneindige reeksen dia’s met opsommingstekens (bullet points) die bij online en offline presentaties voorbij komen. Hoe kan dat beter? Hierbij een aantal tips die je meteen kunt toepassen.

 

Tip 1: Stop met opsommingstekens

Natuurlijk zijn ze heel handig om je verhaal aan op te hangen. Maar spannend is anders!
De beste dia’s hebben weinig of geen tekst. Door zo weinig mogelijk tekst te gebruiken zullen de cursisten de inhoud beter onthouden. En jou als presentator stimuleert het om meer te improviseren in plaats van een standaard verhaal af te draaien.

Tip 2: Maak er geen kermis van

PowerPoint heeft heel veel mogelijkheden om animaties toe te voegen. Bijvoorbeeld door overgangen aan te brengen tussen de dia’s, door onderdelen van de dia te laten binnenvliegen of door teksten te laten knipperen. De lijst is heel uitgebreid.
Toch adviseer ik om daar spaarzaam gebruik van te maken. Het leidt al snel af van de boodschap en als je presentatie vol zit met animaties ziet het er echt niet professioneler uit.

Tip 3: Gebruik een rustige achtergrond

In PowerPoint zelf zitten veel mooie thema’s: de achtergronden met goed gebalanceerde kleurencombinaties en lettertypen. Maar ook hier kun je de mist ingaan. Door een drukke achtergrond te kiezen wordt het lastig om de tekst te lezen. En een afbeelding die je op de drukke achtergrond zet valt vaak helemaal weg of is moeilijk te zien.

Tip 4: Onbekende mogelijkheid van “vormen”

Dat je je eigen vormen kunt maken wist je waarschijnlijk wel. Maar weet je ook dat je een nieuwe vorm kunt maken door te kiezen voor alleen het overlappende deel tussen 2 vormen? En dat je een “hap” uit een vorm kunt nemen door de ene vorm van de andere af te trekken?
Dit zijn handige trucs om b.v. je eigen avatar te maken (getekend figuurtje)
Hieronder laat ik heel kort zien hoe je dat doet.

 

Tip 5: Maak je eigen thema

Het spaart je enorm veel tijd als je een eigen thema maakt waar b.v. je logo al op staat. Ik zie vaak dat trainers nog in iedere dia aanpassingen doen die eenmalig ingesteld kunnen worden en bij elke nieuwe dia automatisch worden gebruikt.

Ik hoop dat je weer wat ideeën hebt opgedaan om je (online en live) trainingen nóg beter te maken!

 

Gratis virtueel event over e-learning!
Verdeeld over 2 dagen volg je inspirerende sessies en krijg je een kijkje achter de schermen bij onze opleidingen. Klik hier voor alle informatie.

 

 


    1 Response to "Hoe maak je een pakkende PowerPoint presentatie?"

Geef een reactie