e-learning-content

Zo wordt je online programma een succes

De laatste tijd krijg ik steeds meer vragen van trainers, consultants en andere kenniswerkers over het opzetten van een online programma:

“Hoe doe je dat nou?”
“Waar begin je?”
“Wat heb ik nodig?”
En nog veel meer.

In dit artikel geef ik je een voorzetje, zodat je snel van start kunt met de ontwikkeling van je eigen, succesvolle, e-learning programma.
Het belangrijkste is dat je niet in het wilde weg begint.
Het opzetten van een succesvol online programma gebeurt in een aantal fases:
1.   de voorbereidende fase
2.   de ontwikkelfase
3.   de leveringsfase

 

In de voorbereidende fase zul je o.a. een duidelijk beeld moeten hebben van:

• wie je doelgroep is
• welk probleem je helpt oplossen
• hoe urgent dat probleem voor ze is
• welke concurrenten je hebt

Maar ook is het cruciaal om precies te weten:
• hoe je ze aanspreekt: formeel of informeel, opleidingsniveau enz.
• hoe ze het liefste leren
• en nog meer gegevens, zodat je je programma goed kunt aanpassen op je doelgroep.

 

In de ontwikkelfase ga je inventariseren wat je al aan materiaal hebt

Het is niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Het andere uiterste is dat je de content klakkeloos in PDF-bestanden zet en dat als een online programma gaat aanbieden.
Dan is het leereffect minimaal. Hou rekening met de extra mogelijkheden die een goede online leeromgeving te bieden heeft, zoals het gebruik van interactiviteit, audio, video, testen, het aanbieden van herhalingen of juist verdiepend materiaal.
Maar denk ook aan de uitdagingen van online leren, zeker als je er verder geen begeleiding bij geeft (zelfstudie): snappen ze wat je bedoelt, help je ze om niet vroegtijdig af te haken, is er een plek waar ze met andere kunnen sparren?
Creëer een goede, logische, structuur en opbouw van je programma waarin een duidelijke rode draad te herkennen is.

 

In de leveringsfase ga je je online programma in de markt zetten.

Natuurlijk is het belangrijk dat je een duidelijk plan hebt (en de techniek hebt gerealiseerd) voor de manier waarop je de content voor je deelnemers beschikbaar maakt.
Daar zijn veel manieren voor, ieder met eigen voor- en nadelen.
Om er een paar te noemen:
• Via e-mail
• Op je eigen website (verborgen pagina’s)
• Via een membershipsite
• Een externe online leeromgeving
• Een eigen online leeromgeving

 

Maar minstens zo belangrijk is dat je tijdig begint met de marketing.

Wacht niet tot je programma klaar is, maar verkoop het alvast en vertel erbij dat het programma op datum …… (b.v. 8 weken later) beschikbaar is.
Op die manier weet je zeker dat je niet voor niets aan het werk bent en levert het programma al geld op voordat het klaar is. Dat geeft je veel rust.

Natuurlijk wil je zo weinig mogelijk extra tijd besteden aan de verkoop van het programma. Het liefste moet dat helemaal op de automatische piloot gebeuren, zodat het voor jou echt passieve inkomsten oplevert.
Door in de leveringsfase gebruik te maken van een betaalsysteem dat je koppelt aan je online leeromgeving, hoef je helemaal geen handmatige acties te ondernemen en wordt de term “passief” inkomen de realiteit.

Wil je meer leren over het ontwikkelen van een goed online programma? Volg dan de online masterclass “In 90 Dagen je Training Online“. Meedoen is gratis en het levert je een schat aan handige tips op!

 

 

Wil je onderzoeken wat e-learning voor jouw bedrijf kan opleveren? Deze maand heb ik ruimte voor enkele 30-minuten sessies, waarin ik (vrijblijvend) al jouw vragen over e-learning beantwoord. Klik op de knop hieronder om een afspraak te boeken in mijn agenda:


Geef een reactie