Zo word je online programma maken een succes!

online programma

Veel trainers, consultants en andere kenniswerkers  hebben  interesse in het maken van een online programma.  En dat is vooral nu erg verstandig. Doordat ons leven steeds vaker online plaatsvindt, verwachten we dat we ook veel online kunnen doen. En daar valt ook het aanleren van vaardigheden, of het volgen van een opleiding  onder. Maar hoe voldoe je als kleine ondernemer aan die vraag van je klanten? Dat is niet zo simpel. Want hoe begin je en wat heb je nodig om een online  programma te ontwikkelen?   
In dit artikel  leggen we je uit welke fases je dient te doorlopen om een succesvol online programma op te zetten! 

1. De voorbereidende fase  

In de voorbereidende fase zul je een duidelijk beeld moeten hebben van verschillende zaken. Zodat je bij het maken van je online programma daar zo goed mogelijk op kan laten inspelen.  Je moet minimaal informatie hebben over de volgende aspecten:  

 • wie je doelgroep is  
 • welk probleem je helpt oplossen 
 • wat de toegevoegde waarde is van je training  

Maar ook al in deze fase dien je na te denken over je schrijfstijl  en leerstijlen. Zodat je later geen content hoeft te herschrijven.  Dus hou ook rekening met:  
  

 • hoe je je cursisten aanspreekt: formeel of informeel, opleidingsniveau enz.    
 • hoe je doelgroep leert 
 • wat het leerdoel is 
 • of je de kennis/ vaardigheden  wil  toetsen en op welke manier 

2. De ontwikkelfase  

In deze fase ga je inventariseren wat je al aan materiaal hebt.  Het is zeker niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden.  Maar het andere uiterste,  dat je content klakkeloos in PDF-bestanden zet en dat als een online programma  gaat aanbieden, is natuurlijk ook niet de bedoeling.  Dan is het leereffect minimaal.   
Weet dat er extra mogelijkheden  zijn die een goede online leeromgeving te bieden heeft. Denk hierbij aan, interactiviteit, audio, video, testen en het aanbieden van herhalingen of juist verdiepend materiaal.  

Hou ook rekening met de uitdagingen van online leren. Vooral als je er verder geen begeleiding bij geeft (zelfstudie):  

 • Begrijpen  je cursisten wat je bedoelt   
 • Help je ze om niet vroegtijdig af te haken    
 • Is er een plek waar ze met andere kunnen sparren  

Creëer dus een goede, logisch structuur en opbouw van je programma waarin een duidelijke rode draad te herkennen is.   

3. De leveringsfase   

Tijdens de leveringsfase ga je je online programma in de markt zetten.  Natuurlijk is het belangrijk dat je een duidelijk plan hebt.  Daarnaast moet je ook nadenken over de manier waarop  je  de content beschikbaar  maakt  voor je cursisten.  Daar zijn veel manieren voor. Bijvoorbeeld:  
  

 •  e-mail  
 •  je eigen website (verborgen pagina’s)  
 •  een membership site  
 •  externe online leeromgeving
 • eigen online leeromgeving  

De marketing  

Dit is een van de belangrijkste fases bij het maken van een online programma:  het in de markt zetten hiervan.  En daar moet je tijdig mee beginnen. Dus wacht niet tot je programma klaar is, maar verkoop het alvast en vertel erbij dat het programma op datum …… (b.v. 8 weken later) beschikbaar is.  
Op die manier weet je zeker dat je niet voor niets aan het werk bent en levert het programma al geld op voordat het klaar is. Dat geeft je veel rust.  
En je programma adverteren hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Dankzij de mogelijkheden van Sociale Media kun je al met een gering  (of helemaal geen) budget je programma verkopen. 

Aan het  proces van verkoop tot en met  inschrijving voor je online training,  wil je zo weinig mogelijk extra tijd besteden.  Het liefst moet dat helemaal op de automatische piloot gebeuren, zodat het voor jou echt passieve inkomsten oplevert.  Dat kan je realiseren door in de leveringsfase gebruik te maken van een betaalsysteem. Dit systeem  koppel  je aan je online leeromgeving,  zodat je helemaal geen handmatige acties meer hoeft te ondernemen.   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven