Zie je het niet meer zitten of zie je kansen?

Nieuwe kansen door e-learning

We leven in een unieke tijd. Een heel pijnlijke periode voor degenen die getroffen worden door COVID-19. Niet alleen voor iedereen die lijfelijk te maken heeft met ziekte of zelfs overlijden. Op bijna alle terreinen vinden er nu grote verschuivingen plaats. Alles wat “vroeger” vanzelfsprekend was, moet nu heroverwogen worden. Wat betekent dat voor jou, als trainer, consultant of coach? En zijn er ook lichtpuntjes of kansen?

Deze periode is een RESET van je leven en de maatschappij

En de manier waarop je kijkt, bepaalt uiteindelijk wat dit met je zal doen in de toekomst. Ja, het is zwaar, zeker als je plotseling geen inkomsten meer hebt omdat je live trainingen niet meer door kunnen gaan of omdat 1-op-1 live coaching niet meer mogelijk is.

Maar niet iedereen gaat nu bij de pakken neer zitten.

Er zijn collega trainers, coaches en consultants die deze periode benutten om zichzelf en hun bedrijf opnieuw uit te vinden.

Onzekerheid

Ik heb vaak diepgaande gesprekken met ondernemers en schrik soms van het gebrek aan ondernemersmentaliteit. Ze dromen dan van groei van hun bedrijf of een heel nieuwe kant op gaan. Maar het komt er nooit van.

Schijnveiligheid

Een van de redenen is dat ze zich vasthouden aan de (schijn)veiligheid van de voorspelbare situatie waarin ze zitten. Ook als die anders is dan ze diep van binnen willen. Ze durven vaak niet te veranderen omdat ze moeite hebben met de onzekerheid die een nieuwe stap met zich meebrengt.

Bevrijding

Nu is plotseling die zekerheid weggevallen. En hoe gek het ook klinkt, voor een aantal mensen is dat ook een soort bevrijding! Ze durven gemakkelijker te kijken naar nieuwe mogelijkheden, want ze voelen dat ze niets meer te verliezen hebben.

Ondernemersblik

Wist je dat ondernemers écht anders kijken dan niet-ondernemers? Jayson Demers beschrijft in zijn boek 10 verschillende manieren waarop ondernemers naar obstakels kijken. Ik som ze hier kort op:

 1. In elke uitdaging schuilt een nieuwe kans
  Door de uitdaging aan te gaan werk je aan zwakke plekken en kom je er sterker uit voor de toekomst
 2. Zie je concurrent als een studieobject
  Op welke manier kun jij je onderscheiden van je concurrent: in welk opzicht ben je beter, maar ook: wat kun je van hem/haar leren
 3. Niets komt vanzelf
  Ondernemerschap is veel omvattend en je zult genoeg valkuilen tegenkomen die je bedrijf kunnen ondermijnen. Flexibiliteit en doorzettingsvermogen zijn cruciale eigenschappen.
 4. Perfectionisme is de vijand van elke ondernemer
  Veel trainers en coaches zijn geboren perfectionisten. Maar als je dat niet gedeeltelijk naast je neer kunt leggen zul je nooit ver komen met je bedrijf.
 5. Grote doelen zijn opgebouwd uit kleine stapjes
  Het gaat erom vol te houden. Er bestaat niet zoiets als “snel rijk” worden of met zevenmijlslaarzen je doel bereiken.
 6. Van fouten maken leer je
  Dit is ook een moeilijke voor veel mensen. Al van kinds af aan wordt ons ingeprent dat we geen fouten mogen maken. Als je een fout ziet als een k ans op verbetering, durf je meer aan te pakken.
 7. Je hebt geen toverstokje
  Zelfs als je een briljant idee hebt, betekent dat niet dat je snel succesvol zult zijn. Je zult moeten beschikken over geduld, vaardigheden en doorzettingsvermogen om iets te bereiken.
 8. Luister naar anderen
  Als je niet open staat voor de mening van anderen, is de kans groot dat je blijft hangen in je eigen bekrompen ideeën. Ondernemen is communiceren en vooral goed luisteren naar wat de markt (en een nieuwe situatie) van je vraagt.
 9. Discipline is een randvoorwaarde
  Het vraagt extra moeite en inzet om op tijd uit bed te komen, die lastige klant te bellen of de zakelijke activiteiten te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Voor ondernemers is discipline de normaalste zaak van de wereld.
 10. Ondernemen is een lifestyle
  Een ondernemer wordt wakker als ondernemer, werkt als ondernemer, en gaat naar bed als ondernemer. Er bestaat geen “van 9 tot 5” situatie. Overal liggen kansen.

Met een ondernemersblik zie je kansen

Ook in deze vervelende periode is er nog heel veel wat juist beter gaat:
De lucht is schoner, mensen doen weer veel meer voor elkaar, er ontstaan allerlei creatieve initiatieven, je zit weer samen aan tafel en hebt tijd om te reflecteren en nieuwe wegen in te slaan.

Ook voor trainers, consultants en coaches

Welke switch kun jij maken om van deze crisis een positieve wake-up call te maken? Hoe kan jouw bedrijf floreren in de 1,5 meter maatschappij? Het wordt niet snel meer als vóór de Coronacrisis. Maar door nu als een echte ondernemer te reageren, kun je beter uit deze periode komen dan eerst.

Hoe?

Bijvoorbeeld door 1-op-1 coaching te doen via beeldbellen, door je live training online te doen via webinars of online meetings (b.v. Zoom of Teams) of door e-learning aan te bieden. Als kenniswerker heb je het grote voordeel dat je je werk ook online kunt voortzetten. En als we dan in het “nieuwe normaal” terecht zijn gekomen, heb je een voorsprong op je concurrenten die hebben stilgezeten in deze periode.

Gebruik jij deze tijd om aan jezelf en je bedrijf te werken? Door je NU te verdiepen in de mogelijkheden van online training en coaching, ontdek je hoe je op korte termijn je dienstverlening oppakt en tegelijkertijd iets moois opbouwt voor de lange termijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven