webinars

Heb je al een online training gemaakt en wil je die onder de aandacht brengen? Of wil je kennis op een interactieve manier delen met je klanten? Webinars geven is daar dan een goed middel voor. Maar hoe zet je ze op, en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel alvast een paar tips. En aan het eind een leuke videotraining.

Wat heb je nodig?

Om een webinar te geven heb je niet veel nodig. Een computer, software, camera/microfoon en natuurlijk inhoud. Giet de inhoud in een presentatie. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van PowerPoint of Keynote. Registreer je op een platform voor webinars. Je kunt aan de slag!

Welke webinar provider?

Er is tegenwoordig een ruime keus in aanbieders van webinar software.
Om er een paar te noemen:

  • GotoWebinar
  • WebinarGeek
  • WebinarJam
  • EasyWebinar

Welke is voor jou het meest geschikt? Dat hangt af van wat jij belangrijk vindt.

Enkele selectiecriteria:

  • De prijs
  • Het aantal deelnemers per webinar
  • De kwaliteit van de uitzending (b.v. hoe lang is de vertraging tussen wat jij uitzendt en wat de deelnemers ontvangen)
  • Kun je het webinar opnemen?
  • Bestaat de mogelijkheid voor geautomatiseerd (“evergreen”) webinars?

Uitnodigen

Je presentatie is klaar. Je hebt een aanbieder gekozen en je hebt geleerd hoe je de webinar software gebruikt. Mooi! Dan ben je al halverwege. Nu moet je je klanten/leads laten weten dat je het webinar geeft, wanneer het is en hoe ze zich kunnen inschrijven. Gebruik daar het liefst zoveel mogelijk verschillende kanalen voor! En stuur ze van daaruit naar de inschrijfpagina. Dat kan een pagina op je eigen website zijn, of (als je snel klaar wilt zijn) een pagina van de webinar provider.

En we zijn (bijna) vertrokken

De dag van het webinar is aangebroken! Er hebben zich voldoende mensen aangemeld en je bent er helemaal klaar voor. Dan nog kun je niet achterover leunen. Herinner een paar uur van tevoren de deelnemers aan het tijdstip. Gelukkig hebben de meeste webinar providers de mogelijkheid om deze herinneringen automatisch te versturen. Je moet ze alleen even klaarzetten.

Droog oefenen

Ik kan er niet genoeg op hameren: zorg dat je voor de “echte” uitzending eerst een paar keer hebt geoefend met het systeem. Nodig een bekende uit en doe een korte presentatie. Liefst een paar keer. Dan zijn de handelingen niet meer vreemd voor je als je de eerste keer (altijd spannend) live gaat.

Tijdelijk gratis videotraining met checklist

Klinkt dit allemaal te mooi om waar te zijn of een beetje te simpel? Gelukkig kunnen we je vooruit helpen. Met praktische kennis waar je echt wat aan hebt! En zelfs helemaal kosteloos. Om je te helpen goed voorbereid je eerste webinar te geven, mag je de korte videotraining “Het geven van een professioneel webinar” tijdelijk voor 0 euro volgen. Aan het eind van de training kun je een uitgebreide checklist downloaden. Deze checklist gebruiken we zelf ook nog altijd om snel even te controleren of we niets vergeten zijn. Veel succes!

12 April 2021 starten er weer 2 opleidingen:
Vakopleiding eLearning Specialist: als je van e-learning ontwikkeling je vak wilt maken
Creëer Winstgevende E-Learning Programma’s – WEP : maak en verkoop je eigen online training als aanvulling op je face-2-face cursussen; inclusief eigen online leeromgeving!


Geef een reactie