Webinars geven is helemaal niet zo moeilijk

webinars

Heb je al een online training gemaakt en wil je die onder de aandacht brengen? Of wil je kennis op een interactieve manier delen met je klanten? Een webinar geven is daar dan een goed middel voor. Maar hoe zet je ze op, en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel alvast een paar tips. 

Wat heb je nodig?

Om een webinar te geven heb je niet veel nodig. Een computer, software, camera/microfoon en natuurlijk inhoud. Giet de inhoud in een presentatie. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van PowerPoint of Keynote. Registreer je op een platform voor webinars. Je kunt aan de slag!

Welke providers zijn er voor het geven van webinars?

Er is tegenwoordig een ruime keus in aanbieders van webinar software. Hieronder enkele voorbeelden van aanbieders:

  • GotoWebinar
  • WebinarGeek
  • WebinarJam
  • EasyWebinar

Welke voor jou het meest geschikt is, hangt af van wat jij belangrijk vindt. Hou daarbij minstens de volgende criteria voor ogen:

Selectiecriteria bij het kiezen van een provider

  • De prijs
  • Het aantal deelnemers per webinar
  • De kwaliteit van de uitzending (b.v. hoe lang is de vertraging tussen wat jij uitzendt en wat de deelnemers ontvangen)
  • Kun je het webinar opnemen?
  • Bestaat de mogelijkheid voor geautomatiseerd (“evergreen”) webinars?

Uitnodigen

Je presentatie is klaar. Je hebt een aanbieder gekozen en je hebt geleerd hoe je de webinar software gebruikt. Mooi! Dan ben je al halverwege. Nu moet je je klanten/leads laten weten dat je het webinar geeft, wanneer het is en hoe ze zich kunnen inschrijven. Gebruik daar het liefst zoveel mogelijk verschillende kanalen voor! En stuur ze van daaruit naar de inschrijfpagina. Dat kan een pagina op je eigen website zijn, of (als je snel klaar wilt zijn) een pagina van de webinar provider.

En we zijn (bijna) vertrokken

De dag van het webinar is aangebroken! Er hebben zich voldoende mensen aangemeld en je bent er helemaal klaar voor. Dan nog kun je niet achterover leunen. Herinner een paar uur van tevoren de deelnemers aan het tijdstip. Gelukkig hebben de meeste webinar providers de mogelijkheid om deze herinneringen automatisch te versturen. Je moet ze alleen even klaarzetten.

Droog oefenen

We kunnen er niet genoeg op hameren: zorg dat je voor de “echte” uitzending eerst een paar keer hebt geoefend met het systeem. Nodig een bekende uit en doe een korte presentatie. Liefst een paar keer. Dan zijn de handelingen niet meer vreemd voor je als je de eerste keer (altijd spannend) live gaat! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven