Wat NIET werkt voor jouw cursisten

je cursisten

Wist je dat jij, als trainer, consultant of coach, op een heel andere manier tegen de wereld aankijkt? Je hebt, vaak onbewust, een speciale bril op. Jij leert anders, omdat  je het later aan je cursisten moet uitleggen. Daarvoor moet je echt ALLE details beheersen. Maar wat is daarbij een valkuil? En hoe kun je dit voorkomen?

Valkuil

Een valkuil is dat we als trainers onze cursisten veel te veel informatie willen geven in een korte tijd. Dat zie ik echt bij bijna ál onze klanten en ook zelf moet ik me er steeds van bewust zijn, anders trap ik er weer in.

Nadeel

Als cursisten teveel in één keer op hun bordje krijgen, worden ze overladen met nieuwe informatie en dat kunnen ze meestal niet verwerken. De kans dat ze daardoor afhaken is groot.

Wat kun je doen om dat te voorkomen?

Om te beginnen gaat het om bewustwording bij jezelf.

Cursisten hebben een heel ander niveau dan jij

Althans als het gaat om de content die jij gaat aanbieden. En dat is iets wat wij als docenten ons niet altijd (meer) kunnen voorstellen. Zeker als je al een lange tijd specialist bent in een bepaald onderwerp, dan zou je kunnen aannemen dat bepaalde basiskennis over dat onderwerp bij iedereen bekend is. Daardoor maak je het soms ongewild te moeilijk voor je cursisten. Zij zijn nog niet zo ver.

Keep it Simple

Het is belangrijk om het zo eenvoudig mogelijk voor ze te maken. Zeker als het gaat om een online training! Jij bent niet live in dezelfde ruimte als je deelnemers en kunt niet zien dat ze een bepaald onderdeel niet begrijpen. Hoe meer je ze overlaad met content, hoe minder ze door de bomen het bos nog zien. Hou het dus klein en zo eenvoudig mogelijk.

Doseer het lesmateriaal

Je kunt bij de meeste Learning Management Systemen goed zelf bepalen wanneer een les beschikbaar komt. Dit wordt ook wel ‘drip feeding’ genoemd. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er om de week een nieuwe les wordt opengesteld. Dit geeft de cursisten de gelegenheid om gestructureerder te werken. De verleiding om hap-snap door de content te springen is dan weggenomen.

Begin met een mini- of microcursus

Door een hele korte training aan te bieden, zorg je er voor dat de cursisten snel resultaat hebben. Dat smaakt naar meer! Je kunt de training dan ook gebruiken als instap-product en een het einde een vervolg voorstellen. Zo blijven je klanten langer met je in zee gaan. Dit is een mooie manier om je marketing een stuk eenvoudiger te maken. Want wist je dat het verkopen van een product (of dienst) aan een bestaande klant vele malen minder moeite kost dan aan een nieuwe klant? Daar zal ik ook nog eens een artikel over publiceren.

Kijk ook eens in dit artikel voor ideeën om cursisten nog meer te boeien tijdens hun training.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven