Waarom webinars nog steeds actueel zijn

webinar-geven

Webinars, je hebt mensen die er bij zweren en anderen die er zelfs een lichte aversie tegen hebben. Maar zoals elk hulpmiddel heeft het zowel voor- als nadelen. En waarom zou je nog webinars inzetten in deze tijd van YouTube, Facebook- en Instagram live? Voor we daar verder op ingaan, eerst nog wat achtergrondinformatie.

Wat is een webinar?

Een webinar is een online presentatievorm. De naam komt van de combinatie seminar en internet (WEB). De aanbieder van een webinar gebruikt speciale software, die ervoor zorgt dat deelnemers deze online kunnen volgen.
In de beginfase werden webinars vooral gebruikt om kennis over te brengen of een cursus te geven.
Vanaf ongeveer 2007 werden webinars in Nederland voor marketingdoeleinden gebruikt. Tegenwoordig hebben de meeste ondernemers wel kennis gemaakt met deze tool.

Waar kun je een webinar voor gebruiken?

1. Overbrengen van kennis

Door het geven van je workshop, training of cursus in de vorm van een webinar, maak je het toegankelijk voor een grotere groep klanten. Omdat de training online plaatsvindt, kunnen deelnemers ongeacht hun plaats meedoen. Deze tool kan ook ingezet worden om de werking van een product of software uit te leggen. Bij een live webinar kunnen deelnemers vragen stellen. Dit vergroot het leereffect ten opzichte van een handleiding of video’s.

2. Als marketingtool

Om klanten aan je te binden moet je voldoen aan de “know-like-trust” factor: potentiële klanten moeten je eerst “Kennen”, weten dat je bestaat en een specifieke dienst verkoopt. Dan moeten ze je “Aardig” vinden, beter gezegd: ze moeten jou of je bedrijf interessant vinden. Tenslotte valt of staat een aankoop met “Vertrouwen”. Ze kunnen je nog zo aardig vinden en ook je dienst zien zitten, maar als ze je niet erg vertrouwen dan gaan ze nooit zaken met je doen.
De allerbeste manier om deze know-like-trust factor te bereiken is door live met je potentiële klant om de tafel te gaan zitten. Maar dat is niet altijd haalbaar. Webinars zijn de een na beste oplossing om deze factor te vergroten. Tijdens een (live) webinar kunnen deelnemers je zien en horen. En misschien wel het belangrijkste: ze kunnen met je communiceren.
Tijdens een marketingwebinar draag je kennis over, maar je legt ook uit waar je expertise ligt. Waarna je je deelnemers informeert over je dienstverlening.

Nadelen van een webinar

Het belangrijkste nadeel is dat bij een live webinar, de deelnemers op een bepaalde datum en tijd aanwezig moeten zijn. Dat komt mensen natuurlijk niet altijd uit. Dat kan je opvangen door verschillende data aan te bieden. Voor jou als presentator kan dit belastend zijn, omdat je de presentatie meerdere malen moet geven. Maar daar is gelukkig een oplossing voor.

Evergreen webinar

De “evergreen” webinars zijn geautomatiseerd. Je hoeft ze maar eenmalig op te nemen en je kunt ze op verschillende data en tijden beschikbaar stellen. Het is daardoor niet live. Maar je kunt er een live aspect aan toevoegen. Bijvoorbeeld door de deelnemers tijdens een bepaalde sessie, de mogelijkheid te geven vragen te stellen via de mail. Deze kan je dan meteen beantwoorden.

Webinar versus social media

Je kunt je afvragen of webinars nog van deze tijd zijn. Vooral door de opkomst van Instagram, Facebook en YouTube. Hier kun je ook video’s over uiteenlopende onderwerpen bekijken en ook live sessies volgen. Wij denken dat webinars voor bedrijfsdoeleinden, zeker een toekomst hebben. Dat komt door de controle die je hebt, en wat het je oplevert als presentator ten opzichte van social media.

Wanneer je een webinar geeft, dienen deelnemers op zijn minst een e-mailadres doorgeven om de link te ontvangen. Hiermee kun je je e-mailbestand verder aanvullen. Daarnaast heb je de controle op waar en wanneer je het webinar aanbiedt. Dat geeft het een mate van exclusiviteit en maakt het minder vrijblijvend.

Dit tegenover de sociale platforms waar een video of een live sessie vluchtiger is. Deze verdwijnt al snel onder zoveel andere content. Daarnaast heeft vooral een live sessie zin, wanneer je op het betreffende platform een bepaald aantal volgers hebt.

Realiseer je ook dat niet alle volgers jouw livestream op hun tijdlijn te zien krijgen. De sociale media hanteren hun eigen criteria om te bepalen wie wat te zien krijgt.

Sociale media als aanvulling

Een webinar en sociale media zijn naar onze mening geen concurrenten. Wij denken juist dat ze elkaar kunnen aanvullen en versterken. Wanneer je een webinar gaat geven, kun je social media gebruiken om dit aan te kondigen. Ook kan je gebruikmaken van de Live tools van de verschillende platforms, om mensen een inkijkje te geven in het webinar. En ze natuurlijk uitnodigen voor de eerstvolgende sessie. Wil je meer informatie over webinars? Kijk dan ook hier eens.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven