Waarom veel experts (onbewust) hun groei beperken

inkomen

Martin had net 15 jaar gewerkt voor een grote overheidsorganisatie.

Hij had een managementfunctie en een goed inkomen. Toch was hij niet helemaal happy. Er zat niet veel uitdaging meer in zijn baan en hij merkte dat de dagen steeds langer leken te duren. Tijd om de grote stap te zetten. Om te doen wat hij in zijn fantasie al honderden keren had gedaan….. hij ging starten met zijn eigen bedrijf.

Martin wist al precies wat hij ging doen: hij werd financieel consultant.

Tijdens zijn werk bij de overheid had hij in eigen tijd heel wat extra training en opleiding gevolgd en hij had tenslotte ook al 15 jaar ervaring.

De eerste 2 jaar was hij aan het opbouwen.

Het derde jaar begon zijn bedrijf te groeien en het vierde jaar had hij zoveel klanten dat zijn inkomen hoger was dan het salaris dat hij bij de overheid verdiende.

Tot hij op een punt kwam dat de groei en inkomen stagneerde.

Hij wilde het wel, en de klanten waren er ook. Maar een eenvoudige rekensom leerde dat hij niet meer kon verdienen dan dat hij uren kon werken. Ja, hij zou zijn uurtarief kunnen verhogen. Maar meer dan 10-15% zou dat niet opleveren.

Hij had ook al eens overwogen om een collega in dienst te nemen.

Iemand die een gedeelte van het consultancywerk van hem kon overnemen. Zodat hij zelf de beter betalende klanten kon bedienen. Maar na aftrek van het salaris van de potentiële medewerker, de loonbelasting en andere sociale heffingen, bleef er onder de streep niet heel veel méér inkomen over. Dus dat was ook niet de oplossing. Hij had zich er al bijna bij neergelegd dat hij als zelfstandig professional zijn grenzen bereikt had.

Herken je de situatie van Martin?

Ik kom het vaak tegen bij experts met een eenmanszaak of enkele partners. Zij “zijn” het bedrijf en de omzet is helemaal van de ondernemer afhankelijk.
Er zijn genoeg experts die zich gevangen voelen in hun werk. Die alle gevoel van vrijheid kwijt zijn geraakt. Terwijl vrijheid heel vaak de reden was om zelfstandig te worden.

Is er een manier om hier uit te breken?

Gelukkig wel. Zeker voor trainers, consultants en andere kenniswerkers.
Een van de oplossingen is: het creëren van een aanvullend inkomen dat minder afhankelijk is van je eigen uren.

Je eigen online programma’s

Door je kennis (ook) online aan te bieden, wordt je bedrijf minder afhankelijk van jou. Dat geeft je veel meer vrijheid en de mogelijkheid om je bedrijf op te schalen. Zeker als je de trainingen en programma’s gaat verkopen náást je huidige activiteiten, zul je het aantal klanten dat je kunt bedienen flink vergroten. Zonder dat jij daar veel meer tijd in hoeft te steken.

Of misschien wil je liever wat minder uren werken?

Ook dan kun je e-learning inzetten, om je inkomsten op peil te houden. Minder uren werken en evenveel inkomen (of meer) ontvangen.

Hoe zorg jij ervoor dat je kunt groeien met je bedrijf zonder dat je harder moet werken of (meer) medewerkers in dienst nemen?
Ik zie je reactie graag tegemoet in het commentaarvak hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven