Waarom je een LMS liever niet op je zakelijke website zet

lms zakelijk site

De interesse in het aanbieden van online cursussen is door de Corona-crisis omhoog geschoten. Zelfstandigen en bedrijven die alleen live-trainingen en bijeenkomsten gaven, zagen de vraag instorten. Collega’s die hun trainingen en coaching ook online aanbieden hadden juist een flinke toename van hun omzet.
Ook bij ons stromen veel vragen binnen over het opzetten en aanbieden van eigen online trainingen. Een veel gehoorde vraag is: “Ik heb al een WordPress website. Kan ik daar dan gemakkelijk een Learning Management Systeem (LMS) aan toevoegen?”
Theoretisch is dat mogelijk. En toch raden wij het altijd af. Het is beter om je zakelijke website en een LMS op aparte sites te hosten. Hieronder leggen we je uit waarom dat een goed idee is.

Een LMS is meer dan een website

Wanneer je van plan bent om een serieus deel van je trainingen online aan te bieden is een professioneel LMS geen overbodige luxe. Met een Learning Management Systeem kun je uitgebreide cursussen aanbieden. Maar ook: cursisten monitoren, een forum opzetten, toetsen afnemen, certificaten uitreiken en nog veel meer. In wezen is het een online schoolomgeving.

Je moet een LMS niet zien als een website, maar als een uitgebreid programma.
De functionaliteiten die nodig zijn voor een LMS zijn namelijk anders en uitgebreider dan voor een normale zakelijke website. Bovendien heb je naast het Learning Management Systeem (zoals het EasyLearning LMS) ook een webshop nodig zodat het hele proces van inschrijven, betalen en starten met de training, volledig geautomatiseerd wordt en jij niet onnodig handmatige acties hoeft uit te voeren.

Veilig en snel

Als cursisten inloggen op je omgeving en deelnemen aan een training, worden er persoonsgegevens opgeslagen. Dan wil je natuurlijk dat hun gegevens goed beschermd worden. Maar ook dat je content, waar je hard aan gewerkt hebt om te ontwikkelen, goed afgeschermd wordt. Een Learning Management Systeem is daar uitermate geschikt voor. Naast veiligheid moet de cursussite ook snel zijn. Want je moet er rekening mee houden dat er verschillende mensen, tegelijk, allerlei handelingen moeten kunnen verrichten.

Een fijn afgesteld systeem

Net als bij een boekhoudpakket of een ander programma, is een LMS een samenspel van verschillende onderdelen. Die moeten op een precieze manier met elkaar samenwerken.
Eén foute plugin kan je hele systeem laten crashen!
Bij je zakelijke site wil je vaak plugins toevoegen die de vindbaarheid verhogen of andere functionaliteit toevoegen die niet nodig is voor je LMS. Dit kan tot problemen leiden. Je wil natuurlijk niet dat je cursisten hun geüploade gegevens kwijtraken, niet meer kunnen inloggen of dat je een backup moet terugzetten waardoor je de laatste bestellingen plotseling kwijt bent!

Een LMS is een dynamisch systeem

In tegenstelling tot je zakelijke website is een LMS enorm dynamisch. Er gebeurt continu van alles en dat wordt allemaal bewaard in de database: trainingen die worden gekocht, video’s die worden bekeken, quizzen die worden gedaan, opdrachten die worden geüpload, rapporten die worden gegenereerd en ga zo maar door.

Eigen inrichting en geen onnodige informatie

Op een LMS kun je de navigatie zo opzetten dat je deelnemers informatie snel kunnen vinden. En die navigatie kan anders zijn dan op je zakelijke website. Daarnaast kun je het LMS zo inrichten dat er alleen informatie staat die van belang is voor de te volgen training.
Hou er ook rekening mee dat een deelnemer echt geen behoefte heeft aan allerlei andere diensten en aanbiedingen, die op je zakelijk website worden aangegeven. Je wilt dat de cursist zich kan focussen op de training. En dat is vaak al moeilijk genoeg! Alle afleiding die je kunt vermijden is dan meegenomen.

Voor de LMS-site hoef je niet te adverteren

Sommige klanten denken dat je plotseling 2 sites moet promoten als je je LMS en je zakelijke site gesplitst hebt. Maar dat is helemaal niet nodig. Zoals boven al is uitgelegd moet je een LMS-site zien als een programma. De marketing laat je uitsluitend lopen via je zakelijke, salessite. Via blogartikelen, advertenties, Social media posts enz. Stuur je de potentiële deelnemers naar de verkooppagina van de training en die staat op je zakelijke site. Je gaat dus door zoals je gewend was. Op het moment dat klanten een cursus kopen stuur je ze via je zakelijke site door naar de webshop op je cursussite. Zo hou je zaken overzichtelijk en makkelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Tijdelijk maar 9,95 per maand !

Met Live sessies, korte trainingen, artikelen, checklists en nog veel meer. Elke maand nieuwe content!