Waar vind je content voor je online programma?

content voor je online programma

Een veelgehoorde verzuchting van mijn klanten is: Ik wil wel een online training maken, maar ik heb geen tijd om het te schrijven.
Het goede nieuws is:  waarschijnlijk heb je al driekwart van de content van je online programma klaar!
Hoe dat kan?

Je bent niet voor niets “kenniswerker”.
Dat betekent concreet dat je waarschijnlijk heel veel informatie hebt geschreven:
Nieuwsbrieven, blogartikelen, casestudies, vragen beantwoord van je volgers, content die je op de sociale media hebt gepubliceerd, misschien zelfs video’s op YouTube…….

Al deze informatie kan dienen als content voor je online programma.
Steek het in een ander jasje, verander de tekst of voeg er het een en ander aan toe:
er zijn heel veel mogelijkheden om bestaande content te hergebruiken.
Hierbij een paar voorbeelden:

 1. Vaker bloggen
  Veel kenniswerkers besteden te weinig aandacht aan hun blog.
  Door meer artikeltjes te schrijven bouw je vanzelf een grote database met “voorraad”-content op.
  En dan heb ik het nog niet over het positieve effect voor je website (hoe meer activiteit, hoe leuker Google het vindt).
  Heb je er trouwens als eens over nagedacht dat je blog ook geld kan opleveren?
  Bijvoorbeeld door producten van anderen te bespreken en te promoten (commissie).

 2. Voeg content samen tot een handig “How-to” pakket
  De meeste lezers vinden het erg leuk om een pakket te krijgen waarin de informatie op verschillende manieren wordt aangeboden.
  Bijvoorbeeld een set van 5 blogartikelen over een bepaald onderwerp.  Aangevuld met een aantal PowerPoint dia’s, een video en een checklist.
  Zo’n pakket met (bestaande) interessante onderdelen kan je klanten veel tijd besparen.  Ze hoeven niet meer heel internet af te struinen om alle informatie bij elkaar te verzamelen.

 3. Maak een e-boek
  Je hebt snel een compleet e-boek samengesteld door de artikelen op je blog in de juiste volgorde te zetten. Soms moet je ze nog wat aanvullen. En misschien wil je de  lay-out wat aanpassen.
  Een punt van aandacht:
  De korte artikelen op je blog lezen snel weg.
  Zorg in je e-boek voor een toegankelijke lay-out, zodat het gemakkelijk te lezen is.
  Dit los je op door b.v. een groter lettertype te gebruiken, meer afbeeldingen toe te voegen en natuurlijk een aantrekkelijke “kaft” te maken.

 4. Creëer een Membership-site
  Vanaf het moment dat je een paar producten hebt gemaakt, kun je ze tegen betaling gaan aanbieden. Een eenvoudige oplossing is een Membership-site.
  Hierdoor kunnen alleen leden die ervoor betaald hebben en dus in het bezit zijn van een gebruikersnaam en wachtwoord, inloggen.
  Door een (laag) maandelijks lidmaatschapsbedrag te vragen heb jij zelf een extra inkomen. Niet helemaal passief, want je zult van tijd tot tijd nieuwe content moeten toevoegen om het voor bestaande leden de moeite waard te houden.
  Als je er ook nog b.v. een wekelijkse vraag-en-antwoord sessie aan toe voegt en b.v. een besloten Facebook groep, dan heb je al een compleet programma.

Wist je dat je ook een membership kunt opzetten met een Learning Management Systeem?
Dan maak je een combinatie van trainingen, online sessies (als je wilt) en andere content, waarvoor je een maandelijkse bijdrage rekent. Zo’n community is ideaal als instapproduct. Je potentiële klanten leren je beter kennen voordat ze klaar zijn om in een langer/intensiever traject bij je in te stappen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven