VAKOPLEIDING
E-LEARNING SPECIALIST

Voor wie is deze vakopleiding?

Deze praktijkgerichte vakopleiding is heel geschikt voor je als je je herkent in een of meer van de onderstaande punten:

 • Je bent enthousiast over innovatieve manieren van leren en wilt daar graag een bijdrage aan leveren
 • Je wilt een baan als e-learning specialist of -ontwikkelaar en hebt nu een andere baan of bent werkzoekend
 • Je wilt zelfstandig ondernemer worden (fulltime of parttime) en je diensten aanbieden aan externe klanten
 • Je bent opleidingsmedewerker en wilt je kennis uitbreiden op het gebied van e-learning zodat je dit binnen het bedrijf of de organisatie kunt invoeren
 • Je denkt graag mee en vindt het fijn om te adviseren over de aanschaf en inzet van e-learning systemen binnen een bedrijf of organisatie

Waarom deze vakopleiding?

In onze snel veranderende wereld is het van cruciaal belang dat de medewerkers van bedrijven en organisaties continu worden bijgeschoold.

Dit is een kostbaar en tijdrovend proces. Daarom zoeken steeds meer bedrijven naar efficiënte methoden als aanvulling op klassikale trainingen. De oplossing is:
e-learning. De combinatie van live en online trainen is blended learning.

De vraag naar e-learning specialisten neemt steeds meer toe. Dit vakgebied is enorm in opkomst maar het aantal goed geschoolde e-learning consultants en ontwikkelaars is beperkt.

Er zijn in Nederland weinig opleidingen die speciaal gericht zijn op e-learning in de praktijk. Bij sommige theoretische universitaire studies is e-learning een klein onderdeel van het geheel.

Misschien wil je (of kun je) geen jaren studie volgen maar wil je snel aan de slag via een praktijktraining op HBO-niveau. Dan is deze opleiding precies wat je zoekt!

Uniek in Nederland

De Vakopleiding E-learning Specialist is in z'n opzet uniek in Nederland. Uiteraard is een goede theoretische basis onmisbaar. Maar daarnaast besteden we veel aandacht aan de praktijk: hoe zet je deze kennis in om professionele e-learning programma's te maken en hoe kun je de juiste adviezen geven over de selectie van een Learning Management Systeem voor bedrijven of organisaties.

Een Learning Management Systeem

Deze opleiding zou geen praktijkopleiding mogen heten als we er niet voor hadden gezorgd dat je alles wat je leert direct in de praktijk kunt implementeren.

Daarom krijgt iedere deelnemer toegang tot een oefen-LMS, waar je meteen de content op kunt zetten die je klaar hebt.

Optioneel (tegen meerprijs):
een eigen, nieuwe website, met daarop een Learning Management Systeem (LMS) en een webwinkel geïnstalleerd. Voor deelnemers aan de vakopleiding zijn kosten van de LMS-licenties, SSL-certificaat, hosting en klein onderhoud, zo laag mogelijk gehouden.

Je eigen Webinar Systeem

Webinars zijn een veelzijdige manier om online content te delen.
Je kunt ze inzetten als onderdeel van je online programma, maar ook in je marketingactiviteiten.

Tijdens de opleiding maak je gebruik van zo'n systeem. Je kunt er volop mee experimenteren en het inzetten in je training.

Wat kun je van de opleiding verwachten?

Deze opleiding is heel praktijkgericht. Theorie zal niet ontbreken, maar staat ten dienste van het eindresultaat.

De opleiding is behoorlijk intensief, maar dat hoort bij dit kwaliteitsniveau. De rode draad is het zelf ontwikkelen van een e-learning training. Na afloop heb je niet alleen het hele proces van idee tot product doorlopen, maar heb je dit ook in de praktijk gebracht.

Wat is het resultaat van de opleiding?

Aan het eind van de opleiding:

 • kun je de vertaalslag maken van bedrijfsdoelen naar inspirerende e-learning content die beklijft
 • ben je een volwaardige gesprekspartner / adviseur bij de selectie van Learning Management Systemen voor bedrijven
 • ben je in staat om projecten aan te sturen waarin deskundigen samenwerken met ontwikkelaars om professionele e-learning modules te maken
 • kun je zelf complete programma’s ontwikkelen en deze in de markt zetten
 • hebben professionele webinars geen geheimen meer voor je

Praktische details over de opleiding

 

De opleiding omvat de theoretische en praktische content die belangrijk is om je rol als e-learning specialist en ontwikkelaar goed te kunnen vervullen.

Hieronder staat beknopt aangegeven wat we tijdens de opleiding behandelen:

Deel 1:   e-learning theorie
Methoden, technieken, digitale didactiek, ontwikkelmodellen

Aan het einde van deel 1 heb je inzicht in moderne werkvormen, weet je hoe je bestaande content voor een live training omzet naar blended learning en e-learning en ben je in staat om de juiste LMS software te selecteren. Bovendien heb je handvatten gekregen om een multi-disciplinair projectteam aan te sturen als je het ontwikkelen van e-learning programma’s gaat uitbesteden.

 

Deel 2:   het ontwikkelen van een e-learning programma
Opzet, structuur, indeling, meten van het resultaat en werken met een Learning Management Systeem (LMS) in de praktijk

Dit gedeelte is heel praktisch. Het oefen-LMS staat klaar en je start met de praktijkcase: het ontwikkelen van je e-learning programma. Deze casus loopt als een rode draad door de hele opleiding heen. Je zult alle aspecten van het creëren van een professioneel e-learning programma zelf gaan uitvoeren. Onder begeleiding maak je een programma dat jouw deelnemers graag volgen en waarmee het opgestelde leerdoel bereikt wordt. Je gaat ervaring opdoen met verschillende interactieve werkvormen. Ook de vormgeving is een belangrijk aspect.

 

Deel 3:   (online) marketing en sales
Het automatiseren van het gehele proces: promotie – inschrijving – toegang tot de content – toetsen – certificaten

Naast het op een professionele manier samenstellen van een e-learning programma is het ook belangrijk dat je weet hoe je dit in de markt zet. Dat kan voor je zelf zijn, als je zelfstandig ondernemer bent of wilt worden, maar dat kan ook zijn voor het bedrijf waar je werkt. Zelfs als het programma niet als open-inschrijving op de markt komt, is het binnen een bedrijf of organisatie belangrijk dat je het aan de deelnemers kunt “verkopen”, om zo de betrokkenheid te vergroten.

 

Deel 4:  Ontwikkeltools
Van laagdrempelig tot geavanceerd, inclusief webinars (online seminars), video en audio

In dit onderdeel, dat vanaf het begin van de opleiding beschikbaar is, leer je gebruik te maken van handige ontwikkeltools. Als professional wordt er van je verwacht dat je mooie (PowerPoint) presentaties maakt, die de basis vormen voor video’s, webinars en interactieve content. Je gaat leren werken met handige tools en weet wanneer je ze wel en niet zult inzetten. Ook het geven van goede webinars en online coachings- en Q&A-sessies zal aan bod komen.

Terug naar details


De opleiding heeft een doorlooptijd van 6 maanden, op parttime basis.
Daarna heb je nog 6 maanden toegang tot de Biztool Academy (online content) en mag je nog alle vragen aan de docent voorleggen. Dus ook na afloop van de opleiding kun je nog op de eLearning eXpert Group terugvallen, als je bezig bent met de ontwikkeling van je 2e of 3e e-learning programma.

De studiebelasting is ongeveer 3 – 4 uur per week.
Vanaf deel 2 zul je daarnaast de nodige tijd steken in de ontwikkeling van je eigen e-learning programma. Het aantal uren bepaal je zelf. Een richtlijn is: 2 tot 6 uur per week.

Maandelijks is er een online Vraag en Antwoord sessie (Q&A).
Naast de online training zijn er een aantal live dagen.
De data van de Q&A-sessies en de live dagen krijg je na inschrijving.

De opleiding wordt gegeven in de vorm van Blended Learning.
Op de Biztool Academy is alle content online te vinden:

 • Video, audio, naslagwerk, checklists en toetsen/quizzen
 • In elke module vind je opdrachten om het geleerde direct in je eigen situatie toe te passen. Deze opdrachten stuur je in en je krijgt er van de docent feedback op
 • Er is een discussieforum waarin de deelnemers elkaar vragen stellen en waar je van je medecursisten feedback kunt krijgen over gerealiseerde content
 • Via Private Sessions sta je in direct contact met de docent en kun je op elk gewenst moment je vragen voorleggen. Zo hoef je nooit vast te lopen!

 

Terug naar details


Gebruik maken van een oefen LMS

Om er voor te zorgen dat het niet bij theorie alleen blijft, krijg je als deelnemer aan de vakopleiding toegang tot een oefen-LMS. Hierin kun je de content uploaden die je klaar hebt en kun je anderen om feedback vragen.

Optioneel: Je eigen Learning Management Systeem

Ook is het mogelijk om een compleet werkend LMS met webwinkel aan te schaffen tegen een speciale cursistenprijs. Meer details bij het onderdeel Inbegrepen.

 


De opleiding omvat de volgende onderdelen:

 • Toegang tot alle online content gedurende een heel jaar
 • Intensieve begeleiding
 • Live trainingsdagen
 • Live online Q&A-sessies
 • Private Sessions (communiceer rechtstreeks met de docent)
 • Besloten forum
 • Toegang tot het oefen-LMS
 • Webinar software

 

Optioneel: Een eigen Learning Management Systeem, bestaande uit:

 • Nieuwe website met zelfgekozen domeinnaam
 • Installatie en inrichting van LMS met webshop
 • Hosting, klein onderhoud en licenties gedurende 1 jaar

 

 

Meer weten?
Voorafgaand aan je inschrijving willen we graag samen vaststellen of dit voor jou de ideale opleiding is en of jij voldoet aan de toelatingseisen voor deze vakopleiding. De praktijk leert dat je naast een HBO denk- en werkniveau moet beschikken over veel vaardigheden en flexibiliteit om van dit mooie maar complexe vak een succes te maken.

In z’n algemeenheid voldoe je aan het onderstaande profiel:

Je hebt minimaal enkele jaren ervaring in het bedrijfsleven (als medewerker of zelfstandig ondernemer) of bij een non-profit organisatie.

Je hebt goede communicatievaardigheden, zowel verbaal als schriftelijk. Je hebt de flexibiliteit om je te verplaatsen in de doelgroep en kent de taal om ze zo aan te spreken dat de content bij hen binnenkomt.

Je hebt feeling voor vormgeving. Bent creatief en hebt ervaring met het maken van mooie (PowerPoint) presentaties. Je wilt ontdekken en hebt de drive om je te verdiepen in video, audio en specifieke ontwikkeltools.

Je houdt van de digitale mogelijkheden: internet, mobiele apps, WordPress……. Je gebruikt ze dagelijks en wilt ze toepassen in een leersituatie.

 

Tijdens een telefonische intake wordt samen met jou afgestemd in hoeverre je voldoet aan deze toelatingseisen om de kans op succes zo groot mogelijk te maken.

Klik op de onderstaande knop om in een vrijblijvend gesprek een antwoord te krijgen op al je vragen.

 


Aanvullende informatie, zoals de investering, startdatum en voorwaarden, willen we graag telefonisch met je bespreken. Uiteraard geheel vrijblijvend! Hebben we je interesse gewekt? Klik dan op de onderstaande knop. We nemen snel contact met je op.

Ik wil meer weten