Tijd om je online training af te stoffen

Training afstoffen

Stel je hebt vorig jaar of het jaar daarvoor de perfecte online training gemaakt. Toch heeft die training minder opgeleverd dan je dacht. En nu leeft de training een sluimerend bestaan op je LMS. Is alle moeite vergeefs geweest? Nee! Absoluut niet. Het is de hoogste tijd om je training af te stoffen, eventueel nog wat aan te passen, maar vooral: opnieuw in de markt te zetten. Je e-learning is een waardevol bezit en het is zonde dat je er niet de vruchten van plukt.

Waarom heeft de training minder opgebracht dan je dacht?

Veel trainers, consultants en coaches zijn echte experts op hun vakgebied. Maar met één belangrijke taak (lees: de kurk waar je bedrijf op draait) hebben deze experts vaak veel moeite. Dat is met marketing en verkoop. Hieronder geef ik je een aantal tips om je online training af te stoffen en nieuw leven in te blazen.

Tip 1: Volg je training zelf nog een keer

Dat klinkt misschien raar, want jij hebt de content toch zelf ontwikkeld? Je “kent” de inhoud toch op je duimpje? Als je je eigen training nog een keer van a tot z volgt, ontdek je vaak 2 dingen:

Je ziet hoe goed de e-learning content eigenlijk is.
Dat is belangrijk, want voor de marketing is enthousiasme en geloof in je eigen product cruciaal! We denken al snel dat de content niet goed is als het product onvoldoende verkoopt. Het tegendeel is vaak waar: je hebt enorm veel energie gestoken in de ontwikkeling, maar (te) weinig in de marketing en verkoop.

Je vindt kleine verbeterpunten.
Als de training al een of meerdere jaren oud is, kan het zijn dat je een aantal verbeterpunten kunt doorvoeren. Er verandert veel, ook op jouw vakgebied, en door de content van je online training af te stoffen en op kleine punten aan te passen kun je deze opnieuw in de markt zetten als “nieuwe versie”. Grote merken doen dit continu!

Tip 2: Kun je de doelgroep versmallen?

Dat lijkt natuurlijk heel contraproductief: de training is al weinig verkocht en nu zou je die ook nog eens aan MINDER mensen moeten aanbieden? Toch zou ik het eens proberen. Want een van de redenen dat er weinig animo was voor de training, kan zijn dat de doelgroep zich onvoldoende voelde aangesproken, omdat de marketingteksten te algemeen waren.

Voorbeeld:
Jouw training gaat over het voorkomen van een burn-out.

Dat is iets wat voor een heel grote doelgroep interessant kan zijn. Als je jouw marketing richt op “iedereen”, dan zul je heel algemene voorbeelden moeten geven. Het nadeel is dat niemand zich dan persoonlijk herkent in die voorbeelden.

Als je al een niche hebt gekozen, b.v. ‘het voorkomen van burn-out voor vrouwen’, waarom zou je dan niet eens een speciale marketingcampagne opzetten voor ‘het voorkomen van burn-out voor moeders die net hun eerste kind hebben gekregen’. Je geeft dan heel specifieke voorbeelden waar iedere ‘moeder die net haar eerste kind heeft gekregen’ zich in herkent. De kans is heel groot dat je dan veel meer respons krijgt.

Tip 3: Maak een (nieuw) lanceringsplan

Het heeft weinig zin om dezelfde marketingmethode te gebruiken als de vorige keer. Maar je hoeft ook niet meteen je hele marketing te herzien. Kleine wijzigingen kunnen vaak een enorm effect hebben.

Een voordeel van het versmallen van je doelgroep (tip 2) is ook dat je de doelgroep gemakkelijker kunt bereiken. In he bovenstaande voorbeeld zou je lid kunnen worden van groepen op de sociale media waar de ‘moeders die net hun eerste kind hebben gekregen’ op zoek gaan naar tips. Je zou ook kunnen adverteren in tijdschriften die zich richten op deze doelgroep. De mogelijkheden zijn eindeloos.

En nadat je hebt uitgevonden WAAR je doelgroep is, ga je een plan maken om ze te interesseren in jouw e-learning.

Bij een lanceringsplan zet je voor jezelf de acties die je wilt ondernemen uit op een tijdlijn. Het gemakkelijkste is als je van achter naar voren werkt: bepaal de datum waarop je je training wilt openstellen (en ja, dat geldt ook voor een online training zonder vaste startdatum!). Werk vervolgens terug en noteer wat je elke week wilt doen.
Een termijn van zo’n 6-8 weken is een goed uitgangspunt voor een e-learning training.

Inspiratie nodig voor een lanceringsplan? Klik hier om een handige checklist te downloaden!

Samenvatting:

Denk niet te snel dat een online training die minder verkoopt dan je zou willen, is afgeschreven. Het is een waardevol product en als je nieuwe energie steekt om je online training af te stoffen en de juiste marketing hanteert, kun je NU de vruchten plukken van de inspanningen van toen. Veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Tijdelijk maar 9,95 per maand !

Met Live sessies, korte trainingen, artikelen, checklists en nog veel meer. Elke maand nieuwe content!