Waarom online werken en leren ook na Corona een goed idee is

Online werken

Lang vóór de Corona-crisis werd er al kennis gedeeld via het internet. En was het al een fantastische werkvorm. Als aanvulling op live trainen en coachen (blended learning) of via zelfstandige e-learning modules. Veel trainers en coaches die aanvankelijk nog wat huiverig waren ten opzichte van online werken, zijn nu, doordat ze plotseling in het diepe moesten springen, helemaal “om”. Maar als straks (hopelijk) de Corona-crisis voorbij is, gaan we dan terug naar onze oude werkwijze? Of is het online werken en opleiden voorgoed geïntegreerd in onze bestaande dienstverlening?

Een goed alternatief

Tijdens de Corona-crisis heeft het online werken en leren haar nut bewezen als een alternatief voor live bijeenkomsten en trainingen. Maar is het feit dat we in quarantaine zaten de enige reden om hiervan gebruik te maken? Nee zeker niet! Wij proberen al jaren mensen bewust te maken van de voordelen en de mogelijkheden. De Corona-crisis heeft onze boodschap een boost gegeven.

Maar is het hierna voorbij? Is quarantaine de enige reden om online te werken en te studeren? Nee, natuurlijk niet. Hieronder geven we een aantal redenen waarom dit áltijd een goed alternatief kan zijn.

Tijdbesparing

Een van de belangrijkste voordelen van online je klanten coachen, opleiden of adviseren, is de tijdsbesparing die het jou en je klanten oplevert.
Niemand hoeft te reizen, je hoeft niets klaar te zetten in een lokaal, je hoeft niet te wachten totdat ook Els de file eindelijk heeft getrotseerd. Iedereen kan meteen via een online meeting of een webinar de presentatie volgen en er actief aan deelnemen.

Flexibiliteit

Als je e-learning modules in een online leeromgeving aanbiedt, is de winst nog groter. Want naast het bovenstaande voordeel komt er dan nog bij dat de cursisten zelf bepalen waar en wanneer ze de content bestuderen. En dat ze daarbij hun eigen tempo bepalen. Sommigen leren nu eenmaal sneller terwijl anderen de stof juist liever nog een keer extra doornemen.

Voor de cursist is een online cursus goed te combineren met andere bezigheden en verantwoordelijkheden. Waardoor het juist in het volwassenenonderwijs heel praktisch is.

Maatschappelijk belang

Naast de voordelen die online leren voor een opleider en cursist hebben is er ook een algemeen maatschappelijk belang. Bijvoorbeeld mensen die minder mobiel zijn of een andere drempel hebben, waardoor live trainingen niet altijd een optie zijn.

En denk eens aan het milieu. Naast alle ellende die de Corona-crisis met zich mee heeft gebracht, is er ook een lichtpuntje: doordat we massaal online zijn gaan werken en er daardoor minder weg- en luchtverkeer is geweest is de luchtkwaliteit er met sprongen op vooruit gegaan.

Alleen rozengeur en maneschijn?

Nee, dat zou niet realistisch zijn.
Want de energie die je als cursist (en trainer!) krijgt in een positieve, inspirerende live bijeenkomst is moeilijk te evenaren via een online training.
En als je deelnemers de vrije keus zou geven, dan zouden ze vaak het liefst jou als trainer of coach 24 uur per dag (op afroep) naast zich willen hebben.

Daarom zijn wij een groot voorstander van Blended Learning: een goede mix van online en offline trainen, in een groep of individueel, als zelfstudie of met begeleiding.

Daarnaast zijn er bepaalde vaardigheden die je alleen door het fysiek te oefenen onder de knie kunt krijgen. Denk aan de meeste sporten, handvaardigheden, verkoopgesprekken voeren en b.v. spreken in het openbaar.

Het ontwikkelen van een online training kan ook best tijdrovend zijn.
Maar dat is in principe een eenmalige investering. Hierna kan dezelfde training door heel veel verschillende cursisten gevolgd worden. Je kunt meer mensen helpen en uiteindelijk met minder inspanning hetzelfde inkomen of meer verdienen.

Conclusie

Ook na Corona moet online werken en leren hand in hand gaan met live trainingen en op kantoor werken. Zo zorg je voor gemotiveerdere cursisten en personeel. Meer tijdsbesparing en winst voor het milieu. En een inclusievere maatschappij.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven