50% meer resultaat in je online training met webinars

online training met webinars

Over sommige dingen hoef je geen discussie meer te voeren. Zoals: “Online leren is niet meer weg te denken in deze tijd”.
Maar niet iedereen vindt het even gemakkelijk om online te leren. Vooral als de training wordt aangeboden in de vorm van zelfstudie. Gelukkig kun je je studenten helpen door je online training aan te bieden met webinars. Zo hebben ze een grotere kans om het programma succesvol af te ronden.

Percentage dat je training afmaakt

Je hoeft je niet te schamen als van een groep deelnemers aan jouw online training maar 30% de eindstreep haalt. Zie ook het artikel: Help mijn cursisten haken af Wist je dat de gemiddelde cijfers wereldwijd nog veel lager zijn?

Het goede nieuws:

Gelukkig kun je er zelf veel aan doen om dat cijfer flink omhoog te krijgen. Zodat jouw deelnemers enthousiast met je training doorgaan en met succes afronden.

Het toverwoord

Dat betekent in de meeste gevallen dat JIJ er wat van je eigen energie in moet steken. Dus niet: “schrijf je maar in en zoek het verder zelf uit”. Het toverwoord is BETROKKENHEID. Niet alleen van de cursisten, maar ook van jou.

Waarom?

Omdat menselijke aandacht en ondersteuning nog altijd tot de belangrijkste succesfactoren behoren. Ook bij online leren. Daarom zijn wij zelf zo’n voorstander van Blended Learning (een combinatie van online en offline werkvormen). En zelfs als je de training alleen online aanbiedt, heb je mogelijkheden om de betrokkenheid te vergroten.

Wat geeft het beste resultaat?

Het mooiste is als je iedere deelnemer persoonlijk, face-2-face kunt helpen. Dat je hem of haar aan de hand kunt nemen om alle stappen van het traject samen te doorlopen. Maar dat is niet efficiënt. (Zie ook: 4 Moderne Verdienmodellen).

Hoe los je dit online op?

Een van de manieren om Blended Learning zuiver online toe te passen, is door het toevoegen van online sessies.

Wat voor soort online sessies zijn er?

 • Groepsbijeenkomsten waarin jij kennis deelt: webinars.
  Stel je hebt een online training gemaakt van 6 weken. Dan zou je elke week een live presentatie kunnen geven over een bepaald onderwerp. De deelnemers kunnen direct reageren en jij hebt live (online) contact met de groep. Je kunt ze motiveren, uitdagen en opdrachten geven, waardoor ze geprikkeld worden om aan de slag te gaan.
 • Mastermind groepen
  Hierbij kom je (virtueel) bij elkaar. Met de hele groep of in subgroepjes. Alles wat je offline in je mastermind zou doen gebeurt nu online. Afhankelijk van de gebruikte tool zien de deelnemers elkaar via hun webcam en gebruiken ze hun microfoon om met elkaar te spreken. Op deze manier kun je b.v. heel goed doornemen wat de voortgang is en waar je deelnemers eventueel blijven steken Je kunt ook een thema kiezen om daar een discussie over op te zetten.
 • Q&A-sessies
  Puur zelfstudie heeft vaak als nadeel dat de cursist blijft zitten met vragen, niet verder komt en daardoor afhaakt. Dit kun je voorkomen door regelmatig vraag en antwoord sessies (Q&A-sessies) te geven. De deelnemers kunnen rechtstreeks vragen aan je stellen en voor degenen die erbij zijn maar geen vraag hebben is het ook leerzaam.
 • Individuele sessies
  Hierbij zul je natuurlijk, net als bij face-2-face sessies, je uren moeten besteden aan 1 individuele klant, maar het voordeel is dat niemand hoeft te reizen.
  Daardoor kun je ook klanten bedienen die verder weg wonen, misschien zelfs in het buitenland. Ook als je zelf in het buitenland bent kun je ze te woord staan. Dat kan in bepaalde gevallen enorm belangrijk zijn voor je klant.

Al met al is het toevoegen van webinars en andere online sessies een belangrijke succesfactor voor het slagen van je online trainingen en coaching. Het zorgt voor betrokkenheid van jouw kant en daardoor meer betrokkenheid van je cursisten. Dit zal de resultaten van je training enorm verbeteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven