In een vorig artikel beschreef ik mijn 5-stappenplan voor het maken van een e-learning programma. De tweede stap is: Creatie. En daar gaat het soms fout. Want door grote drukte in je werk kun je als zelfstandig trainer, consultant of coach niet altijd voldoende tijd vrijmaken voor het echte productiewerk. Goed om dan eens stil te staan bij de mogelijkheid om dat uit te besteden. In dit artikel wat stof tot nadenken voordat je er aan begint.
Delegeren……………….
Ik moet toegeven, dat is niet mijn sterkste punt. Wat ik zelf kan doen zal ik niet gemakkelijk uitbesteden. Maar dat is niet altijd de slimste keuze. Er zijn ook dingen die ik met liefde door iemand anders laat doen: De financiële administratie, mijn agenda bijhouden, rapporten schrijven en veel andere randverschijnselen die horen bij het ondernemerschap. Maar de dingen waar ik goed in ben en/of heel veel plezier in heb, hou ik het liefste in eigen hand. (Herken je dat?)
Wat kun je (meestal) niet uitbesteden?
Laten we vooropstellen dat JIJ de expert bent in het onderwerp van de training. Dat betekent dat er voor jou een belangrijke taak is weggelegd in het ontwikkeltraject: jij zult de inhoud van de training, de content, moeten aanreiken.
Minimaal in de vorm van tekst, maar misschien heb je al – mooie – presentaties voor je klassikale training. Daar kan een e-learning ontwikkelaar meestal goed mee uit de voeten. (Als ik het heb over een ‘mooie’ presentatie, dan is dat niet een verzameling van 70 dia’s met alleen tekst en opsommingstekens! Daar zal ik ook nog eens een artikel over schrijven. Zie hier een hilarisch filmpje over dit onderwerp).
En naast dia-presentaties, die worden omgezet naar een video voor je online leeromgeving, wil je misschien zelf ook nog in beeld. Dat kan op verschillende manieren, maar betekent wel dat jij de video moet maken of inspreken. (Zie ook: 8 Tips voor professionele video voor je online programma)
Blijft er dan nog wat over om uit te besteden? Ja, nog best veel, want:
Er komt nog meer bij kijken voordat je eerste training verkocht is:
- Content geschikt maken voor online gebruik. En dan heb ik het nog niet over de techniek, maar b.v. de lengte van de onderdelen, de gebruikte werkvorm enz.
- Omzetten naar PDF, audio en/of video en interactieve lessen
- Het maken van toetsen/quizzen
- Inrichten van je Learning Management Systeem en uploaden content
- Koppelen aan je webwinkel
- Marketingacties uitvoeren ter promotie van de training
Wat kun je daarvan uitbesteden en aan wie?
De eerste 3 taken kun je heel goed uitbesteden aan een e-learning ontwikkelaar, ook wel instructional designer genoemd. Dit is een vakman of -vrouw die een kei is in digitale didactiek, vormgeving, taal en het gebruik van professionele auteurstools.
De taken van punt 4 tot en met 6 kun je heel goed uitbesteden aan een Virtual Assistant (VA). Dit is een zelfstandig professional die niet bij jou op kantoor komt zitten (tenzij afgesproken), maar die diensten verricht voor jouw bedrijf, vanuit zijn of haar eigen werkplek. Een VA kan ook nog bepaalde specialismen hebben. Overleg dus eerst goed of ze ervaring hebben met jouw LMS en vraag referenties voordat je taken aan hem/haar delegeert.
Wat zijn de voordelen van uitbesteden
Jij kunt je tijd besteden aan je bedrijf.
Je hoeft geen tijd vrij te maken om met nieuwe pakketten te leren werken. Je kunt die tijd steken in het verhogen van je omzet door nieuwe klanten te vinden en te bedienen.
Een expert doet het meestal veel sneller.
Voor de persoon die jij inhuurt om de taken uit te voeren is het werken met de pakketten dagelijks werk. Er is dus geen inleertijd nodig. Door jarenlange ervaring kent de specialist de trucs om de taken goed en zo snel mogelijk te laten verlopen.
Specialisten maken mooiere en betere e-learning programma’s.
Omdat het hun dagelijks werk is, hebben ze veel meer kennis en ervaring op het gebied van digitale didactiek waardoor de cursist het gewenste leerdoel bereikt.
Ze hebben een grafische achtergrond of veel gevoel voor vormgeving. Dat is belangrijk om er voor te zorgen dat de cursist gemakkelijk zijn weg vindt in de training en dat het er prettig en professioneel uit ziet.
E-learning ontwikkelaars zijn ook taalkundig sterk. Schrijven voor internet vraagt hele andere vaardigheden dan het maken van een papieren boek over hetzelfde onderwerp.
En wat te denken van het toevoegen van interactie aan je training? Dit maakt het leuker voor de cursist om te volgen en het leereffect neemt ook met sprongen toe. Je training interactief maken is een vak apart.
Je training is veel eerder klaar.
Daardoor kun je er sneller geld mee verdienen en dat is toch vaak je doel als je je eigen e‑learning programma’s in de markt gaat zetten.
Wat zijn de nadelen van uitbesteden
Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het uitbesteden van de ontwikkeling van je e-learning programma. Hieronder noem ik er een aantal:
Het kost geld.
Een factor waar je niet te licht over moet denken. Een e-learning ontwikkelaar is een specialist die van vele markten thuis is, dat heb je hierboven al kunnen lezen. Echt goede ontwikkelaars zijn schaars, want de combinatie van benodigde talenten, kom je niet dagelijks tegen. Dat vind je terug in de tarieven. Daar komt bij dat het ontwikkelen een tijdrovende bezigheid is die van vele factoren afhangt. Wil je daar meer over weten, lees dan het artikel van Wilfred Rubens: Wat kost het ontwikkelen van één uur ‘online leren’.
Je moet meer overleggen.
Als jij de enige bent die de hele training ontwerpt, maakt, publiceert en zorgt voor marketing en sales, kun je alles volgens jouw eigen idee doen. Het zit in jouw hoofd en je hoeft niemand uit te leggen hoe je het hebben wilt.
Dat is een heel ander verhaal als je een gedeelte gaat uitbesteden. Dan zul je regelmatig moeten overleggen, duidelijke afspraken maken, je zelf aan deadlines houden zodat ook de uitvoerende partij de gestelde opleverdata kan halen enz.
De tijd die je enerzijds wint door het niet zelf te hoeven maken, zal aan de andere kant wat worden beperkt doordat je tijd kwijt bent aan overleg en evaluatie. Hoe meer verschillende mensen je inhuurt, hoe meer tijd je kwijt zult zijn met ‘projectmanagement’.
Je moet de juiste persoon (of personen) zien te vinden.
Ga niet over een nacht ijs, maar zoek een aantal ontwikkelaars en VA’s die je zou kunnen inschakelen en maak daarna pas je keuze. Ook dit is een tijdsinvestering. Maar als je eenmaal de juiste mensen gevonden hebt en het klikt goed, dat kun je ze vaak steeds opnieuw inzetten.
Je moet soms water bij de wijn doen.
Jij hebt jouw ideeën over hoe jij wil dat het programma er uit komt te zien, maar dat is niet altijd het beste. De specialist heeft daar soms een heel andere kijk op. En dat betekent dat je niet altijd stug kunt vasthouden aan jouw wensen. Als je niet de flexibiliteit hebt om je te laten overtuigen van wat beter is in een bepaalde situatie, wordt het uitbesteden een lastige klus.
Weten waar je het over hebt.
Ondanks dat je niet alles zelf hoeft te doen is het belangrijk dat je inzicht hebt in de taken die je gaat uitbesteden. Daarom is het een goed idee om je door opleiding of training de minimale e-learning kennis eigen te maken zodat je kunt beoordelen of de tijd die wordt berekend wel realistisch is. En om te kunnen bepalen of iets “echt niet gerealiseerd” kan worden omdat het technisch gewoon te ingewikkeld zou zijn.
Je ziet, het is niet nodig om alles zelf te doen. Je kunt heel veel expertise inhuren. Door de voordelen en de nadelen voor jezelf goed op een rijtje te zetten kun je in jouw specifieke situatie de juiste keuze maken.