Het is 2003

Ik heb het druk als trainer en consultant op het gebied van Microsoft Office. Dagelijks naar opdrachtgevers om de medewerkers te leren hoe ze het beste werken met Word, Excel, Outlook en de andere toepassingen. Dat gaat heel goed, maar toch knaagt er iets: ik steek wel héél veel uren in reizen en (ja ook toen al:) files. Dat wil ik anders!

 

Moodle

De eerste stappen op het pad van online trainingen worden gezet. Moodle wordt ons Learning Management Systeem en al snel staan er 4 trainingen online. Aanvankelijk alleen om voor mezelf rust te creëren. We hoeven minder klassikale bijeenkomsten te organiseren, omdat de cursisten (medewerkers van mijn opdrachtgevers) al veel online kunnen voorbereiden. Dat scheelt mij een hele hoop tijd.

 

Verkopen

Het grote succes van deze online trainingen maakt wat bij me los: “zou ik deze trainingen ook apart, als open training voor iedereen, kunnen verkopen?” Ik start een marketingcampagne en het duurt niet lang voordat de eerste open inschrijvingen gerealiseerd worden.

 

Extra inkomsten

Ik zal nooit het gevoel vergeten dat ik kreeg bij mijn eerste betaalde (online) cursist: vrijheid, trots en de zekerheid dat ik met 1x flink werk verzetten oneindig lang inkomsten kan genereren!

 

Meer diepgang

In diezelfde periode vraagt een van mijn cursisten: “Heb je ook een training over Microsoft Access die ik online kan doen?” Die had ik nog niet, maar natuurlijk kon ik die training maken. En heel wat beter en professioneler dan het papieren lesmateriaal dat er tot nu toe over dit pakket beschikbaar was.

 

Aan de slag

Ik had niet tegen de cursist gezegd dat ik nog moest beginnen met het ontwikkelen van de training. Wel een datum genoemd waarop de training beschikbaar zou zijn: 3 weken later. Voor mij werkt zo’n deadline prima, maar omdat ik nog alles moest ontwikkelen en digitaliseren was het een race tegen de klok.

 

Steeds 1 module vóór blijven

Naast de trainingen die ik overdag gaf, werden de avonden tot in de late uurtjes en alle weekenden besteed aan het ontwikkelen van de Access-cursus. Dat was niet zo erg, want net als bij de Excel, Word, PowerPoint en Outlook cursussen die ik had gemaakt, zou ik ook deze Access training als een open training gaan verkopen.

 

De domper

De cursist was heel enthousiast over de training. Dus…….. (dacht ik)……. zal de training wel veel verkocht worden. Al die extra uren die ik er in gestoken heb, worden goed gemaakt door de inkomsten die de training gaat opleveren. Dat bleek een misvatting te zijn. Wat ik ook deed met online marketing en hoe ik deze training ook promootte bij potentiële klanten, er was NIEMAND die de training wilde volgen.

 

Wat had ik fout gedaan?

Ik had niet onderzocht of er wel behoefte was aan de training. Ik was er gewoon van uitgegaan dat als er 1 cursist was die de training wilde hebben, er veel meer zouden zijn. Bovendien had ik een “unieke” training ontwikkeld met veel meer diepgang dan de traditionele trainingen over dit onderwerp. De realiteit was dat Microsoft Access (het database pakket) maar door een hele kleine groep werd gebruikt. Het was te ingewikkeld voor de gemiddelde gebruiker en te simpel voor maatwerk toepassingen binnen bedrijven.

 

De les die ik heb geleerd

De eerste stap als je een nieuw product in de markt wilt zetten (b.v. een online training) is: onderzoek goed of er wel behoefte is aan jouw training. Soms ben je zelf heel enthousiast over een onderwerp en ben je er van overtuigd dat je een gat in de markt hebt ontdekt. Je voelt aan dat er nog niemand anders zo’n training aanbiedt. Betekent het dan inderdaad dat je een gat in de markt hebt gevonden? Of is het misschien zo dat er geen behoefte is aan zo’n cursus? Beide situaties zijn mogelijk.

 

Tip:

Inventariseer bij je doelgroep of ze behoefte hebben aan de online training die jij wilt ontwikkelen. Dat hoeft niet een duur marktonderzoek te zijn. Veel kun je zelf al uitvinden bij je bestaande klanten en via de Sociale media. Is er behoefte? Dan weet je dat je inspanningen niet voor niets zullen zijn!

 

Video is enorm belangrijk bij e-learning. Wil je handige tips en trucs over het werken met de video-editor Camtasia? Schrijf je dan snel in voor de gratis online training
eLearning video’s maken in Camtasia