Leren makkelijk gemaakt met microlearning!

Microlearning

De term e-learning is inmiddels wel ingeburgerd. Maar heb je al gehoord van microlearning? Wat is het? Wat hebben je deelnemers er aan en wat betekent het voor jou als aanbieder van online trainingen? In dit artikel krijg je een beknopt overzicht.

Wat is Microlearning?

Kort door de bocht komt het er op neer dat je relevante informatie over een bepaald thema in kleine, hapklare en vooral afgeronde stukjes aanbiedt. Die voor de betreffende persoon snel te vinden zijn. Misschien heb je al eens gehoord van de term “Just in Time en Just Enough”. Daarmee wordt bedoeld dat mensen zelf training of informatie kunnen krijgen op het moment dat ze er behoefte aan hebben.

E-learning in hapklare brokken

Microlearning sluit prima aan op de wens om “just in time” en “just enough” te leren. Het antwoord op een vraag moet dus direct beschikbaar zijn en zich beperken tot alleen die vraag. Dit kun je doen door je content in kleine, ‘hapklare’ brokken te verdelen. Dit is bij e-learning in het algemeen belangrijk om te doen. Maar bij microlearning komt daar nog een element bij: het moet een afgerond geheel zijn. Een soort minitraining die je los kunt aanbieden, maar die je ook kunt gebruiken als onderdeel van een grotere training.

1. Focus op het doel

Hoe maak je nou microlearning content die – ondanks de geringe omvang – het gewenste leereffect heeft? Elk microlearning onderdeel is een afgerond geheel. Dus wat je doet voor je grotere online programma geldt nu ook voor het specifieke onderdeel: het leerdoel met helder zijn. Je moet weten wie je doelgroep is en op welke manier je de microlearning content het beste kunt presenteren.

2. Focus op mobiel

Microlearning is bij uitstek geschikt om onderweg of thuis te bekijken. Zorg er dus voor dat je training prima te volgen is via tablets en smartphones. Hou daar rekening mee bij de presentatie: geen lappen met tekst, maar vooral grafische elementen, video’s en audio.

3. Focus op interactie

Leren door doen is een van de meest effectieve manieren om kennis en vaardigheden te trainen. Presenteer je content daarom in de vorm van leuke testjes en games. Op die manier zal de deelnemer zich de content spelenderwijs eigen maken.

4. Focus op tijdsduur

Hoe lang mag een microlearning training duren? Natuurlijk is hier geen zwart-wit grens te trekken. Maar realiseer je dat de gemiddelde persoon liever begint aan een training van 4 minuten dan aan een van 40 minuten. Misschien heb je zelf wel eens op YouTube gezocht naar een tutorial over een specifiek onderwerp. Grote kans dat er een lange lijst tevoorschijn kwam met tutorials van uiteenlopende lengte. Waar kies je dan zelf (in eerste instantie) voor?

5. Focus op hergebruik

Waarschijnlijk heb je al heel veel content. Als je daar e-learning content van gaat maken is het belangrijk dat dit zoveel mogelijk “evergreen” wordt. Dus gebruik geen lesnummers, data, verwijzingen naar de “vorige les” of andere elementen. Elke les (microlearning) is dan volledig op zichzelf te gebruiken, maar ook gemakkelijk te combineren tot een nieuwe grotere training. Als je de bovenstaande tips in je achterhoofd houdt, dan is het ontwikkelen van effectieve microlearning content de ideale manier om je online leerplatform mee te vullen.

Wat hebben je deelnemers aan microlearning?

In de eerste plaats is het leereffect veel groter. Als je iets moet leren wat je pas over enkele maanden nodig hebt, ben je de helft meestal weer vergeten. We willen niet meer wachten. Dat geldt ook voor de cursisten die een vraag hebben. Ze willen NU de oplossing en niet pas in de volgende module of in een andere training.

Wat betekent het voor jou?

Bij het ontwikkelen van je content is het altijd al belangrijk om het lesmateriaal in kleine stukjes te verdelen. Bij Microlearning is dat nog belangrijker. Elk blokje moet een afgerond geheel zijn.
Daarnaast moet je nadenken over hoe je het gaat aanbieden. Het mooiste is als je zoveel mogelijk interactie inbouwt. Dat kan via interactieve video’s, quizzen en games. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven