Maak een eigen online training van hoge kwaliteit

kwaliteit online training

Eindelijk….. het is zover: je hebt je eigen online training gemaakt en de cursisten kunnen bijna starten. Maar hoe weet je of de kwaliteit van je online training voldoet aan je eigen verwachtingen?
Hoe meet je eigenlijk de kwaliteit van je e-learning? En hoe zorg je ervoor dat je aan alle eisen voldoet? In dit artikel krijg je een aantal tips om al vanaf het begin rekening mee te houden. Zodat je niet pas op het einde tot de ontdekking komt dat er nog een hoop schort aan het gemaakte e-learning programma.

Het ontwikkelen van e-learning gebeurt globaal in 2 verschillende scenario’s:

  1. je maakt je eigen online training, op basis van je bestaande live training of helemaal nieuw
  2. je maakt de online training in opdracht van iemand anders; het is je beroep

Het 2e scenario (zie Vakopleiding E-Learning Specialist) is daarin heel helder:
je hebt een opdrachtgever, budgethouder, inhoudsdeskundigen en vaak nog meer deelnemers aan je project. Tijdens de ontwikkeling zul je regelmatig met deze mensen moeten terugkoppelen om te weten of je nog op de goede weg bent. Dat verwachten ze en is een standaard activiteit tijdens het ontwikkelproject.

Kwaliteit bij je eigen online training

In het eerste scenario, waarbij jij de enige ‘stakeholder’ bent, is terugkoppeling en kwaliteitsbewaking veel minder vanzelfsprekend. Toch is het een goed idee om ook je eigen project te behandelen als in het tweede scenario. Want het kost je enorm veel tijd en frustratie als je pas veel later ontdekt dat je in het begin al andere keuzes had moeten maken. Een methode gebruiken met terugkoppeling is dan een juiste keuze.

Waar kan het allemaal mis gaan en hoe zorg je er voor dat dit bij jou niet gebeurt?

Het creëren van een online programma gebeurt in fases. Hieronder bespreken we de fases voorbereiding en uitwerking. Welke keuzes je dient te maken en waar je rekening mee moet houden. Ook in de latere fases van het creëren van je eigen online training zijn er veel keuzes te maken en is het belangrijk om iemand mee te laten kijken.

De voorbereiding

Vóór dat je begint zul je een helder beeld moeten hebben van je doelgroep en wat je precies met de training wilt bereiken. Net als bij de marketing is het een goed idee om een Persona te maken: een gefingeerde persoon die de eigenschappen heeft van jouw doelgroep. Hoe leren ze het liefste? Wat is het instapniveau? En als je de training wilt verkopen: is er voldoende belangstelling in de markt?

Tip:
Zorg dat je voor jezelf een uitgebreide lijst hebt met informatie die je boven tafel moet hebben om te kunnen beslissen of je je project moet doorzetten of dat je misschien andere keuzes moet maken.

De uitwerking

Voordat je echt gaat “bouwen” heb je nog genoeg te doen: kijken welke content je zelf al hebt en wat je daarvan kunt gebruiken voor je online training, eventueel aanvullend materiaal verzamelen, de indeling van je training bepalen enz. Ook in deze fase kan er van alles mis gaan. Meest gemaakte fout: teveel content willen delen. Hierdoor worden de deelnemers ontmoedigd.

Tip:
Maak er liever 2 trainingen van (b.v. basis en gevorderd). Dit maakt het voor de deelnemers behapbaar en je hebt ook nog eens de kans om meer omzet te genereren omdat je de klant kan meenemen naar het volgende niveau.
Onthoud: Less = More!

Waarborg de kwaliteit van je online training met onze methode

Wil je een professioneel klankbord bij het maken van je online training? Een methode gebruiken die speciaal is ontwikkeld voor zelfstandige trainers die hun eigen online training gaan maken (scenario 1)? En waarin kwaliteit gegarandeerd wordt? Boek dan eenmalig een kosteloze 30-Minuten Sessie bij een van onze coaches. Tijdens zo’n sessie kun je vragen stellen, krijg je tips en een duidelijk beeld van je volgende stap.
We stellen zelf hoge eisen aan onze kwaliteit en zijn gecertificeerd door het NRTO. Daardoor weet je zeker dat je aan het juiste adres bent!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven