Leuk en nuttig: een quiz in je LMS

quiz

Een online training heeft heel veel voordelen ten opzichte van een live cursus. En er wordt jou heel veel werk uit handen genomen. Zoals: toetsen wat de deelnemer geleerd heeft. Bij een goed LMS is een quizmodule ingebouwd. Daarmee krijg jij als trainer, maar ook de cursist zelf, een goed beeld van de stand van zaken. En ook nog eens helemaal geautomatiseerd (als je daarvoor kiest).
Herinner jij je nog die vervelende examens en toetsen waar je doorheen moest ploeteren toen je op de middelbare school zat? Echt  niet leuk.
En toch zijn quizzen en assessments online een enorme hit! Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat de onderwerpen wat luchtiger zijn en dat je meteen de uitslag krijgt.

Belangrijke functie bij e-learning

Bij online leren staat er geen docent (live) achter de cursisten om ervoor te zorgen dat ze aan het werk gaan. Je zult dus andere manieren moeten vinden om de deelnemers te motiveren en/of een stok achter de deur te geven.

Hoe kun je quizzen maken in je online training?

Als je een professioneel Learning Management Systeem hebt (bijvoorbeeld zoals het LMS dat de eLearning eXpert Group levert), dan is het eenvoudig om een leuke quiz of toets te maken. Er is dan een quizmodule ingebouwd, met verschillende soorten vragen. Natuurlijk meerkeuzevragen, maar ook sorteervragen, invulvragen en open vragen.

Niet alleen als afsluiting

Veel toetsen worden aan het einde van een module of helemaal aan het einde van de cursus gegeven. Die zijn vooral bedoeld om te controleren of de cursist voldoende geleerd heeft. Een heel andere toepassing is:

Adaptief leren

Hiermee bepaal je wat de cursist al weet en geef je aan, op basis van fout beantwoorde vragen, welke lesstof voor die persoon het beste is. Zo’n quiz laat je dus niet aan het eind, maar juist aan het begin van de training maken. Bij elk fout antwoord geef je dan als feedback aan waar de informatie over dat onderwerp te vinden is. Zo creëer je een maatwerk leerpad voor iedere deelnemer.

Het maken van een goede quiz is een vak apart

Niet iets wat je snel even in elkaar flanst. Door de vragen niet goed te stellen kun je zelf (en de deelnemer) helemaal de mist in gaan. Daarom hieronder een paar tips voor het maken van een mooie en doeltreffende quiz:

Maak de quiz niet te lang

Maximaal een stuk of 10 vragen, tenzij de quiz een echt examen is, dan mag je natuurlijk veel meer vragen opnemen

Gebruik multimedia

Het is fijn als de quizvraag er mooi uitziet. Hierdoor vinden de deelnemers het leuker om te doen. Gebruik daarom afbeeldingen, video en audio waar het kan. Sommige vragen zijn met een afbeelding of video meteen veel duidelijker dan wanneer je hetzelfde zou omschrijven.

Kies de juiste vraagsoort

Bij sommige vragen is een enkele keuze vraag geschikt, bij andere vragen is sorteren of gradueren (schaalverdeling) beter en in weer andere situaties wil je graag dat de cursist in eigen woorden iets weergeeft: een open vraag. Zorg dat je weet welke vragen er mogelijk zijn, zodat je de juiste vraagsoort toepast.

De vraagstelling

Hier kun je een boek over schrijven. De juiste vragen stellen is een kunst op zich!
Berucht zijn de ‘dubbele ontkenning’, onduidelijke vraagstelling, “het langste antwoord is altijd goed”, te lange vragen, geen eenduidige antwoorden enz.
Wil je je verdiepen in de theoretische achtergrond van goede toetsvragen, lees dan de Toetswijzer van kennisnet.nl

Laat iemand uit de doelgroep de quiz testen

Dan weet je waar de knelpunten liggen. Hou ook de scores van de cursisten in de gaten. Als je ziet dat (bijna) iedereen een bepaalde vraag fout beantwoordt, dan weet je dat er iets schort aan de vraag.

Heb je zelf al vaker een toets ontwikkeld met meerkeuze vragen? Online of op papier? Wat zijn je leermomenten geweest? Deel het s.v.p. hieronder, zodat we er met z’n allen beter van worden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven