Als je als trainer, consultant of coach je kennis ook online wilt aanbieden, dan kom je op een gegeven moment voor de vraag te staan: Hoe ga ik deze content aanbieden aan mijn cursisten? Gebruik maken van een Learning Management Systeem (LMS) is dan een van de mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Maar dan ben je er nog niet. Want welk LMS is in jouw situatie het meest geschikt? Waar kún je eigenlijk uit kiezen? In dit artikel geef ik een aantal opties met hun voor- en nadelen.
Alleen voor grote bedrijven?
Nog niet zo heel lang geleden was er heel weinig keus als je e-learning ging maken en openstellen voor je cursisten.
Net als met zoveel ontwikkelingen op het gebied van technologie, was het hebben van een e-learning platform eigenlijk alleen weggelegd voor de grote organisaties.
Anno 2022 is die situatie totaal veranderd. Internet is een standaard voorziening geworden en de snelheden zijn zo hoog, dat we alle mogelijke soorten content zonder noemenswaardige vertraging kunnen versturen. Of het nou gaat om tekst, audio, video of live stream. Het werkt allemaal. Ook als we met grote aantallen tegelijk actief zijn.
Een e-learning platform is niet meer alleen weggelegd voor de multinationals die er meer dan honderdduizend euro in kunnen investeren. Ook voor kleine bedrijven en zelfs eenmanszaken of freelancers is het gebruik van e-learning betaalbaar geworden.
Wat kan en wat moet
Maar dat er nu zoveel kan betekent nog niet dat iedereen altijd de meest uitgebreide opties nodig heeft. Want er zijn heel veel redenen waarom je zou kiezen voor een simpelere oplossing.
Van simpel naar professioneel
De meest eenvoudige manier om e-learning content ter beschikking te stellen aan je cursisten is via e-mail. Want (onze) definitie van e-learning is: “Leren via internet”. En hóe je dat vormgeeft, staat iedereen vrij.
Is het de allereerste keer dat je “iets” gaat doen met e-learning, dan is het helemaal geen gek idee om dat te doen in de vorm van een e-course: een training waarbij je de lessen met tussenposen via e-mail naar de deelnemers stuurt.
Het voordeel is dat je weinig hoeft te investeren. Je hebt alleen een mailinglist provider nodig (zoals MailChimp of ActiveCampaign).
Natuurlijk moet je nog veel handmatig regelen en het ziet er niet zo professioneel uit, maar het is zeker te doen.
Een Learning Management Systeem (LMS)
Als je het aanbieden van e-learning professioneler wilt doen, dan kom je uit bij een LMS. Dit is een programma dat speciaal is ontwikkeld om aan de deelnemers een online platform te bieden waar ze de e-learning content (in de vorm van lessen met tekst, audio, video, toetsen enz.) kunnen bestuderen en er actief mee aan de slag kunnen gaan.
Wat zijn de voordelen van een LMS voor de cursist?
Een goed LMS heeft voor de cursisten een prettige uitstraling en is zo opgebouwd dat ze er snel hun weg in kunnen vinden.
Ze kunnen zien waar ze gebleven zijn en eventueel samenwerken met andere deelnemers.
Veel systemen bieden extra mogelijkheden om de cursisten te stimuleren d.m.v. een puntensysteem of met badges.
Natuurlijk is het een groot voordeel dat de cursisten 24/7 toegang hebben tot het lesmateriaal. Ook kunnen ze het in hun eigen tempo bestuderen: de een leert langzaam en wil alles een paar keer herhalen, terwijl een ander juist sneller is dan gemiddeld en misschien bepaalde onderdelen kan overslaan.
Wat zijn de voordelen voor de trainer?
Het LMS biedt niet alleen voordelen voor de cursisten, maar ook voor de trainer. Je hebt een plek waar je al je trainingen onder kunt brengen op een beveiligde manier.
Het is eenvoudig om deelnemers in te schrijven en om de voortgang te bewaken. Dat scheelt je heel wat handmatige administratie. En het wordt pas écht interessant als je een webwinkel kunt koppelen aan je LMS. Het hele proces van inschrijving tot en met deelname van de cursist gaat in dat geval op de automatische piloot.
Dan komt de volgende keuze
Als je voor jezelf hebt besloten dat een LMS je heel wat gaat opleveren, dan ben je er nog niet. Er zijn namelijk heel veel van deze systemen in de markt. En niet elk systeem is voor iedereen even geschikt.
Een cloud-platform of je eigen systeem?
De eerste keuze die je wilt maken is: ga ik een gedeeld LMS gebruiken, “in de cloud” (hosted-LMS) of ga ik zelf een LMS installeren op mijn WordPress site? Hieronder noem ik een aantal voor- en nadelen om mee te nemen als je een keuze gaat maken.
Een hosted LMS
Voordelen:
- Eenvoudig om mee te beginnen
- Kosten per cursist / training (interessant als je weinig cursisten en trainingen hebt)
Nadelen:
- Beperkte functionaliteit en niet eenvoudig uit te breiden als je nieuwe mogelijkheden wilt gaan gebruiken voor je cursisten of je administratie
- Afhankelijk van de “regels” van het platform
- Jouw omgeving lijkt erg op die van anderen op hetzelfde platform
- Je moet het platform delen met anderen die misschien niet bij jouw branche of bedrijfscultuur passen
- Je hebt vaak weinig zicht op jouw gegevens. Wordt de data in Europa opgeslagen of in de VS? (Belangrijk in het kader van de AVG)
- Ondersteuning is vaak een knelpunt. Is de helpdesk bereikbaar? Zeker in het begin is dit een cruciaal punt dat het toekomstige succes van je online academie kan bepalen
Zelf een LMS installeren
Voordelen:
- Je hebt alles in eigen hand
- Je bepaalt zelf welke functionaliteit je gaat gebruiken
- Je kunt later uitbreiden
- Door een betrouwbare hostingprovider te kiezen weet je dat je gegevens op de juiste plek worden opgeslagen
- Het is (ogenschijnlijk) een heel goedkope oplossing
Nadelen:
- Je moet heel technisch zijn, want het onderhouden van een LMS vraagt naast uitstekende WordPress kennis, specialistische kennis en ervaring met de combinatie van plugins die samen de betrouwbaarheid van je LMS bepalen
- Je LMS moet 24/7 bereikbaar zijn want dat verwachten je cursisten
- Als je veel expertise moet inhuren om ‘brandjes te blussen’ ben je op de lange termijn vaak nog duurder uit
- Niet elke hosting-provider is geschikt om je LMS onder te brengen (er worden speciale eisen gesteld aan de onderliggende programmatuur en server)
Een hybride oplossing
Gelukkig is er ook een mogelijkheid om het beste uit 2 werelden te kiezen. Dat doe je b.v. via ons EasyLearning LMS. Dit is een privé LMS, met uitgebreide functionaliteit, die je naar eigen behoefte kunt uitbreiden en die wordt geplaatst op een aparte website, waarvan je zelf de domeinnaam bepaalt.
Voordelen:
- Je kunt de capaciteit en functionaliteit uitbreiden op het moment dat je daar behoefte aan hebt
- Je kunt er een heel eigen ‘look and feel’ aan geven, zodat het meteen duidelijk is dat dit JOUW online platform is
- Je hoeft geen technisch beheer te doen, dat doet de eLearning eXpert Group voor je
- De hulp en ondersteuning zijn ongekend; omdat we zelf opleidingen geven, weten we precies hoe we onze klanten kunnen helpen
- De data wordt opgeslagen op Nederlandse servers
- Je betaalt niet per deelnemer of cursus, dus je kunt net zoveel trainingen toevoegen als je wilt, daar ben je volledig vrij in
Nadelen:
- Het LMS wordt speciaal voor jou ingericht, dus het duurt een aantal dagen voor je ermee aan de slag kunt
- De eerste investering (opzet, installatie en maatwerk qua lay-out) is wat duurder dan bij een hosted-LMS.
Samenvatting
In dit artikel heb ik de voor- en nadelen laten zien van de verschillende oplossingen als je serieus met e-learning in je bedrijf aan de slag wilt gaan. Hopelijk wordt hiermee de keuze voor een LMS iets eenvoudiger.
We hebben het nog niet gehad over de gewenste functionaliteit van je LMS. Om dat mee te wegen kun je eens kijken naar deze checklist . Daarin vind je een overzicht van functies die je al dan niet in je toekomstige LMS nodig hebt. Een handig hulpmiddel bij je keuze!