Je content internationaal aanbieden? De voor- en nadelen

internationaal

Tijdens een Q&A-sessie kwam Jeroen met de volgende vraag: “Ik verkoop mijn online training tot nu toe in Nederland, maar volgens mij is er buiten Nederland nog een hele grote markt voor deze training. Wat komt er bij kijken om internationaal te gaan?”

Het lijkt zo aantrekkelijk: ineens wordt je markt duizenden keren groter. De sky is de limit! En inderdaad: je markt wordt misschien wel met een factor 1000 of meer uitgebreid. Maar betekent dat ook 1000x meer winst? En wat zijn de valkuilen om je training ook in andere landen aan te bieden?

In dit artikel zet ik een aantal voor- en nadelen op een rijtje om rekening mee te houden als je zelf overweegt om je online training en consultancy activiteiten internationaal aan te bieden.

Voordeel: schaalvergroting

Nederland is een klein land. Er zijn 1,5 miljoen bedrijven. Dat lijkt veel, maar hoe groot is je doelgroep? Ik heb geen cijfers over het aantal bedrijven wereldwijd, maar je kunt je voorstellen dat het er miljarden zijn. Denk alleen al aan landen als de VS en China. Maar vergeet ook niet de opkomende landen waar de internetverbindingen steeds beter worden. Als jouw specifieke training ook in die landen verkocht kan worden levert dat een enorme schaalvergroting op.

Voordeel: risicospreiding

Als het ene land in een economische crisis belandt, gaat het in een ander land vaak veel beter. Als in je eigen land minder belangstelling is voor jouw onderwerp, kan het in andere landen juist in opkomst zijn. Hierdoor is de kans op continuïteit veel groter.

Voordeel: meer aanzien in eigen land

Als je kunt aangeven dat je internationaal zaken doet, heeft dat ook voor de Nederlandse markt vaak meerwaarde. Het is voor een potentiële klant vaak interessanter om zaken te doen met een internationaal opererend bedrijf dan met een regionale organisatie.

Voordeel: rentabiliteit van de training

Misschien heb je het zelf al eens meegemaakt (ik helaas wel): je hebt een online training ontwikkeld maar uiteindelijk bleek de behoefte zo klein dat je nauwelijks de ontwikkelkosten terugverdient. De kans dat je veel meer trainingen verkoopt is groter in een internationale markt. De ROI (return on investment ofwel het terugverdienen van de kosten) is meestal groter als je grotere aantallen verkoopt.

Toch is het belangrijk om goed na te denken over de stappen die je moet zetten om je dienst in een internationale markt aan te bieden. Hieronder een paar aandachtspunten waar je misschien zelf in eerste instantie geen rekening mee hebt gehouden:

Let op: Taal

Dit lijkt een open deur, maar kan enorme kosten met zich meebrengen. Als je goede kwaliteit dienstverlening levert, dan zal ‘localizing’ van je content op datzelfde niveau moeten liggen. Dus: géén geautomatiseerde vertalingen of zelf doen als je geen native speaker bent. Huur een bureau in dat bekend is met jouw onderwerp en ervaring heeft met het vertalen van trainingsmaterialen. Het meest eenvoudig te vertalen zijn de tekstbestanden. Maar wat doe je met audio en video? Ga je die zelf in een andere taal opnieuw maken?

Let op: Cultuur

Wat in onze Westerse cultuur heel normaal is, wordt in andere culturen vaak als beledigend ervaren.
Een voorbeeld: in een Engelstalige training had ik als voorblad een afbeelding van een man die heerlijk ontspannen met zijn voeten op zijn bureau lag. Niets aan de hand, zou je zeggen. Totdat ik van verschillende kanten commentaar kreeg omdat de zool van zijn schoen in beeld was, wat in sommige culturen als een grote belediging wordt gezien. En natuurlijk wil je niemand beledigen! Het vervangen van de afbeelding (gewoon de voeten eraf geknipt 🙂 ) maakte de training veel geschikter voor alle culturen. Dat kwam ook de verkoopcijfers ten goede.

Let op: Marketing

Als je internationaal gaat wordt je markt in een klap vele malen groter. Maar de keerzijde is dat je er meteen ook duizenden concurrenten bij krijgt. in Nederland heb je misschien een mooie niche gevonden, waarin jij als expert wordt gezien. Internationaal gezien ben je plotseling niet meer zo uniek. Je zult je marketingstrategie moeten aanpassen. Hoe zorg je ervoor dat je er ook in die enorme massa nog steeds bovenuit steekt? Hoe bereik je je potentiële klanten in landen als China, Japan en het Midden Oosten? Op welke Social Media zijn ze actief?

Let op: Sales

Als je virtuele producten verkoopt (trainingen) heb je gelukkig niets te maken met verzenkosten. Maar hoe zit het met de B.T.W.? Die is niet wereldwijd hetzelfde. Niet alleen het percentage verschilt van land tot land, maar ook bijvoorbeeld: vallen trainingen in het hoge of het lage B.T.W. tarief of zijn ze op bepaalde plaatsen misschien zelfs B.T.W. vrij? En welke betaalmogelijkheden heb je in je webshop? In Nederland is iDeal de standaard, maar in andere landen is b.v. Paypal de standaard.

Let op: Tijdsverschil

Dit is alleen van belang als je naast zelfstudie ook live begeleiding geeft. Misschien geef je regelmatig een extra webinar of hou je regelmatig Q&A-sessies online. Hou er dan rekening mee dat er grote verschillen zijn in tijdszones. Ik heb vroeger een Amerikaanse (Online) opleiding gevolgd waarvoor ik elke week om 3.00 uur mijn bed uit moest!
Als je veel buitenlandse cursisten hebt is het een goed plan om 2 tijdstippen te kiezen voor je online meetings.

2 gedachten over “Je content internationaal aanbieden? De voor- en nadelen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Tijdelijk maar 9,95 per maand !

Met Live sessies, korte trainingen, artikelen, checklists en nog veel meer. Elke maand nieuwe content!