Is het Coronavaccin de doodsteek voor e-learning?

blended learning

Als alles meezit kunnen we in het najaar weer live, klassikale trainingen gevenBetekent dit dan meteen het einde van e-learning? Of kan Blended Learning uitkomst bieden?
Ben jij net als veel trainers, consultants en coaches de afgelopen tijd min of meer noodgedwongen het diepe in gesprongen t.a.v. online werken en leren? Hoe ga je straks dan verder als alles weer open gaat? Natuurlijk gaan we weer live aan de slag. Maar de voordelen van e-learning laat je niet meer links liggen. We gaan nu veel meer dan ooit over op Blended Learning: een combinatie van live en online leren.
 

Wat is Blended Learning?


Vrij vertaald staat Blended Learning voor gemengd leren. En dat is eigenlijk ook wat het is: een combinatie van online én offline leer- en werkvormen.
De meesten van ons kennen wel de voordelen van online werken en leren. Maar het blijft een feit dat niet elke soort training geschikt is om online aan te bieden. Denk aan trainingen waarbij je fysieke vaardigheden moet leren. Zonder echt met een schaar aan de slag te gaan kun je nooit een goede kapper zijn! Maar dat betekent niet dat je uitsluitend kapper kunt worden door alleen fysiek te werken. Want ook om kapper te worden heb je een stuk theorie nodig. Dat kan je best via een online training aanleren. In je eigen tijd, niveau en tempo!  

Jij als trainer kunt de theorie die hoort bij een opleiding tot kapper omzetten in een online learning. Voor het oefenen van vaardigheden zijn er live-sessies. Zo maak je een training waarin online en offline naadloos op elkaar zijn aangesloten! En breng je je cursisten het beste van twee werelden in de vorm van Blended Learning! 

Hoe maak je een Blended training?

Als kenniswerker sprak het in het verleden vaak voor zich dat wanneer je een training ging maken dit een live-training zou worden. Sinds de Corona-crisis is dit geen vanzelfsprekendheid meer. Toen hebben veel kenniswerkers kunnen overleven dankzij het aanbieden van online programma’s. En dat viel de meesten niet vies tegen! Velen trokken daarom ook de conclusie dat online trainen en werken ook na Corona gaat blijven. Maar in welke vorm en hoe? 

Dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Vooral als je een nieuwe training gaat maken. Je houdt vanaf het begin rekening met het Blended Learning model: een combinatie van online en offline. De regel is eigenlijk vrij simpel: biedt online aan wat niet offline hoeft of moet. En laat dat naadloos aansluiten op datgene wat je live gaat aanbieden. Zo kun je een training maken die rekening houdt met niveauverschillen en verschillende werktempo’s. 

Waarom zou je nog live-trainingen willen geven? 

Daar zijn verschillende redenen voor:  

  1. Sfeer van live sessies
    De energie die je als cursist (en trainer!) krijgt in een positieve, inspirerende live bijeenkomst is moeilijk te evenaren via een online training. 
  2. Aanleren van vaardigheden
    Bepaalde vaardigheden kun je alleen door fysiek oefenen onder de knie krijgen. Denk aan de meeste sporten, handvaardigheden, verkoopgesprekken voeren en spreken in het openbaar. 
  3. Online training ontwikkelen is tijdrovend
    Een goede online training maken kost veel tijd en vergt ook bepaalde specifieke kennis van bv. Verschillende soorten tools. Daar tegenover staat natuurlijk wel dat dit in principe een eenmalige investering is. Hierna kan dezelfde training door heel veel verschillende cursisten gevolgd worden. Meer mensen kunnen geholpen worden en uiteindelijk kun je met minder inspanning hetzelfde inkomen of meer verdienen. 

Blended Learning is toekomstbestendig! 

Ook na deze uitzonderlijke tijd zal online werken en leren hand in hand gaan met live trainingen en op kantoor werken. Door het maken van trainingen die naadloos aansluiten op datgene wat je live gaat aanbieden ben je als kenniswerker op de toekomst voorbereid!  

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven