Hoe kweek en hou je motivatie vast voor je online training?

motivatie

Hoe je motivatie kweekt en deze dan weer vasthoudt is een vraag waar veel kenniswerkers en mensen in het algemeen mee worstelen. Volgens Wikipedia is motivatie datgene wat een individu tot bepaald gedrag drijft. Het is dus een breed en daardoor ook een erg complex begrip. Hoe pak je dit obstakel dan aan als je een online training aanbiedt?

Live versus online cursus

Als kenniswerker heb je vanaf dag 1 te maken met het onderwerp motivatie. Wanneer je live trainingen aanbiedt kun je nog een aanzienlijke rol hebben in het motiveren van je cursisten. Simpelweg omdat je ze kunt aankijken en aanspreken. Maar hoe doe je dat als je een online cursus aanbiedt? Je ziet en hoort je cursisten in de regel niet of nauwelijks. Contact is over het algemeen online en beperkt. Hoe zorg je er dan voor dat je cursisten gemotiveerd aan de slag gaan en blijven gaan met je online training? En vooral dat ze deze succesvol afronden?

Steunen en stimuleren

De waarheid is dat je weinig invloed kunt uitoefenen op de motivatie van je cursisten. Maar dat neemt niet weg dat er wel mogelijkheden zijn om deelnemers aan je cursus, te stimuleren en te steunen. Dankzij de huidige technologie zijn er verschillende mogelijkheden, die het gemakkelijker maken om een online cursus af te maken. Technieken die er voor zorgen dat de betrokkenheid van je deelnemers aan de training verhoogd kan worden. In dit artikel ga ik in op drie verschillende manieren.

1. Gebruik interactieve video

Online leren en video kunnen tegenwoordig niet zonder elkaar. Video spreekt veel mensen aan. En wat nog belangrijker is, vooral bij een online training, het spreek mensen aan met verschillende leerstijlen. Hierdoor is het een relatief makkelijke manier om je content over te brengen op je deelnemers. Maar blijf niet hangen bij alleen een video met content. Want ook dat gaat op een gegeven moment vervelen. De oplossing daarvoor is je video interactief maken. Dat kan bijvoorbeeld door een oefening of vraag op te nemen in de video.

2. Maak gebruik van een quiz of toets

Veel deelnemers vinden een quiz of toets maken vaak een prettige uitdaging. Wanneer je de mogelijkheid hebt om een toets aan te bieden is het zeker een aanrader. Het is voor je cursisten leuk om te doen en het test meteen de voortgang. Let er wel op dat je quiz niet saai is. Probeer verschillende soorten vragen aan te bieden.

3. Vergroot de motivatie met punten

Dit kan overkomen als kinderachtig maar het werkt bij veel deelnemers wel. Simpel gezegd maak je gebruik van een beloningssysteem. Je kunt bijvoorbeeld punten geven bij het afronden van een training of een deel daarvan. In een aantal van onze online programma’s maken we gebruik van badges. Bij het afronden van een training of quiz met goed gevolg verdien je een badge! Zelfs serieuze deelnemers worden geprikkeld om een serie badges te behalen. Deelnemers zetten hierdoor net dat extra stapje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Tijdelijk maar 9,95 per maand !

Met Live sessies, korte trainingen, artikelen, checklists en nog veel meer. Elke maand nieuwe content!