Hoe deel je je online training met je cursisten?

Hoe lever je jouw online training

Het maken van je online training is één ding. Maar waar zet je de training neer, zodat alleen geautoriseerde cursisten toegang hebben? Daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden: van heel eenvoudig tot echt professioneel. En dat laatste betekent NIET automatisch ‘heel duur’. In dit artikel laat ik er een aantal de revue passeren.  

 De inhoud van je online training

Bij het maken van een pakkende online training zul je misschien eerst aan de gang gaan met de inhoud. Voor de meeste trainers en consultants is dat niet zo moeilijk. Waarschijnlijk geef je al live training, advies of coaching en heb je al veel content “op de plank” liggen.  Je zult die content waarschijnlijk wel nog moeten digitaliseren. Dat is niet alleen het omzetten van tekst naar PDF-documenten, maar ook het gebruik van andere werkvormen, zoals audio, video en quizzen. 

 

Levering

Als je de inhoud klaar hebt om te gebruiken via internet, kom je voor de vraag te staan: hoe krijg ik deze lessen bij de deelnemers. En als het een betaalde training is komt daar de vraag bij: hoe zorg ik er voor dat alleen degenen die betaald hebben voor de training, deze content kunnen bekijken en de anderen niet? 

 

Verschillende manieren

Je kunt de training op meerdere manieren aan je cursisten aanbieden. Wat voor jou de beste keuze is hangt af van een aantal criteria: 

  • Je budget
  • Hoeveel je handmatig wilt doen (of juist niet)
  • Of dit een eenmalig iets is of dat je nog meer trainingen wilt gaan aanbieden

 

De meest simpele methode

Als je een mailinglist provider hebt (b.v. ActiveCampaignAWeber of een betaalde versie van MailChimp), dan kun je de lessen automatisch via e-mail versturen. Je zorgt dat er een reeks e-mail berichten klaar staat die met een bepaald interval (b.v. 1x per week) naar de klant wordt gestuurd. In het bericht zet je de tekst van de training en b.v. links naar video’s. 

Voordeel: 

Heel laagdrempelig voor jou. Eenvoudig om toe te passen en ook qua budget interessant, want je abonnement bij je mailinglist provider heb je toch al. Het kost je dus niets extra. 

Nadeel 

Je moet heel veel met de hand doen. Het hele inschrijf- en betaalproces is niet geautomatiseerd en je kunt niet weten wat de deelnemers doen met je lesmateriaal. Het is heel eenvoudig om de berichten door te sturen naar iemand die niet heeft betaald voor je training. Bovendien is er geen rapportage mogelijk om de voortgang te meten.

 

Abonnement bij een LMS-cloud dienst

Een alternatief is gebruik te maken van een abonnement bij een leverancier van Learning Management Systeem (LMS) diensten. 

Voordeel:

Je kunt processen automatiseren, zodat je er geen omkijken naar hebt. Alles gaat via de LMS-
cloud dienst, je hoeft niets te onderhouden. De eigenaar van de cloud-dienst is verantwoordelijk voor de foutloze bereikbaarheid van de site.

Nadeel: 

Voor deze voordelen betaal je een flinke prijs. Daarnaast heb je weinig zeggenschap. De voorwaarden van de LMS-cloud dienst gelden. Vaak kun je het LMS niet volledig naar eigen wens inrichten. Er is minder aan te passen. En op het moment dat je er geen gebruik meer van wilt maken, kun je niet zomaar de content verhuizen, want de site is niet van jezelf.

Eigen LMS

Als je kiest voor een eigen LMS dan hou je zelf de controle. Van creatie tot verkoop tot certificering. Jij bepaalt het zelf.

Voordeel:

Je bent niet afhankelijk van anderen. Je kunt zelf je voorwaarden creëren voor lay-out, trainingen, cursisten en betalingen. De content komt niet in handen van derden, maar blijft binnen jouw eigen systeem. Door een webwinkel te koppelen aan je LMS wordt het hele inschrijfproces geautomatiseerd.

Nadeel:

Het grootste nadeel is tijd en expertise. Het kost namelijk tijd om een goed LMS op te zetten en daar heb je ook wat technische kennis voor nodig. Daarnaast moet je ook zelf zorgdragen voor het onderhoud.

Het beste uit 2 werelden

Bij de eLearning eXpert Group willen we je graag ontzorgen. Wij leveren een LMS dat helemaal voor jouw bedrijf wordt opgezet, zonder dat jij er technische kennis voor nodig hebt. Wij beheren het systeem, passen het voor je aan en regelen de hosting en het onderhoud voor je. Je kiest zelf de domeinnaam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven