Is maatwerk e-learning niet haalbaar?

Bouwstenen

Denk jij ook dat het aanbieden van e-learning alleen is weggelegd voor trainers en consultants die “standaard” trainingen leveren en liefst uitsluitend voor open inschrijving? En dat maatwerk en e-learning per definitie niet samengaan? Na het lezen van dit artikel heb je daar waarschijnlijk een heel andere kijk op.

Wat vaak gedacht wordt

Onlangs gaf ik een lezing voor een groep organisatieadviseurs, over de toepassing van e-learning. Nadat ik een paar voorbeelden had laten zien kwam al snel de eerste vraag. Of eigenlijk: de eerste tegenwerping: “Ik kan geen e-learning aanbieden want mijn trainingen zijn maatwerk. Als ik voor elke klant een nieuwe e-learning training moet maken, wordt dat veel te duur en mij kost het dan alleen maar meer tijd”.

De betreffende organisatieadviseur (ik zal hem Pieter noemen) had vrij veel verschillende opdrachtgevers in diverse branches. Hij dacht dat het niet rendabel kon zijn om voor iedere klant aparte e-learning te maken.

Pieter had gelijk, tenzij ….

Tenzij je de content zo indeelt dat het voor verschillende klanten en situaties te gebruiken is.

Hoe werkt dat?

Stel dat je ongeveer dezelfde training moet geven aan bedrijf A, bedrijf B en bedrijf C. Dat die bedrijven verschillende branches vertegenwoordigen en dat je bovendien de ene keer met managers te maken hebt en de andere keer met uitvoerenden op de werkvloer. Je kunt de content zo verdelen dat je kleine bouwstenen hebt die je gemakkelijk kunt samenvoegen tot een maatwerk training.
Hoe bepaal je de inhoud van de bouwstenen?

Kijk eerst naar de overeenkomsten

Welke content kun je zonder aanpassingen in alle situaties gebruiken? Maak een lijst van onderwerpen en zoek materiaal bij elkaar dat je waarschijnlijk al hebt. Maak daar kleine (micro)content blokjes van: korte video’s van maximaal 1-2 minuten, audio fragmenten, 1 interactieve toetsvraag, of enkele bladzijden tekst.

Kijk dan naar de verschillen

Let bijvoorbeeld op:

  • Naam van het bedrijf van de opdrachtgever (als je die in je training wilt gebruiken)
  • Voorbeelden (per bedrijf of per branche)
  • Doelgroep (managers of uitvoerenden)
  • Toetsvragen

Een voorraad (database) met herbruikbare content

Je hoeft natuurlijk niet alle content voor alle situaties in één keer te maken. Bouw langzaam maar zeker een voorraad van kleine lesmodules. Begin bijvoorbeeld met een training voor 1 klant en 1 doelgroep. Maak de onderdelen van de training zo klein dat je ze later heel snel kunt aanpassen. Die nieuwe versie is dan weer een nieuw herbruikbaar bouwsteentje.
Upload de bouwstenen naar je LMS (als dit tenminste de mogelijkheid biedt van hergebruik van content! De eLearning eXpert Group levert zo’n systeem).

Microlearning

Een bijkomend voordeel is dat je spelenderwijs bezig bent met het ontwikkelen van microlearning content. Het samenstellen van maatwerk e-learning trainingen wordt nu simpel.

e-learning ontwikkelen

Het is niet meer dan een nieuwe combinatie maken van al bestaande bouwstenen met aangepaste modules en af en toe wat extra content (nieuw bouwsteentje) ontwikkelen. Op deze manier heb je in korte tijd heel professionele e-learning modules die bij je klanten in de smaak zullen vallen!

Hoe pak jij dat aan?

Heb je zelf ook al een verzameling van digitale bouwstenen gemaakt?
Het zou leuk zijn als je hieronder jouw ervaringen met ons wilt delen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Tijdelijk maar 9,95 per maand !

Met Live sessies, korte trainingen, artikelen, checklists en nog veel meer. Elke maand nieuwe content!