E-learning als verdienmodel voor SENIOR trainers en consultants?

senior trainer consultant trainingen

Al verschillende jaren ben je met plezier aan het werk als trainer of consultant. Je hebt een eigen bedrijf en verzorgt trainingen over het hele land. Veel reizen, elke keer een andere groep en locatie. Dat was in het begin heel aantrekkelijk. Want geen dag was hetzelfde.
Maar nu ben je al een aantal jaren aan de slag en niet meer piepjong. Het gesjouw met spullen, de reistijd, weer een andere ruimte huren, worden steeds meer een opgave. Een last, wat het zelfstandig trainersvak een stuk minder aantrekkelijk maakt voor je. Toch wil je nog minstens 10 tot 20 jaar door, want lesgeven is je passie! Herken je deze situatie?

De oplossing

Dan is het tijd om het roer om te gooien. Want wanneer je werk je steeds meer tegen gaat staan, dan zal je het niet lang volhouden. En er is een oplossing die veel zelfstandige trainers al in praktijk brengen: het online aanbieden van je trainingen.

Geen live trainingen meer?

Dat betekent niet per sé dat je geen enkele live bijeenkomst meer hebt. Live sessies zijn enorm waardevol en in bepaalde situaties zelfs onmisbaar.
Maar aan de andere kant zijn ze niet erg efficiënt. Dus is het vaak fijn als dezelfde content (of meer!) in kortere tijd kan worden aangeboden. Door de meer standaard content en/of basiskennis online aan te bieden, gun je je cursisten meer flexibiliteit, terwijl je meer tijd overhoudt voor live oefeningen, sparren en verdieping tijdens de klassikale (of individuele) bijeenkomsten. Zo kun je je vak nog vele jaren volhouden.

Verkopen van je bedrijf

Een ander punt is dat veel trainers en consultants zich niet realiseren dat het verkopen van een bedrijf lastig is wanneer je alleen live trainingen en/of consultancy geeft. Op een gegeven moment wil je een stap terug zetten. Gaan genieten van meer vrije tijd. En misschien wil je dan je bedrijf, wat je jarenlang hebt opgebouwd, verkopen. Maar dat is niet zo makkelijk als je een eenmansbedrijf hebt. Alle kennis zit namelijk in JOU. Die kennis gaat verloren op het moment dat je stopt. Als jij niet meer actief bent in je bedrijf, verliest het meteen zijn waarde.

Wanneer je je kennis hebt “vastgelegd” in online trainingen, blijft je bedrijf zijn waarde houden. Daarmee is het een stuk interessanter voor een potentiële koper. Die krijgt een “instapklaar” bedrijf dat niet meer afhankelijk is van jou. En daarmee heb je dus een goede basis gelegd voor later.

Duurzaamheid en MVO

E-learning is een heel duurzame manier van kennisoverdracht. Het is het goed voor het milieu (en elke gram CO2 die we zelf kunnen besparen is meegenomen). Niet alleen jij zorgt op deze manier voor minder uitstoot, maar voor een groepje cursisten kan dat al snel het 10-voudige betekenen.

En je bent spelenderwijs bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Je maakt je training op deze manier beschikbaar voor alle cursisten. Ook als ze minder mobiel zijn of als ze meer tijd nodig hebben om te leren.

E-learning is niet ingewikkeld

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het online aanbieden van je trainingen helemaal niet zo ingewikkeld. De techniek is zo eenvoudig geworden, dat je al binnen een paar maanden een professionele online training kunt aanbieden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven