Dit laat jij toch niet gebeuren?

Succes

Yes, je hebt je eerste e-learning training klaar!

Je hebt de 3 fases doorlopen en bent op tijd begonnen met de marketing, dus de eerste cursisten stromen binnen.
Nu komt de volgende (spannende) fase: hoe gaan ze het doen? Zullen de deelnemers het hele programma volgen of haken ze ergens af?

Laat je ze aan hun lot over, of stimuleer je ze en help je ze als ze het nodig hebben?

OK, niet iedere trainer en consultant is even serieus en gedreven. En het lijkt zo gemakkelijk: we automatiseren het hele proces van inschrijving tot en met het volgen van de training en verder “zoeken ze het maar uit”. Maar zo zit jij vast niet in elkaar! Jij wil dat je cursisten hun training helemaal afmaken en het gewenste resultaat bereiken.
Alleen ……… hoe doe je dat?

Waarom is het volgen van e-learning niet voor iedereen even gemakkelijk?
Een van de redenen dat cursisten afhaken is dat ze zich alleen voelen in hun training. Ze missen medecursisten en de docent.
Gelukkig zijn er bij de meeste Learning Management Systemen verschillende manieren om de “eenzaamheid” te doorbreken. Hieronder geef ik je een aantal tips.

Tip 1: Laat ze samen sparren in een forum

Als je een LMS bij de eLearning eXpert Group hebt aangeschaft, dan weet je dat je daar een of meerdere fora in kunt maken. Bijvoorbeeld een forum voor een bepaalde training of een forum voor alle medewerkers van een bedrijf. Of een algemeen forum, waarmee je een echte community kunt opbouwen.
Waarom dan geen Facebook-groep? Facebook is een plek voor ontspanning. Als je daar bent aangeland wil je leuke posts lezen, video’s bekijken, snel even met vrienden contact hebben ……. Kortom: je ben continu afgeleid. In een forum, waarvoor cursisten je LMS niet hoeven te verlaten, blijven ze veel beter gefocust en kunnen ze toch met hun medestudenten sparren.

Tip 2: Laat ze weten dat je betrokken bent

Heeft een cursist een mijlpaal behaald? Bijvoorbeeld een training afgerond of geslaagd voor een quiz? Dan is een korte felicitatie op zijn plaats. Als je honderden cursisten hebt wordt dat natuurlijk lastig bij te houden. Maar daar hebben we het LMS voor!
Je kunt automatisch een gepersonaliseerd bericht versturen bij bepaalde situaties. Dit is het schouderklopje dat iedereen op z’n tijd nodig heeft.

Tip 3: Privé Sessies

Hier zul je wel wat van je eigen tijd in moeten steken. Dus misschien wil je dit reserveren voor de iets duurdere online trainingen. In een Privé Sessie heb je een ruimte in je LMS waar je met een specifieke cursist 1-op-1 via berichten kunt communiceren. Alle berichten blijven bij elkaar staan, zodat het voor de cursist later ook eenvoudig weer teruggekeken kan worden.

Tip 4: Opdrachten laten inleveren

Een belangrijk onderdeel van kennis en vaardigheden opdoen is oefenen en opdrachten maken. Alleen op die manier kan de lesstof echt worden toegepast en kan de cursist zich de nieuwe kennis en vaardigheden eigen maken.
Natuurlijk geef je al opdrachten of oefeningen, maar nog beter is het als je cursisten de uitwerking kunnen uploaden en dat jij daar dan feedback op geeft.
Zo weten je cursisten dat er naar ze geluisterd wordt.

Tip 5: Online Meeting

Om je cursisten echt het gevoel te geven dat ze met jou en hun medestudenten bij elkaar zijn, is het organiseren van een online meeting een heel goede optie.
Via programma’s als Zoom of GotoMeeting kun je bij elkaar komen in een virtuele ruimte, waarbij je elkaar ziet via de webcam en hoort via de microfoon. Tijdens zo’n bijeenkomst kun je vragen beantwoorden, maar ook je scherm delen met de groep om iets uit te leggen.

Tip 6: Kom live bij elkaar

Door de online training aan te vullen met live bijeenkomsten (in een groep of individueel), heb je in feite het beste uit 2 werelden samengebracht:
De flexibiliteit, vrijheid en schaalbaarheid van je online training, gecombineerd met de fysieke aanwezigheid van de docent en/of medecursisten. Deze manier van werken, ook wel Blended Learning genoemd, geeft over het algemeen de beste resultaten.

Je ziet, er zijn heel veel mogelijkheden om er voor te zorgen dat je cursisten zich niet eenzaam en alleen voelen tijdens hun studie. Hierdoor blijven ze gemotiveerd om door te gaan. Dit levert de beste resultaten voor je cursisten en de meeste voldoening voor jou als serieuze en betrokken trainer/coach.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Tijdelijk maar 9,95 per maand !

Met Live sessies, korte trainingen, artikelen, checklists en nog veel meer. Elke maand nieuwe content!