De nadelen van video

video

Als je een online training maakt, denk je tegenwoordig al snel aan het gebruik van video. Video heeft veel voordelen, zoals:

  • Het is visueel en in onze huidige visuele wereld zijn we daar op geconditioneerd
  • Het is auditief: ook het gehoord wordt op z’n wenken bediend, want de stem van de trainer/consultant vult de beelden aan
  • Het is (mits goed gedaan) vaak leuker om naar te kijken dan het lezen van lappen tekst vanaf een beeldscherm

Met video bereik je dus deelnemers met verschillende leerstijlen.
Maar er zitten ook nadelen aan het gebruik van deze techniek.

Stel je de volgende situatie voor:

Kevin is iemand die leert door te doen. Je kent dat wel: eerst zelf proberen de nieuwe televisie of smartphone aan de praat te krijgen en pas als het niet lukt in de handleiding kijken. Daar is helemaal niets mis mee, het is een van de leerstijlen die mensen kunnen hebben.

Kevin gaat een cursus programmeren volgen via e-learning.  Alles wordt uitsluitend gepresenteerd in de vorm van video’s. Die zien er prachtig uit, zitten boordevol interessante content en duren minimaal 30 minuten per stuk.

Toch haakt Kevin al na de 3e les af.

Hoe zou dat komen?
Tijdens de cursus wordt Kevin gedwongen om lange tijd (30 minuten is in dit geval heel lang) stil te zitten en alleen maar te kijken. Daar heeft hij het geduld niet voor, want hij leert anders. Hij leert door te doen en niet door passief kennis in zich op te nemen. Al na de 3e minuut dwalen zijn gedachten af en gaat de rest van de video aan hem voorbij.
Voor hem zijn de lange video’s dus niet effectief

Een andere praktijksituatie zien we bij Charlotte.

Ze volgt een online training op het gebied van wetgeving. Zij heeft totaal geen moeite met de video’s en vindt het fijn om in haar eigen tijd, rustig alles te kunnen doornemen. Bij haar beginnen de problemen pas na afloop.

Bij het toepassen van de opgedane kennis wil ze graag nog even terugkijken om te zien hoe het ook alweer precies in elkaar zat. Maar dat is niet eenvoudig:

Om te beginnen moet ze de juiste video zien te vinden (waar stond het ook alweer) en daarna moet ze de hele video bekijken om het juiste fragment te vinden.

Dit is een van de keerzijden van het gebruik van video: het is minder geschikt als naslagwerk.

Moeten we video dan maar niet meer inzetten bij e-learning? Dat zou jammer zijn, want het medium heeft zoveel goede kanten.

Hoe kunnen we de voordelen van video versterken en de nadelen verminderen?

Daar zijn een aantal manieren voor:

Nadeel 1: passief

Door interactie toe te voegen aan je video’s zorg je ervoor dat de cursist zelf actief aan de slag gaat. Je kunt b.v. vragen inbouwen die de deelnemer moet beantwoorden, waarna hij pas weer verder kan. Hiermee stimuleer je een actieve manier van kijken.

Nadeel 2: niet handig als naslagwerk

Bij sommige video editing programma’s, zoals Camtasia, bestaat de mogelijkheid om per video een inhoudsopgave te maken. Door te klikken op de titel in de inhoudsopgave springt de video direct naar het punt waar dat betreffende onderwerp wordt besproken.

Als je geen editing programma hebt die deze mogelijkheid biedt, kun je dit natuurlijk ook zelf nabootsen:
Je zet dan onder de video (of in een apart PDF-bestand) zelf de inhoudsopgave met daar achter het tijdstip (minuten – seconden) in de video waar het onderwerp staat. Op die manier maak je ook een langere video voor iedereen heel toegankelijk.

Het is nog beter als je in plaats van lange video’s heel korte fragmenten maakt. Dan krijg je vaak al een soort ‘natuurlijke’ inhoudsopgave.

Je content aanbieden in de vorm van alleen video is in de meeste gevallen onvoldoende.

Voor cursisten die liever de tekst lezen, onderstrepen, aantekeningen maken enz. is het altijd fijn om een document te hebben met de volledige tekst of een samenvatting. Een document is ook veel sneller toegankelijk om later iets terug te lezen.

2 gedachten over “De nadelen van video”

  1. Dit is zo’n waardevolle aanvulling Leonie en zó waar! Daarom neem ik webinars op om daarna door te kunnen scrollen in plaats van ze helemaal te bekijken. Aangeboden video’s zonder tijdsbalk eronder vermijd ik om die reden. Zélf bied ik video’s van hooguit 3 minuten aan over een bepaald onderwerp. lever veel korte dan één lange. Of het moet een masterclass over een bepaald onderwerp zijn. Maar dan plaats ik inderdaad een PDF met de onderwerpen en hun tijdsbestek.
    Dank je wel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Tijdelijk maar 9,95 per maand !

Met Live sessies, korte trainingen, artikelen, checklists en nog veel meer. Elke maand nieuwe content!