De Magie van Microlearning

Microlearning

De term e-learning hoef ik niet meer uit te leggen, die is inmiddels wel ingeburgerd. Maar de laatste tijd hoor je steeds meer over Microlearning. Wat is dat, wat hebben de deelnemers er aan en wat betekent het voor jou als aanbieder van online trainingen? In dit artikel geef ik een beknopt overzicht.

Wat doe jij tegenwoordig als je een antwoord wilt hebben op een specifieke vraag?

Ik gok er op dat je niet meer de Winkler Prins ter hand neemt (voor degenen die na 1980 zijn geboren: dat waren die dikke boeken die je misschien nog bij je grootouders in de kast hebt zien staan….. een soort Wikipedia in geprinte vorm ☺). Waarschijnlijk is jouw eerste impuls, net als bij mij: dat googelen we even.

Medewerkers van bedrijven hebben dezelfde neiging als het gaat om een vraag over hun vakgebied of een vaardigheid op het werk. Het probleem is alleen dat het aantal (ir)relevante antwoorden dat ze via Google vinden vaak enorm groot is, waardoor ze weer verder moeten zoeken. En hoe weet je dat de bron betrouwbaar is? Er wordt heel veel onzin verteld online. Hoe fijn zou het zijn als jij jouw klant of de medewerkers van je bedrijf hiervoor een oplossing kunt bieden: via Microlearning.

Wat is Microlearning?

Kort door de bocht komt het er op neer dat je relevante informatie over een bepaald thema in kleine, hapklare en vooral afgeronde stukjes aanbiedt. Die voor de betreffende persoon snel te vinden zijn. Misschien heb je al eens gehoord van de term “Just in Time en Just Enough”. Daarmee wordt bedoeld dat de medewerkers zelf de training of de informatie kunnen krijgen op het moment dat ze er behoefte aan hebben en bovendien beperkt tot wat voor hun op dat moment echt relevant is.

Wat hebben deelnemers er aan?

In de eerste plaats is het leereffect veel groter. Als je iets moet leren wat je pas over enkele maanden nodig hebt, dan ben je de helft meestal weer vergeten. Het speelt ook in op een trend: we willen niet meer wachten. Dat geldt ook voor de medewerkers die een vraag hebben. Ze willen NU de oplossing en niet als er weer een formele training in de planning staat.

Wat betekent het voor jou?

Bij het ontwikkelen van je content is het altijd al belangrijk om het lesmateriaal in kleine stukjes te verdelen. Bij microlearning is dat nog belangrijker. Elk blokje moet een afgerond geheel zijn. En hoe ga je het aanbieden? Het mooiste is als je zoveel mogelijk interactie inbouwt. Dat kan via interactieve video’s, quizzen en games. Zie ook: Zo hou je je deelnemers betrokken.

Meer leren over hoe je zelf e-learning toepast in je bedrijf?
Klik op de knop om een gratis 3-delige videotraining aan te vragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Tijdelijk maar 9,95 per maand !

Met Live sessies, korte trainingen, artikelen, checklists en nog veel meer. Elke maand nieuwe content!