De juiste kleuren binnen je online programma

Kleuren

We merken bij onze klanten dat ze vaak moeite hebben om de juiste kleuren te combineren om een mooi resultaat te krijgen binnen hun e-learning modules.

Bij e-learning is het visuele aspect heel belangrijk. Het maakt of breekt soms de effectiviteit van de training. Gelukkig zijn er tools die je daarbij kunnen helpen als je er zelf minder gevoel voor hebt. Hieronder vertel ik er wat meer over.

Waar vind je kleuren binnen je online programma?

Kleuren kom je tegen op allerlei plaatsen binnen je content. Je vindt het o.a.:

  • In je PowerPoint presentaties
  • Bij de lay-out van je online leeromgeving (LMS)
  • In de navigatieknoppen
  • Bij de lettertypes
  • Enz.

Waar moet je dan op letten?

Het gaat er niet alleen om dat bepaalde kleurencombinaties “mooi” of “lelijk” zijn, want dat is een kwestie van smaak. Het gaat er om dat de content er aantrekkelijk en professioneel uitziet en dat de kleuren het leereffect ondersteunen.

Hoe doe je dat?

Soms krijgen we deelnemers in onze programma’s die het gewoon van nature hebben. Ze weten precies hoe ze een mooie achtergrond maken, welke kleur tekst daar bij past en hoe ze de afbeeldingen daarbij laten aansluiten. Helaas is dit talent niet iedereen gegeven. Maar er is hulp in de vorm van tools die je kunt inzetten als je het zelf niet zo goed ziet.

Adobe Kleurenwiel

Een bekende en geliefde tool is het Adobe Kleurenwiel. Die kun je gratis gebruiken, ook als je geen abonnement hebt op de andere programma’s van Adobe. Daarmee kun je verschillende dingen doen, zoals het maken van een kleurenpalet.
Dit zijn een stuk of 5 kleuren die mooi op elkaar zijn afgestemd en die je goed samen kunt gebruiken binnen je e-learning modules.

Contrast

Niet alleen de kléuren binnen je online programma zijn van belang, maar ook het contrast. Een heel belangrijke vorm van contrast is tussen de achtergrond en de tekst.

Als je voldoende contrast hebt, dan is er voldoende verschil tussen de achtergrond en de tekst, waardoor de tekst gemakkelijk leesbaar is. Dus b.v. een donkere achtergrond met een hele lichte tekstkleur of een lichte achtergrond met een donkere tekst.

Als het contrast onvoldoende is, dan is het slecht leesbaar. De cursist moet dan moeite doen om de zien wat er staat en zal sneller afhaken. Het Adobe Kleurenwiel heeft ook een functie om de checken of het contrast goed genoeg is. Je vindt het onder menukeuze Toegankelijkheidsfuncties.

Kleurenblinden

Wist je dat ongeveer 1,3 miljoen mensen in Nederland kleurenblind zijn? Grote kans dat er bij  jouw cursisten ook van tijd tot tijd kleurenblinden zitten. Meestal is het zo dat ze maar enkele kleuren niet of niet goed kunnen waarnemen. De meest voorkomende vorm is rood-groen. Dit betekent dat ze rood en groen moeilijk van elkaar kunnen onderscheiden.

Iets om rekening mee te houden door b.v. geen groene achtergrond met rode tekst of andersom toe te passen.

Nog meer tips

In dit artikel vind je nog meer handige tips voor een mooie lay-out van je online training. En kijk ook eens hier als je op zoek bent naar tips om PowerPoint te gebruiken in je online training!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven